Kesihatan

Inilah Sebabnya Hepatitis B dan C Berbahaya

, Jakarta - Hepatitis adalah penyakit yang menyebabkan jangkitan pada hati dan disebabkan oleh virus hepatitis. Hepatitis terdiri dari lima jenis, yaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Hepatitis yang terjadi kurang dari 6 bulan dapat disebut hepatitis akut, sedangkan ketika hepatitis terjadi lebih dari 6 bulan disebut hepatitis kronik. Hepatitis adalah penyakit berbahaya, tetapi hepatitis jenis B dan C adalah yang paling berbahaya.

Hepatitis B

Hepatitis B adalah jangkitan hati yang disebabkan oleh virus dari hepatitis B. Hepatitis adalah salah satu yang mudah menular. Penularan berlaku melalui darah, air mani, hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang mempunyai hepatitis B, jarum dan jarum tatu yang tidak steril, sehingga dijangkiti melalui item yang dijangkiti oleh seseorang yang memilikinya.

Seseorang yang agak muda ketika menghidap hepatitis B, semakin tinggi risiko penyakit ini menjadi kronik. Gejala yang mungkin berlaku pada seseorang yang menderita hepatitis B adalah sakit perut, urin gelap, demam, sakit sendi, dan mual dan muntah.

Hepatitis C

Penyakit hepatitis C. disebabkan oleh virus hepatitis C. Penyakit ini menular melalui darah seseorang yang menghidap penyakit ini. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang dijangkiti hepatitis, hidup dengan HIV dan AIDS, pengguna ubat suntikan, melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang dengan penyakit ini, dan dilahirkan oleh ibu dengan hepatitis C.

Gejala yang dapat dilihat pada seseorang yang menderita hepatitis C adalah sama dengan seseorang yang menderita hepatitis B. Namun, jika hepatitis C berada pada tahap kronik, hati akan rosak dan bertambah buruk dari masa ke masa. Gejala yang dapat dilihat pada hepatitis C kronik adalah lebam mudah, kulit gatal, bengkak di kaki, dan penurunan berat badan.

Bahaya Hepatitis B dan C

Sebenarnya, hepatitis B dan C menjadi berbahaya kerana tidak ada gejala. Pada tahap awal, jika seseorang menderita kedua penyakit ini, gejala awal yang muncul mungkin ringan hingga satu hingga tiga bulan setelah mengembangkan penyakit ini. Gejalanya akan jelas jika sudah bertahun-tahun berlanjutan.

Hepatitis B dan C dapat berbahaya jika tidak segera diobati, karena dapat menyebabkan komplikasi, seperti gagal hati, sirosis, dan kanker hati. Kira-kira 55-85 peratus orang dengan hepatitis C akan mengalami penyakit kronik dan juga berisiko lebih tinggi terkena barah hati berbanding dengan penderita hepatitis B.

Komplikasi yang berlaku akibat hepatitis B dan C adalah:

  1. Kerosakan tisu hati atau sirosis. Seseorang yang mempunyai jangkitan hepatitis B dan C dapat mengalami kerosakan tisu hati yang mungkin kekal.

  2. Kegagalan jantung. Hepatitis B dan C dapat menyebabkan kerusakan hati, mengakibatkan kegagalan hati.

  3. Kanser jantung. Orang dengan hepatitis B dan C lebih berisiko terkena barah hati.

Rawatan Pengobatan Hepatitis B dan C

Seseorang yang menderita penyakit ini harus mengambil ubat antivirus yang dapat membantu melawan virus dan memperlambat kerosakan hati. Rawatan dilakukan untuk memusnahkan virus yang mana rawatan harus dilakukan selama 24 hingga 72 minggu.

Kemudian, orang dengan hepatitis B dan C dapat melakukan pemindahan hati sebagai rawatan alternatif. Doktor akan melakukan pembedahan pada hati yang rosak dan menggantinya dengan yang sihat. Walaupun setelah transplantasi hati dilakukan, rawatan masih harus dilakukan, kerana jangkitannya dapat muncul kembali di hati yang baru.

Itulah bahaya hepatitis B dan C yang boleh berlaku. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit ini, anda boleh bertanya kepada doktor anda di . Satu-satunya cara adalah muat turun di App Store dan Google Play. Anda juga boleh membeli ubat di , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga:

  • Inilah Hepatitis B
  • Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap
  • Petua Mengekalkan Kehamilan dengan Hepatitis
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found