Kesihatan

Ini adalah sebab penyakit jantung koronari berbahaya

, Jakarta - Penyakit jantung koroner (PJK) adalah sejenis penyakit jantung yang berkembang ketika arteri jantung tidak dapat membekalkan cukup darah yang kaya dengan oksigen ke jantung. Penyakit ini boleh disebabkan oleh deposit yang mengandung kolesterol (plak) di arteri koronari dan radang.

PJK adalah penyakit berbahaya kerana boleh menyebabkan serangan jantung yang boleh mengakibatkan kematian. Di Amerika Syarikat, penyakit jantung adalah penyebab lebih daripada 37,000 kematian setiap tahun. Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya penyakit jantung koronari di sini.

Mengetahui Penyakit Jantung Koronari dan Penyebabnya

Penyakit jantung koronari dianggap bermula dari kerosakan atau kecederaan pada lapisan dalam arteri koronari, yang kadang-kadang terjadi pada masa kanak-kanak. Kerosakan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

 • Asap.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Kolesterol tinggi.
 • Ketahanan diabetes atau insulin.
 • Gaya hidup tidak aktif.

Setelah dinding dalaman arteri rosak, timbunan lemak (plak) yang terbuat dari kolesterol dan produk buangan lain cenderung terkumpul di tempat kecederaan. Proses ini dipanggil aterosklerosis.

Apabila permukaan plak pecah atau terkoyak, sel darah yang disebut platelet dapat menggumpal di tempat tersebut untuk berusaha memperbaiki arteri. Walau bagaimanapun, gumpalan ini dapat menyumbat arteri dan menyebabkan serangan jantung.

Baca juga: Ini adalah 9 orang yang berpotensi mendapat penyakit jantung

Bahaya Penyakit Jantung Koronari

Penyakit jantung koronari adalah penyakit berbahaya yang perlu diperhatikan. Selain dapat menyebabkan serangan jantung, penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi serius:

 • Sakit Dada (Angina)

Apabila arteri koronari menyempit, jantung mungkin tidak menerima cukup darah ketika ia sangat diperlukan, terutamanya semasa melakukan aktiviti fizikal. Ini boleh menyebabkan sakit dada (angina) atau sesak nafas.

 • Irama Jantung Tidak normal (Aritmia)

Bekalan darah yang tidak mencukupi ke jantung atau kerosakan pada tisu jantung boleh mengganggu impuls elektrik jantung, menyebabkan irama jantung yang tidak normal.

 • Kegagalan jantung

Sekiranya beberapa bahagian jantung anda kekurangan oksigen dan nutrien secara kronik kerana aliran darah berkurang, atau jika jantung anda rosak akibat serangan jantung, jantung anda mungkin menjadi terlalu lemah untuk mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan anda. Keadaan ini dikenali sebagai kegagalan jantung.

Baca juga: Ketahui 3 Gejala Jantung Koronari Lebih Awal

Cara Mencegah Penyakit Jantung Koronari

Memandangkan penyakit jantung koronari berbahaya, ada baiknya mengetahui penyakit ini dan mengambil langkah pencegahan sedini mungkin. Mengamalkan gaya hidup sihat adalah kaedah terbaik untuk mencegah PJK serta merawat penyakit. Gaya hidup sihat membantu arteri anda kekal kuat dan tidak terkena plak.

Berikut adalah tabiat hidup yang dapat diterapkan untuk meningkatkan kesihatan jantung:

 • Berhenti merokok

Merokok adalah salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Selain berhenti merokok, seboleh-bolehnya hindari asap rokok, kerana dapat meningkatkan risiko PJK.

 • Mengawal keadaan seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan diabetes

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat menyebabkan pengerasan dan penebalan arteri, sehingga menyempitkan saluran yang mengalir darah. Walaupun kadar kolesterol tinggi dalam darah dapat meningkatkan risiko pembentukan plak dan aterosklerosis. Diabetes juga dikaitkan dengan peningkatan risiko CHD.

 • Kekal aktif secara fizikal

Kekurangan senaman juga dikaitkan dengan penyakit arteri koronari dan beberapa faktor risiko.

 • Makan makanan rendah lemak, rendah garam dan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian

Makan terlalu banyak makanan yang tinggi lemak jenuh, lemak trans, garam dan gula dapat meningkatkan risiko penyakit arteri koronari. Oleh itu, hadkan jenis makanan yang tidak sihat jika anda tidak mahu mendapat PJK.

 • Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan berlebihan boleh memburukkan lagi faktor risiko PJK.

 • Kurangkan dan Atasi Tekanan

Tekanan tinggi boleh merosakkan arteri dan memperburuk faktor risiko lain untuk PJK. Oleh itu, segera cari jalan yang berkesan untuk mengatasi tekanan yang anda alami. Contohnya, dengan bersenam atau melakukan aktiviti positif yang anda suka.

Itulah penjelasan mengapa penyakit jantung koronari berbahaya. Sekiranya anda mengalami simptom, seperti rasa sesak atau tekanan di dada dan sesak nafas, segera berjumpa doktor kerana boleh menjadi gejala penyakit jantung koronari.

Baca juga: Ini adalah pemeriksaan yang dapat mengesan penyakit jantung

Sekarang, anda boleh mendapatkan rawatan tanpa perlu beratur di hospital pilihan anda dengan membuat janji temu melalui aplikasi . Jadi tunggu apa lagi? Muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit arteri koronari.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found