Kesihatan

Kaya dengan Antioksidan, 5 Buah Ini Sama dengan Perayaan Tahun Baru Cina

, Jakarta - Selain pelbagai jenis hidangan utama yang istimewa, buah-buahan juga perlu disajikan semasa perayaan Tahun Baru Cina. Sebilangan buah mempunyai makna simbolik sebagai pembawa keberuntungan, jadi buah ini sering disajikan untuk mewakili keinginan semua orang pada awal tahun baru.

Salah satu buah yang sangat terkenal sebagai buah Tahun Baru Cina adalah buah oren. Buah itu dianggap sebagai pembawa rezeki kerana warna oren terang melambangkan emas yang secara tidak langsung bermaksud rezeki. Selain buah oren, terdapat beberapa buah lain yang sering disajikan semasa Tahun Baru Cina kerana mempunyai makna yang baik dan bermanfaat untuk kesihatan.

Baca juga: Sungguh sedap, 5 hidangan Tahun Baru Cina yang lazat dan sihat

Buah Tahun Baru Cina Baik untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa buah semasa Tahun Baru Cina yang baik untuk kesihatan:

1. Tunjuk ajar

Menurut simbol dalam tradisi Cina, buah persik melambangkan keabadian dan masa muda. Walau bagaimanapun, beberapa bahagian buah persik mempunyai makna yang berbeza. Sebagai contoh, kelopak persik melambangkan cinta dan kebahagiaan pada tahun baru.

Selain memiliki arti yang baik, buah persik juga merupakan buah yang sihat kerana kaya akan serat, vitamin, dan mineral. Buah yang sedap ini juga dikemas dengan antioksidan, sebatian tumbuhan yang melawan kerosakan oksidatif dan membantu melindungi tubuh daripada penuaan dan penyakit. Jadi, buah persik boleh menjadi pilihan buah semasa Tahun Baru Cina yang baik untuk kesihatan.

Baca juga: Inilah Cara Antioksidan Berfungsi Mencegah Penyakit Berbahaya

2. Buah delima

Hampir serupa dalam arti dengan anggur, delima juga melambangkan kesuburan dan kelimpahan. Tidak hairanlah jika banyak pasangan yang baru berkahwin wajib memaparkan buah merah ini yang dipercayai dapat memberi kesuburan dan keberuntungan kepada keluarga baru mereka.

Buah khas Cina ini juga baik untuk kesihatan kerana dibungkus dengan pelbagai nutrien penting untuk kesihatan. Ratusan biji yang terkandung di dalam delima yang boleh dimakan disebut aril. Delima kaya dengan serat, vitamin, mineral, dan sebatian tumbuhan bioaktif.

Buah delima juga mempunyai dua zat unik yang berperanan dalam kebanyakan manfaat kesihatan yang diberikannya, iaitu punicalagins dan punicic acid. Punicalagins adalah antioksidan kuat yang terdapat dalam jus delima dan kulitnya. Manakala asid punik yang terdapat dalam minyak biji delima adalah asid lemak utama dalam aril.

3. Anggur

Menurut tradisi Cina, anggur mempunyai pelbagai makna yang baik, dari kesuburan hingga kelimpahan untuk rezeki. Sama seperti buah persik, beberapa bahagian anggur mempunyai makna yang berbeza. Ada yang melambangkan keberuntungan, ada yang melambangkan keindahan.

Dari segi kesihatan, makan anggur juga dapat memberi anda banyak manfaat kesihatan. Itu berkat kandungan nutriennya yang lengkap, terutama vitamin C dan vitamin K. Anggur juga mengandungi banyak sebatian antioksidan yang kuat. Kandungannya banyak terdapat di kulit dan biji.

Antioksidan membantu memperbaiki kerosakan sel badan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan molekul berbahaya yang menyebabkan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif telah dikaitkan dengan beberapa penyakit kronik, seperti diabetes, barah dan penyakit jantung.

4. Aprikot

Aprikot yang mempunyai warna kuning terang adalah simbol yang melambangkan kekayaan dan emas, jadi kehadiran buah ini dianggap membawa tuah kepada keluarga pada perayaan Tahun Baru Cina.

Aprikot juga merupakan buah selama Tahun Baru Cina yang baik untuk kesihatan, kerana kaya dengan antioksidan. Buah kecil ini merupakan sumber banyak antioksidan, termasuk beta karoten dan vitamin A, C, dan E. Lebih-lebih lagi, aprikot juga kaya dengan sekumpulan antioksidan polifenolik yang disebut flavonoid yang telah terbukti melindungi dari penyakit, seperti diabetes dan penyakit jantung.

5. Epal

Apple Mandarin adalah 'ping an' yang mempunyai bunyi yang sama dengan perkataan 'aman atau damai'. Orang Cina percaya bahawa makan epal semasa perayaan Tahun Baru Cina dapat membawa keamanan dan keharmonian dalam keluarga.

Epal juga dikenal sebagai buah yang memberikan banyak manfaat kesehatan, mulai dari membantu menurunkan berat badan, menjaga kesehatan jantung, menurunkan risiko diabetes hingga mencegah kanker.

Baca juga: 8 buah yang kaya dengan antioksidan yang mesti dimakan di tempat kerja

Itulah beberapa jenis buah semasa Tahun Baru Cina yang baik untuk kesihatan. Selain memakan buah-buahan, anda juga dapat memenuhi nutrien yang diperlukan oleh badan anda dengan mengambil makanan tambahan. Beli makanan tambahan melalui aplikasi hanya.

Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, anda hanya perlu membuat pesanan terus melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pelancongan China Teratas. Diakses pada tahun 2021. 7 Buah Bertuah untuk Tahun Baru Cina.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat dan Kegunaan Persik Kesihatan yang Mengejutkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Kesihatan Teratas Memakan Anggur.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Kesihatan Delima
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Faedah Kesihatan dan Pemakanan Aprikot.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat Kesihatan Epal yang Kesan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found