Kesihatan

Kenali Perbezaan antara Quadriplegia dan Paraplegia

, Jakarta - Quadriplegia dan paraplegia kedua-duanya menyebabkan gangguan pada pergerakan atau saraf badan. Namun, kedua penyakit ini berbeza, baik dari segi penyebab dan gejala yang timbul. Quadriplegia adalah keadaan yang menyebabkan kelumpuhan keempat kaki dan badan. Keadaan ini boleh timbul kerana penyakit atau kecederaan pada otak atau saraf tunjang.

Sementara paraplegia dicirikan oleh kelumpuhan atau kehilangan kemampuan badan, bermula dari pinggang ke bawah. Keadaan ini merujuk kepada kehilangan keupayaan anggota badan untuk bergerak atau merasakan sensasi. Secara amnya, paraplegia adalah akibat kerosakan pada otak, saraf tunjang, atau kedua-duanya. Untuk menjadi jelas, ketahui lebih lanjut mengenai apa itu quadriplegia dan paraplegia untuk mengetahui perbezaannya.

Baca juga: Punca Kelumpuhan, Ketahui Faktor Risiko Paraplegia Ini

Perbezaan Antara Quadriplegia dan Paraplegia yang Perlu Anda Ketahui

Quadriplegia menyebabkan penderita mengalami lumpuh di keempat-empat anggota badan atau kedua-dua tangan dan kaki. Keadaan ini disebabkan oleh penyakit atau kecederaan pada otak atau saraf tunjang. Gejala utama penyakit ini adalah ketidakupayaan fizikal motor untuk melakukan pergerakan badan. Ini menyebabkan penderita memerlukan pertolongan dalam aktiviti, latihan dengan corak tertentu, dan kemudahan sokongan lain.

Keadaan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Quadriplegia yang menyerang kanak-kanak sering menyebabkan gejala berupa gangguan perkembangan fungsional, kesukaran belajar, gangguan emosi, dan gangguan pertuturan dan bahasa. Terdapat beberapa cara pemeriksaan yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis penyakit ini, yaitu pemeriksaan fizikal dan neurologi, EEG, dan MRI kepala, hingga ke saraf tunjang. Berita buruknya, tidak ada pencegahan khusus yang boleh dilakukan untuk quadriplegia.

Berbeza dengan quadriplegia, pada paraplegia, kelumpuhan anggota badan hanya berlaku pada kedua tangan atau kedua kaki. Penyakit ini menyebabkan penghidap kehilangan kemampuan untuk menggerakkan bahagian tubuh tertentu. Bahagian yang terkena juga biasanya akan kehilangan keupayaan untuk merasakan sensasi atau sentuhan. Paraplegia biasanya berlaku apabila terdapat kerosakan pada otak, saraf tunjang, atau kedua-duanya.

Baca juga: Penderitaan dari Quadriplegia, Inilah Yang Perlu Anda hadapi

Uniknya, penyakit ini boleh mencetuskan gejala yang berubah dari hari ke hari. Ada banyak faktor yang dapat menyebabkan hal ini terjadi, mulai dari proses regenerasi dan penyembuhan, cara rawatan, dan penyakit paraplegia yang mendasari. Secara umum, penyakit ini menyebabkan penderita mengalami simptom berupa kehilangan kemahiran motor dari pinggang ke bawah, kehilangan kemampuan deria di kawasan di bawah lesi, mengalami sensasi aneh, seperti kejutan elektrik, penurunan libido, gangguan kencing, berat badan kenaikan, perubahan mood yang drastik., serta kesakitan kronik pada bahagian badan tertentu.

Salah satu penyebab keadaan ini adalah kecederaan saraf tunjang. Secara umum, ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan keadaan ini menyerang, mulai dari kemalangan kenderaan bermotor, jatuh, kecederaan semasa bersukan, dan kesalahan atau kemalangan dalam operasi dan prosedur perubatan lain. Untuk mendiagnosis penyakit ini, diperlukan pemeriksaan neuromuskular lengkap serta pemeriksaan sokongan, seperti imbasan MRI atau CT. Masalah pada saraf tunjang, seperti patah tulang, penyempitan, atau tumor yang menyebabkan keadaan ini juga dapat dikesan melalui sinar-X biasa. Sementara itu, untuk melihat jangkitan, ujian darah boleh dilakukan.

Baca juga: Adakah Pencegahan untuk Quadriplegia?

Masih ingin tahu dan ingin tahu apa perbezaan antara quadriplegia dan paraplegia? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor terbaik. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found