Kesihatan

7 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Anjing Peliharaan

, Jakarta - Sebagai pemilik anjing, sudah tentu anda ingin memberikan makanan terbaik, enak, dan berkhasiat. Lebih-lebih lagi, anjing adalah salah satu haiwan yang suka makan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan yang perlu dipertimbangkan sebelum memberikannya kepada anjing. Kerana beberapa jenis makanan harus dielakkan diberikan kepada anjing peliharaan.

Banyak makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, boleh merosakkan tubuh anjing anda dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Sebelum memberi makan anjing anda, pelajari makanan apa yang selamat untuk dimakannya. Sentiasa perhatikan makanan selamat dan berguna untuk anjing kesayangan anda.

Baca juga: 8 Tanda Anjing Haiwan Anda Tertekan

Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Anjing Peliharaan

Berikut adalah beberapa makanan yang tidak boleh anda berikan kepada anjing peliharaan anda:

  • Daging Bacon dan Lemak

Makanan berlemak tinggi seperti daging, ham, atau potongan daging yang terlalu banyak boleh menyebabkan pankreatitis pada anjing. Makanan ini biasanya mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan anjing mengalami sakit perut.

  • Makanan masin

Makanan masin boleh menyebabkan keadaan yang disebut keracunan ion natrium, dahaga dan kencing berlebihan. Gejala makan makanan masin terlalu banyak termasuk muntah, cirit-birit, suhu badan tinggi, sawan, dan kembung. Garam boleh membawa maut kepada anjing, jadi lebih baik mengurangkan atau mengelakkan makanan asing bagi anjing peliharaan anda.

  • Bawang putih dan Bawang

Gabungan rempah-rempah ini boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut dan saluran pencernaan. Yang perlu diperhatikan ialah bawang boleh memusnahkan sel darah merah anjing, yang boleh menyebabkan anemia jika dimakan dalam jumlah besar.

Ketahui kandungan bawang dalam bahagian kecil atau besar. Gejala yang boleh berlaku adalah kelemahan, muntah, sesak nafas, dan hilang selera makan.

Baca juga: 5 Tanda Anjing Peliharaan Anda Mempunyai Alergi

  • Alpukat

Alpukat mengandungi bahan yang disebut persin. Bahan ini boleh menyebabkan muntah atau cirit-birit pada anjing. Kandungan persin terdapat dalam daun, biji, kulit, dan daging alpukat. Sebaiknya elakkan pemberian buah ini kepada anjing.

  • Daging dan Ikan Mentah

Daging dan ikan mentah boleh mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan pada anjing. Sebilangan ikan, seperti salmon, mempunyai parasit yang menyebabkan keracunan. Memberi makan daging mentah juga berisiko dijangkiti salmonella dan E coli .

Sebilangan besar jangkitan berlaku pada anjing dengan sistem imun yang lemah atau sihat. Walaupun keadaan ini dapat diatasi, ia harus dielakkan. Gejala yang dapat dilihat adalah muntah, demam, dan kelenjar getah bening yang membesar. Oleh itu, lebih baik memasak daging sehingga dimasak sebelum memberikannya kepada anjing peliharaan anda.

  • Coklat

Coklat cukup berbahaya bagi anjing. Jumlah dan jenis coklat yang dimakan menentukan gejala dan tahap keracunan yang akan dialami anjing. Gejala keracunan coklat termasuk muntah, cirit-birit, rasa dahaga meningkat, ketidakselesaan perut, kelesuan, gegaran otot, degupan jantung tidak teratur, suhu badan tinggi, dan kejang.

Semakin gelap coklat, semakin berbahaya bagi anjing. Coklat juga diketahui mengandungi kafein tinggi yang menyebabkan toksikosis pada anjing.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

  • Produk Tenusu (Keju, Ais Krim)

Perlu diingat bahawa tubuh anjing tidak dapat memproses susu lembu. Walaupun beberapa anjing dapat mencerna produk tenusu, kebanyakan anjing tidak toleran terhadap laktosa. Produk tenusu seperti keju dan ais krim menyebabkan anjing muntah, cirit-birit, atau penyakit gastrousus. Kandungan lemak tinggi boleh menyebabkan pankreatitis, begitu juga daging berlemak.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai makanan yang harus dielakkan oleh anjing peliharaan. Sekiranya anjing kesayangan anda mengalami masalah kesihatan setelah makan makanan yang tidak boleh diberikan, anda harus menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Anjing Makanan Manusia Boleh dan Tidak Boleh Makan
Bukit. Diakses pada tahun 2021. Makanan Manusia Yang Berbahaya bagi Anjing Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tayangan Tayangan: Makanan yang Tidak Harus Dimakan oleh Anjing Anda
masa anjing. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan Yang Buruk Untuk Anjing