Kesihatan

Pemindahan Sumsum Tulang Belakang untuk Kanser Darah

Jakarta - Bagi sesetengah orang, pemindahan sumsum tulang akan terasa asing. Namun, bagi penderita barah darah, pemindahan sumsum tulang adalah cara yang dapat dilakukan untuk merawat keadaan penyakit yang dialami.

Baca juga: Kanser Darah Boleh Diubati Dengan Sumbangan Sumsum?

Kanser darah adalah sejenis barah yang mempengaruhi pengeluaran dan fungsi sel darah merah. Secara amnya, barah darah berasal dari sumsum tulang, yang merupakan tempat untuk menghasilkan darah. Sel barah yang muncul di sumsum tulang boleh mengganggu fungsi normal sel darah. Keadaan ini menjadikan pemindahan sumsum tulang menjadi harapan bagi penghidap barah darah.

Ketahui Prosedur Pemindahan Sumsum Tulang Belakang

Sumsum tulang adalah organ yang cukup unik di dalam badan. Sumsum tulang adalah salah satu bahan lembut dalam badan yang mengandungi sel hematopoietik. Sel hematopoietik adalah sel yang belum matang yang berkembang menjadi tiga jenis sel darah, iaitu sel darah putih, sel darah merah, dan platelet.

Rawatan untuk barah darah bervariasi dan disesuaikan dengan keadaan penyakit dan usia penderita barah darah. Walau bagaimanapun, pemindahan sumsum tulang adalah salah satu pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Tidak ada salahnya untuk mengetahui kaedah rawatan barah darah lain melalui aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Mudah, awak tetap muat turun aplikasi dalam telefon pintar awak, ya!

Transplantasi sumsum tulang adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk menggantikan sumsum tulang yang rosak. Ini kerana saraf tunjang mempunyai fungsi yang cukup penting untuk proses menyampaikan mesej antara otak dan saraf tunjang.

Pemindahan sumsum tulang dapat dilakukan setelah penderita barah darah menjalani rawatan dalam bentuk kemoterapi atau terapi yang disasarkan. Sekiranya dirasakan bahawa jenis rawatan lain diperlukan, maka pemindahan sumsum tulang adalah pilihan untuk rawatan.

Baca juga: 6 Perkara-perkara ini boleh berlaku kepada penghidap barah darah

Cara penghidap barah darah melakukan pemindahan sumsum tulang adalah mendapatkan penderma sumsum tulang terlebih dahulu. Selepas itu, proses ujian dijalankan untuk keserasian saraf tunjang dengan penerima penderma. Proses pengambilan sumsum tulang dari penderma dikenali sebagai penuaian.

Memberi sumsum tulang kepada penghidap barah darah tidak sama dengan pengambilan. Orang yang menghidap barah darah diberi infus saraf tunjang melalui intravena.

Setelah memberikan infus sumsum tulang diikuti dengan proses pengukuhan, iaitu sel induk baru mengalir ke sumsum tulang dan membuat sel darah merah baru.

Syarat yang harus dipenuhi sekiranya anda ingin menderma sumsum tulang

Untuk melakukan pemindahan sumsum tulang, diperlukan penderma yang berkelayakan. Ya, ada beberapa syarat yang mesti dipenuhi oleh penderma untuk menderma sumsum tulang.

Beberapa syarat dibuat untuk menjaga kesihatan penderma dan penerima penderma sumsum tulang. Penderma sumsum tulang mestilah berumur antara 18-44 tahun. Selain itu, penderma tidak mempunyai penyakit autoimun dan gangguan darah.

Baca juga: Menjalani Transplantasi Sumsum Tulang, Bolehkah Orang dengan HIV / AIDS Disembuhkan?

Penderma juga tidak dibenarkan menghidap HIV / AIDS, hepatitis B kronik atau C. Penderma yang hamil atau mengalami sakit kronik di tulang, punggung, pinggul dan tulang belakang harus mengelakkan menderma sumsum tulang untuk mengelakkan komplikasi dan keadaan kesihatan yang semakin teruk.

Selepas proses pemindahan sumsum tulang, keadaan kesihatan penderma dan penerima sumsum tulang selalu dipantau oleh doktor untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Sumsum tulang yang disumbangkan akan diganti oleh badan selama beberapa hari. Proses pemulihan bagi setiap penderma juga berbeza, tetapi biasanya memakan masa 3-4 minggu.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2019. Pemindahan Sel Stem
Medline Plus. Diakses 2019. Pemindahan Bone Marrow