Kesihatan

6 Ubat Darah Tinggi Semula Jadi Berkesan dan Selamat

, Jakarta - Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah keadaan kesihatan yang biasa, tetapi tidak boleh dipandang rendah. Keadaan ini boleh membuat anda berisiko menghadapi pelbagai penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung dan diabetes strok .

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, penting untuk mengetahui cara menurunkan tekanan darah dan mengekalkannya dalam tahap normal. Menurunkan tekanan darah tinggi tidak semestinya dilakukan dengan mengambil ubat. Tahukah anda, ada beberapa cara semula jadi yang boleh menjadi 'ubat' darah tinggi yang kuat dan selamat dalam menurunkan tekanan darah tinggi.

Baca juga: 6 Tumbuhan Herba Diklaim Menurunkan Hipertensi

Ubat Darah Tinggi Semula Jadi

Selain mengambil ubat, orang dengan tekanan darah tinggi dapat mencuba cara semula jadi alternatif untuk menurunkan tekanan darah. Perubahan gaya hidup, seperti menghentikan tabiat yang tidak sihat, diet, dan olahraga teratur adalah ubat semula jadi yang tidak kurang efektif daripada ubat-ubatan perubatan untuk menurunkan tekanan darah.

Selain itu, kaedah semula jadi ini dapat meningkatkan respons pesakit terhadap ubat tekanan darah.

1. Kurangkan Pengambilan Garam

Makan makanan masin atau tinggi garam dikenali sebagai salah satu penyebab tekanan darah tinggi. Garam mengikat banyak air, jadi memakannya secara berlebihan akan meningkatkan jumlah darah yang seterusnya akan meningkatkan tekanan darah.

Oleh itu, mengehadkan pengambilan garam boleh menjadi ubat tekanan darah tinggi semula jadi yang kuat untuk menurunkan tekanan darah. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan garam kurang dari 4 gram untuk orang yang menghidap hipertensi.

Cara untuk membatasi pengambilan garam tidak lebih dari 4 gram adalah dengan mengurangkan penggunaan garam dalam memasak, dan perhatikan label makanan yang dimakan dan hadkan jika terdapat natrium, garam dan natrium. Di samping itu, kurangkan atau hentikan makan makanan yang diproses dan siap dimakan.

2. Kurangkan Kafein dan Alkohol

Selain garam, pengambilan lain yang perlu dikurangkan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah kafein dan alkohol. Alkohol diketahui mempunyai hubungan rapat dengan tekanan darah tinggi.

Orang yang mengonsumsi alkohol berlebihan mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipertensi. Begitu juga dengan pengambilan kafein yang berlebihan. Jadi, mengurangkan pengambilan dua minuman tidak sihat ini dapat membantu menurunkan tekanan darah anda.

3. Bersenam dan Menurunkan Berat Badan

Bersenam secara teratur juga boleh menjadi ubat semula jadi untuk tekanan darah tinggi yang berkesan dalam menurunkan tekanan darah dalam jangka masa panjang. Aktiviti seperti berjoging, berbasikal, berjalan cepat, atau berenang selama 30-45 minit setiap hari dapat menurunkan tekanan darah sebanyak 5-15 mm Hg.

Berapa kerap seseorang melakukan senaman juga mempengaruhi berapa banyak penurunan tekanan darah. Dengan kata lain, semakin banyak anda bersenam (hingga tahap tertentu), semakin banyak anda dapat menurunkan tekanan darah anda.

Selain itu, senaman juga dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat, sehingga dapat menghindari kegemukan. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko tekanan darah. Salah satu sebabnya ialah pada orang yang gemuk, jantung harus mengepam lebih banyak darah untuk membekalkan tisu berlebihan. Oleh itu, peningkatan output jantung kemudian dapat meningkatkan tekanan darah.

4. Meningkatkan Pengambilan Kalium, Magnesium dan Kalsium

Menurut Harvard Health Publishing, jenis mineral yang dapat mengawal tekanan darah adalah kalium, magnesium, dan kalsium. Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengonsumsi lebih banyak kalium mempunyai tekanan darah rendah. Manakala magnesium dan kalsium membantu saluran darah untuk berehat. Anda boleh mendapatkan tiga mineral ini melalui makanan atau makanan tambahan.

Baca juga: Ketahui jenis diet yang betul untuk penghidap hipertensi

5. Ambil Makanan Tambahan

Beberapa makanan tambahan, seperti Coenzyme Q10 (CoQ10) dan minyak ikan telah ditunjukkan dalam kajian untuk menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, pastikan anda bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan.

Sekiranya anda ingin membeli vitamin dan makanan tambahan, gunakan saja aplikasinya . Cukup buat pesanan anda dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

6. Yoga

Selain rutin latihan teratur, yoga yang menggabungkan gerakan lembut, pernafasan dalam, dan meditasi juga dapat menjadi ubat semula jadi yang kuat untuk tekanan darah tinggi. Kajian yang dilaporkan oleh Reuters mendapati bahawa orang dewasa yang melakukan yoga dengan latihan pernafasan dan relaksasi sekurang-kurangnya tiga kali seminggu mempunyai tekanan darah lebih rendah daripada orang yang tidak melakukannya.

Baca juga: Langkah Mudah Mengawal Tekanan Darah Tinggi

Itulah beberapa cara yang boleh menjadi ubat tekanan darah tinggi semula jadi untuk menurunkan tekanan darah. Jangan lupa muat turun permohonan sekarang ya untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Jam Tangan Dadah. Diakses pada tahun 2021. Cara Menurunkan Tekanan Darah.
Medicinenet. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Tekanan Darah Tinggi dengan Rawatan, Diet, dan Ubat Rumah Asli