Kesihatan

Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah

, Jakarta - Berbagai kaedah diet telah dikembangkan untuk membantu orang yang ingin memiliki berat badan yang ideal, salah satunya adalah diet golongan darah. Jenis diet ini dikembangkan dengan menggabungkan diet dengan golongan darah. Setiap jenis darah akan mencerna kandungan lektin secara berbeza.

Baca juga: Diet Jenis Darah, Inilah Caranya

Sekiranya kandungan lektin dalam makanan yang anda makan tidak sesuai dengan jenis darah anda, pelbagai masalah pencernaan boleh timbul. Beberapa masalah ini termasuk kembung perut, metabolisme yang perlahan, keradangan, dan juga barah. Oleh kerana itu, diet jenis darah dikembangkan. Jadi, setiap jenis darah tahu apa yang boleh dan tidak boleh dimakan dalam diet mereka.

Diet Diet Jenis Darah

Seperti kaedah diet lain, diet jenis darah akan membahagikan makanan kepada tiga kategori, iaitu makanan yang bermanfaat, neutral, dan makanan yang harus dielakkan. Makanan yang berguna adalah makanan yang dianggap baik untuk kesihatan tubuh. Makanan neutral adalah makanan yang dimakan sebagai pengambilan untuk badan. Manakala makanan yang harus dielakkan adalah makanan yang dianggap beracun. Inilah diet yang baik untuk pemakan jenis darah:

  • Jenis darah O

Orang dengan golongan darah O mempunyai saluran pencernaan dan sistem imun yang baik. Mereka juga mempunyai sistem imun semula jadi yang kuat untuk melawan jangkitan. Bagi mereka yang mempunyai golongan darah O, pengambilan makanan yang disyorkan adalah unggas, makanan laut, telur, kacang-kacangan, susu, keju, yogurt, dan makanan protein tinggi lainnya.

Mereka juga disarankan untuk mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan semasa diet. Sayuran yang sesuai untuk dimakan oleh golongan darah O adalah daun saderi, kembang kol, dan jagung. Manakala jenis buah yang sesuai untuk dimakan adalah pisang, kelapa, alpukat dan strawberi.

Baca juga: Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui

  • Jenis Darah B

Diet untuk golongan darah B dilakukan untuk mengembalikan fungsi imun secara semula jadi, melancarkan metabolisme tubuh, dan membersihkan darah dari kandungan lektin. Bagi mereka yang mempunyai golongan darah B, makanan berfaedah yang baik untuk dimakan, iaitu gandum atau gandum yang diproses, makanan ringan nasi, ikan dan daging kambing.

Sementara makanan neutral yang dapat dimakan oleh golongan darah B adalah sayuran hijau, telur, daging, dan produk susu rendah lemak. Jenis sayur-sayuran hijau yang sesuai untuk dimakan oleh golongan darah B adalah brokoli, kacang, sawi, dan labu. Sedangkan jenis buah yang sesuai untuk dimakan oleh golongan darah B ketika berdiet adalah tembikai, kurma, pir, dan jambu biji.

  • Jenis darah

Diet untuk golongan darah A bertujuan untuk mengelakkan tekanan, sehingga berat badan dapat turun lebih cepat. Mereka yang mempunyai golongan darah A disarankan untuk tidak memakan daging sama sekali. Tidak perlu risau, kerana anda boleh mendapatkan pengambilan kalori dari makan roti gandum.

Selain itu, metabolisme golongan darah A cukup rendah, jadi mereka perlu makan makanan, seperti kacang, tahu, tempe, telur, sayur-sayuran, buah, dan biji-bijian. Jenis sayur-sayuran yang sesuai untuk diet golongan A, seperti bayam, kacang, dan wortel. Sementara buah-buahan yang sesuai untuk diet golongan A adalah stroberi, kiwi, kurma, dan delima.

  • Jenis Darah AB

Jenis darah AB adalah jenis darah yang mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis makanan. Walaupun begitu, mereka juga perlu mengelakkan pelbagai makanan yang mengandungi lektin. Makanan yang sesuai untuk diet golongan darah AB adalah tuna, sardin, tahu, produk tenusu, kacang tanah, kacang hijau, dan sayur-sayuran hijau, seperti brokoli, daun saderi.

Baca juga: Kurangkan Berat Tanpa Merasa Diet, Lakukan Ini

Jangan memilih makanan secara sembarangan, kerana akan membawa kepada kesihatan tubuh anda. Untuk mengetahui dengan pasti, berbincang secara langsung dengan doktor dalam permohonan , ya! Anda perlu tahu, setakat ini belum ada kajian saintifik sama ada diet jenis darah itu berkesan. Sebabnya, sebilangan pakar pemakanan tidak mengesyorkan mengehadkan kategori makanan untuk setiap jenis darah. Jadi, adalah idea yang baik untuk bijak sebelum menjalani diet, ya!

Rujukan:

Kesihatan.harvard.edu Diakses pada tahun 2020. Diet tidak berfungsi? Mungkin itu bukan jenis anda

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet Jenis Darah.

Yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Diet yang Sempurna untuk Jenis Tubuh Anda.