Kesihatan

Bolehkah Henoch Schonlein Purpura Disembuhkan?

, Jakarta - Sekiranya anak kecil anda mengalami ruam dengan banyak lebam kecil di bahagian kaki atas atau punggung, maka ini tidak boleh dipandang ringan kerana ini dapat menjadi petunjuk bahawa anak kecil anda mempunyai Henoch-Schonlein Purpura (HSP). Penyakit ini cukup berbahaya kerana menyebabkan keradangan sehingga saluran darah di kulit, usus, ginjal, dan sendi mula bocor. Berita baiknya adalah bahawa penyakit ini tidak menular dan tidak dijangkiti dalam keluarga. Sebilangan besar penghidap HSP pulih dalam beberapa minggu.

Punca Henoch-Schonlein Purpura

Henoch-Schonlein Purpura (HSP) berlaku kerana gangguan pada sistem imun kerana jangkitan sebelumnya. Jangkitan yang boleh menyebabkan keadaan ini biasanya menyerang tekak dan paru-paru. Gangguan sistem imun ini juga dapat dipicu oleh makanan, ubat-ubatan, cuaca sejuk, dan bahkan gigitan serangga. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki berumur 2 hingga 6 tahun.

Gejala Henoch-Schonlein Purpura

Gejala utama yang muncul adalah ruam merah atau ungu. Tidak hanya muncul di bahagian bawah badan, kadang-kadang ruam dapat muncul di bahagian atas badan dan wajah. Gejala HSP lain yang mungkin muncul termasuk:

  • Sakit perut.

  • Sakit pada sendi, terutamanya di lutut dan pergelangan kaki. Kesakitan ini juga boleh disertai dengan tanda-tanda keradangan lain, seperti kemerahan dan bengkak.

  • Demam.

  • Gag.

  • Najis dan air kencing dengan darah.

KomplikasiHenoch-Schonlein Purpura

Dalam kebanyakan kes, gejala penyakit ini bertambah baik dalam masa sebulan tanpa meninggalkan masalah tetapi malangnya boleh berulang. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, komplikasi boleh berlaku berkaitan dengan Henoch-Schonlein purpura, termasuk:

  • Kerosakan buah pinggang. Komplikasi Henoch-Schonlein Purpura yang paling serius adalah kerosakan buah pinggang. Risiko ini lebih besar pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Kadang-kadang kerosakan boleh menjadi sangat teruk sehingga memerlukan pemindahan buah pinggang.

  • Penyumbatan usus. Dalam kes yang jarang berlaku, Henoch-Schonlein Purpura boleh menyebabkan intussusception, suatu keadaan apabila bahagian usus melipat ke dalam, mengganggu pencernaan.

RawatanHenoch-Schonlein Purpura

Berita baiknya ialah penyakit ini dapat disembuhkan. Namun, sekiranya berlaku komplikasi, maka rawatan di hospital adalah wajib. Pembedahan bahkan boleh dilakukan sekiranya HSP menyebabkan usus melipat atau pecah. Sebilangan besar kes HSP tidak serius dan rawatan dicari melalui rehat di rumah dan ubat-ubatan.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyakit ini cenderung berulang. Oleh itu, walaupun dia telah sembuh, perlu melakukan ujian darah secara berkala untuk mencegah gangguan buah pinggang. Pemerhatian berkala ini perlu dilakukan selama 6 bulan dan dapat dihentikan sekiranya tidak ada masalah lain sama sekali.

Kini, ibu boleh membincangkan keadaan kesihatan bayi kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Sembang bila-bila masa dan di mana sahaja untuk mendapatkan nasihat kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Kulit lebam secara tiba-tiba, Waspadalah terhadap 5 Penyakit Ini
  • Makna warna lebam yang tiba-tiba muncul di badan
  • Rongga Boleh Menyebabkan Henoch Schonlein Purpura