Kesihatan

Mengapa Barotrauma Boleh Menyebabkan Gendang Telinga pecah?

, Jakarta - Pelbagai gangguan telinga dapat dialami, salah satunya adalah gendang telinga yang pecah. Gendang telinga pecah berlaku apabila terdapat koyakan atau lubang pada lapisan membran timpani. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran dan sakit telinga.

Baca juga: Gendang telinga pecah, bolehkah ia sembuh sendiri?

Pelbagai penyebab boleh mencetuskan gendang telinga yang pecah, salah satunya adalah barotrauma. Secara umum, penyelam dan orang yang sering melakukan perjalanan dengan kapal terbang sangat rentan terhadap barotrauma. Lalu, mengapa barotrauma boleh menyebabkan gendang telinga pecah? Inilah ulasannya.

Sebab-sebab Barotrauma Menyebabkan Gendang telinga pecah

Barotrauma adalah gangguan kesihatan di telinga ketika ada cedera pada telinga akibat perubahan tekanan udara atau tekanan air secara tiba-tiba. Barotrauma adalah perkara biasa dalam menyelam atau terbang.

Lalu, mengapa gendang telinga boleh pecah kerana barotrauma? Secara amnya, keadaan ini lebih cenderung berlaku pada penyelam. Apabila seseorang menyelam, semakin banyak penyelam masuk ke laut, semakin besar tekanannya.

Apabila tekanan meningkat, biasanya akan ditandakan oleh sakit di telinga. Sekiranya ini terus dipaksakan, tidak mustahil barotrauma boleh menyebabkan komplikasi gendang telinga yang pecah. Berhenti menyelam dengan segera untuk mengelakkan pecah gendang telinga.

Memaksa diri untuk terus menyelam boleh memburukkan lagi kesihatan telinga. Terutama jika sebelum ini anda mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti selesema atau otitis media. Kedua-dua keadaan ini akan meningkatkan risiko anda mengalami barotrauma.

Selain terbang dan menyelam, ada beberapa tabiat lain yang meningkatkan risiko barotrauma, seperti:

  1. Kecederaan telinga akibat letupan kuat.
  2. Menjalani rawatan oksigen hiperbarik.
  3. Menjalankan aktiviti mendaki ke tempat tinggi.
  4. Lakukan pertukaran kedudukan dengan cepat ke tempat tinggi, misalnya ketika menaiki lif bangunan.

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Sakit Telinga dari Menyelam

Gejala Barotrauma

Gejala barotrauma dapat dirasakan berbeza oleh penghidapnya. Lancarkan Garis Kesihatan , gejala ringan akan menyebabkan rasa tidak selesa di telinga disertai dengan munculnya rasa sakit di telinga. Selain itu, penderita mungkin mengalami pening dan penurunan fungsi pendengaran.

Anda tidak boleh memaksa aktiviti yang anda lakukan sekiranya anda mengalami beberapa perkara ini. Aktiviti paksa dapat memperburuk gejala, seperti berdering di telinga, vertigo, muntah, hingga munculnya cairan dari dalam telinga.

Lakukan pemeriksaan segera ke hospital terdekat apabila gejala ini disertai dengan sesak nafas, batuk darah, kehilangan keseimbangan, kelumpuhan lengan atau kaki, dan juga mengalami penurunan kesadaran. Keadaan ini memerlukan perhatian perubatan agar kesihatan telinga dapat dijaga dengan optimum.

Langkah Mudah Mengatasi Barotrauma

Gejala barotrauma ringan dapat diatasi dengan beberapa langkah mudah. Mengunyah permen karet semasa penerbangan atau naik ke lokasi yang lebih tinggi boleh menjadi cara untuk mengatasi barotrauma.

Sebaiknya sebelum menyelam anda berlatih dengan orang yang sudah terlatih dan profesional sehingga anda dapat menyelam dengan teknik yang betul. Itu adalah langkah mudah yang boleh diambil untuk mengatasi barotrauma semasa terbang atau menyelam.

Baca juga: Pengesanan Barotrauma Telinga dengan Pemeriksaan Audiometrik

Sekiranya anda mempunyai pekerjaan yang berkaitan dengan penerbangan dan menyelam, anda harus kerap memeriksa kesihatan telinga anda agar kesihatan telinga anda terjaga dengan baik. Pemeriksaan kesihatan kini akan lebih mudah melalui aplikasi . Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Barotrauma Telinga
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat dan Mencegah Barotrauma Telinga
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Barotrauma