Kesihatan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Ganglion

, Jakarta - Ganglion adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan kista atau tumor jinak di kawasan sendi. Gejala khas dari keadaan ini adalah penampilan ketulan yang dipenuhi dengan cecair. Benjolan juga dapat muncul di tisu yang menghubungkan otot dengan tulang atau tendon. Selalunya ketulan ganglion tumbuh di tangan atau pergelangan tangan.

Kista ganglion boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Malangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan pembentukan sista. Ukuran kista ini dapat berubah dengan sangat cepat sehingga perlu segera diubati. Kista ganglion boleh membesar kerana peningkatan aktiviti pada sendi yang terjejas. Terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai ganglion, apa itu?

Baca juga: Bolehkah Kista Ganglion Dicegah?

Mengenal Kista Ganglion

Kista Ganglion boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi risikonya dikatakan lebih tinggi pada wanita berusia 20 hingga 40 tahun. Berita buruk, ganglion boleh muncul tanpa ditandai oleh gejala tertentu. Walau bagaimanapun, ia masih boleh menyebabkan kesakitan, terutamanya apabila tapak penampilan sista mengganggu pergerakan kesakitan. Oleh itu, pemeriksaan segera diperlukan untuk mengesan penyakit ini.

1. Tukar Pantas

Perubahan dalam penyakit ini dapat berlaku dengan cepat. Kista Ganglion dapat muncul, hilang, dan berubah ukuran dengan cepat. Semakin cepat ia dirawat, semakin besar peluang untuk menyembuhkan keadaan ini.

2. Punca Kista Ganglion

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit ini. Kista ganglion timbul apabila cecair sendi terkumpul dan membentuk kantung. Penumpukan dan pembentukan poket boleh berlaku pada sendi atau tendon. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, penyakit ini dianggap berkaitan dengan osteoartritis dan kecederaan sendi.

3. ditandakan dengan lebam

Gejala khas penyakit ini adalah munculnya benjolan yang merupakan tanda pertumbuhan sista. Benjolan sista Ganglion umumnya berbentuk bulat atau bujur, dan paling sering muncul pada sendi tangan dan pergelangan tangan. Ganglion sering tanpa gejala, tetapi boleh menyakitkan jika kista yang tumbuh menekan saraf.

Baca juga: Keadaan yang Meningkatkan Risiko Kista Ganglion

4. Sakit semasa dipindahkan

Kesakitan akibat penyakit ini juga sering terjadi ketika sendi digerakkan atau mengalami peningkatan aktiviti. Selain itu, menggerakkan sendi berulang kali juga boleh menyebabkan kista membesar. Walau bagaimanapun, ketulan sista biasanya menjadi lebih kecil ketika sendi diistirahatkan.

5. Boleh Kalah Sendiri

Dalam beberapa kes, kista ganglion tidak menyebabkan gejala dan tidak memerlukan rawatan khas. Biasanya, sista hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ubat dan langkah perubatan mungkin diperlukan jika sista ganglion menyakitkan dan mula mengganggu aktiviti.

6. Komplikasi Yang Boleh Muncul

Ganglion cyst adalah penyakit yang mesti diubati dengan betul. Kista ini dapat menekan saraf pada sendi sehingga mengganggu pergerakan sendi. Sekiranya demikian, biasanya penghidap kista ganglion akan merasa sakit, kesemutan, mati rasa, dan kelemahan otot.

Komplikasi sista ganglion biasanya timbul akibat rawatan atau rawatan yang dilakukan. Terdapat beberapa keadaan yang boleh berlaku, termasuk jangkitan pada luka pembedahan, pertumbuhan tisu parut pada parut pembedahan, kerosakan pada saluran darah, hingga gangguan saraf.

Baca juga: Bahagian badan yang mudah terkena sista

Ketahui lebih lanjut mengenai sista ganglion dengan meminta doktor di aplikasi . Anda juga boleh mengemukakan aduan mengenai penyakit yang anda alami Video / Panggilan suara atau Berbual . Beritahu gejala yang muncul dan dapatkan nasihat rawatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Ganglion Cyst.
NHS. Diakses pada 2020. Ganglion Cyst.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ganglion Cyst

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found