Kesihatan

Bolehkah Terapi Hormon Dilakukan untuk Menstruasi Biasa?

Jakarta - Kitaran haid setiap wanita boleh berbeza. Namun, kerana pelbagai sebab, haid juga tidak teratur. Kadang-kadang ia datang lebih awal dari jadual atau kemudian. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menjadikan haid kembali teratur.

Salah satunya adalah terapi hormon. Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya digunakan untuk merawat haid kerana ketidakseimbangan hormon di dalam badan, atau dalam keadaan yang menyukarkan kehamilan, seperti: sindrom ovari polikistik (PCOS). Terapi hormon dilakukan dengan memberi ubat yang mengandungi hormon estrogen dan progesteron dalam dos tertentu.

Baca juga: Lebih Lanjut Mengenai Mitos & Fakta Menstruasi

Pelbagai Cara Menstruasi Biasa

Sebenarnya, cara mengatasi haid yang tidak teratur perlu dilakukan mengikut apa penyebabnya. Sebagai contoh, seperti terapi hormon yang dijelaskan sebelumnya, doktor tidak segera menggunakannya untuk setiap wanita yang mengalami haid yang tidak teratur.

Pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan diagnosis, serta pertimbangan perubatan lain, sebelum memutuskan kaedah mana yang harus dipilih untuk haid biasa. Ia juga mempertimbangkan kesan sampingan bagi setiap kaedah yang dipilih. Dalam terapi hormon, kesan sampingan dapat bervariasi, seperti mual, nyeri payudara, sakit kepala, kenaikan berat badan, dan penurunan keinginan seksual.

Lalu, adakah hanya terapi hormon yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah haid tidak teratur? Sudah tentu tidak. Berikut adalah kaedah lain yang boleh anda cuba dapatkan tempoh berkala:

1. Dapatkan Rehat Yang Cukup

Tekanan dan keletihan boleh menyebabkan kitaran haid normal menjadi huru-hara. Oleh itu, cubalah mengatasi tekanan dan keletihan dengan berehat secukupnya. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan tidur larut malam, pertimbangkan untuk mula memperbaiki pola tidur anda terlebih dahulu.

Baca juga: 6 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Menstruasi

2. Meditasi

Selain mendapat rehat yang cukup, melegakan tekanan dapat dilakukan dengan bermeditasi. Berikut adalah beberapa langkah:

  • Cari tempat yang tenang untuk duduk dengan selesa.
  • Posisikan badan tegak, dan tangan dilonggarkan pada paha.
  • Tarik nafas melalui hidung anda dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.
  • Seboleh-bolehnya tenangkan fikiran dengan menumpukan pada suara nafas dan suara di sekeliling anda,

Lakukan meditasi setiap hari pada waktu pagi atau malam sebelum tidur. Meditasi dapat membuat anda tidur lebih nyenyak dan ketika bangun pagi lebih bersemangat.

3. yoga

Dalam penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari, mendedahkan bahawa yoga dapat membantu melancarkan haid. Ini kerana yoga dapat membantu mengawal tahap hormon yang menjadikan jadual haid anda tidak teratur. Manfaat ini telah dirasakan oleh peserta yang telah yoga selama 35-40 minit selama 5 hari seminggu selama 6 bulan.

4. Mengekalkan Berat Badan Yang Ideal

Untuk kelancaran haid, pastikan berat badan anda sentiasa ideal. Dari satu segi, tidak terlalu kurus dan tidak terlalu gemuk. Caranya adalah dengan membiasakan diri dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan bersenam secara teratur. Sekiranya anda memerlukan bantuan pakar, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan pakar pemakanan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

5. Tukar Peranti Kontraseptif

Dalam beberapa keadaan, pilihan kontrasepsi yang salah dapat menjadikan haid tidak teratur. Sekiranya haid tidak teratur setelah menggunakan alat kontraseptif, cubalah berunding dengan doktor anda, untuk mempertimbangkan menukar kepada jenis kontraseptif lain jika diperlukan.

Itulah beberapa cara untuk mendapatkan haid secara teratur, yang boleh anda cuba. Dalam beberapa kes, tempoh yang tidak teratur juga disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu. Oleh itu, jika anda ingin mengatasinya, sudah tentu anda perlu berjumpa doktor, sehingga diketahui penyebabnya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Merawat Tempoh Tidak Teratur.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Tempoh tidak teratur - Rawatan.
Jurnal Perubatan Alternatif Dan Pelengkap. Diakses pada tahun 2020. Kesan Yoga Nidra terhadap Kelainan Menstruasi pada Wanita Umur Reproduktif.