Kesihatan

3 Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Memandikan Anjing Anda

hello c, Jakarta - Sebilangan besar anjing mungkin lebih suka melewatkan waktu mandi, tetapi mandi penting untuk menjaga kesihatan mantel dan kulit anak anjing. Mandi yang bersih dan teliti akan membantu menjaga kebersihan anak anjing dan bebas dari kotoran dan parasit. Sudah tentu, anda pasti lebih selesa dengan anjing bersih, bukan?

Sekiranya anda pertama kali membesarkan anjing, atau masih keliru tentang cara yang betul untuk memandikan anjing anda, anda harus memperhatikan perkara berikut yang disyorkan oleh doktor haiwan anda!

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

Berapa kerapkah Anjing Dimandikan?

Walaupun anjing tidak perlu mandi setiap hari seperti yang dilakukan manusia, mereka mesti mandi dengan kerap. Walau bagaimanapun, seberapa biasa ia bergantung pada beberapa faktor, seperti persekitaran dan jenis kot anjing. Doktor haiwan anda boleh memberi nasihat mengenai seberapa kerap anjing anda perlu dimandikan. Selain itu, terdapat beberapa panduan untuk seberapa kerap anjing anda perlu mandi:

 • Sebilangan besar anjing dengan kulit dan mantel normal hanya perlu mandi sebulan sekali atau, 3 bulan sekali, atau maksimum seminggu sekali. Di samping itu, juga mungkin untuk menyesuaikan jadual mandi anjing mengikut cadangan doktor haiwan.
 • Anjing dengan lapisan berminyak, seperti Basset Hounds, mungkin perlu mandi seminggu sekali.
 • Banyak anjing jenis berambut pendek, seperti Beagle dan Weimaraner, baik dengan mandi yang kurang kerap.
 • Keturunan, seperti Golden Retriever dan Great Pyrenees, perlu dimandikan lebih jarang untuk mengekalkan minyak semula jadi mereka.
 • Anjing dengan mantel tebal seperti Samoyeds, Malamutes, dan baka Utara yang lain, paling baik dijaga dengan mandi yang lebih sedikit dan banyak sikat tambahan. Ini akan menghilangkan rambut mati yang longgar dan membantu mengedarkan minyak semula jadi yang menjaga kulit dan kot anjing anda sihat.

Sudah tentu, jika anjing anda suka berenang, terobsesi dengan genangan lumpur, atau mungkin anda tinggal di kawasan luar bandar dan anjing itu berguling-guling di seluruh tempat. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin perlu memandikan anjing anda lebih kerap. Juga, salah satu cara untuk mengukur ketika anak anjing memerlukan mandi adalah dengan mencium bau badannya. Sekiranya anda merasakan baunya cukup buruk, segera mandi anjing itu.

Baca juga: Ketahui 4 Cara Betul untuk Menghilangkan Kutu Anjing

Di mana Anjing Dimandikan?

Pemilik anjing kecil mempunyai kelebihan bahawa mereka boleh meletakkan anjing mereka di singki atau tenggelam. Namun, jika anda tidak dapat memasukkan anjing anda ke singki, gunakan tab mandi, atau mandi bersama mereka dan gunakan paip penyembur yang boleh ditanggalkan.

Mandi anjing mudah alih juga boleh menjadi pilihan. Walaupun beberapa tabung diperbuat daripada plastik tebal, ada beberapa bak yang mudah dilipat. Sebilangan kedai haiwan peliharaan atau bekalan haiwan kesayangan, banyak juga menyewa tab dan tuala anjing.

Menggunakan selang kebun adalah baik jika anjing itu benar-benar kotor atau cuaca baik, tetapi lakukan sesekali. Anjing tidak menyukai kesejukan dan kebanyakan tidak menyukainya ketika air disembur ke atasnya.

Baca juga: Inilah Penjagaan Yang Betul untuk Anjing Baru Lahir

Bagaimana Memandikan Anjing?

Setelah anda bersedia memandikan anjing anda, terdapat beberapa teknik mandi anjing yang perlu dipertimbangkan:

 • Anjing Berus Sebelum Mandi . Rambut kusut dapat menahan air dan merengsakan kulit anjing anda. Di samping itu, anda juga perlu meletakkan bola kapas di setiap telinga untuk mengelakkan air masuk. Ini membantu mencegah jangkitan dan kerengsaan telinga. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menyikat atau memandikan anjing anda dengan betul, bawa anjing anda ke rawatan profesional.
 • Gunakan Air Panas . Kulit anjing berbeza dengan kulit manusia, dan air panas boleh menjadikan anjing lebih mudah terbakar. Air mandi tidak boleh lebih panas daripada yang biasanya disediakan untuk bayi manusia.
 • Bercakap dengan Haiwan Peliharaan dengan Suara Tenang dan Meyakinkan . Beberapa anjing akhirnya akan belajar bahawa mandi bukanlah sesuatu yang membuat mereka sengsara. Namun, kadangkala mereka masih bersembunyi setiap kali anda merancang untuk memandikannya. Jadi, gunakan suara yang tenang ya!
 • Gunakan Syampu Anjing . Ia akan mengeringkan kulit mereka lebih sedikit daripada syampu manusia. Bekerja syampu itu menjadi busa lembut dan urut ke seluruh badan anjing, berhati-hati agar tidak memasukkan sabun ke matanya.
 • Bilas Sehingga Bersih . Sabun yang tersisa di kot boleh merengsakan kulit anjing anda apabila ia kering. Bilas, bilas, dan ulangi.
 • Beri Udara Kering . Udara panas dari pengering rambut manusia boleh menjadi terlalu panas untuk kulit mereka. Udara keluar atau gunakan pengering rambut yang direka untuk anjing; suhu yang lebih rendah tidak akan menyebabkan gatal atau kelemumur.
 • Bagi sebuah hadiah . Apabila mandi selesai tanpa banyak drama, berikan pujian, petting, atau permainan lucu kepada anjing anda.

Sekiranya anda masih tidak yakin memandikan anak anjing kesayangan anda, jangan ragu untuk meminta doktor haiwan di . Doktor akan sentiasa memberi petua mengenai penjagaan anjing yang betul agar anjing sentiasa sihat dan mengelakkan penyakit.

Rujukan:
Jurnal Canine. Diakses pada tahun 2020. Seberapa Sering Anda Harus Memandikan Anjing Anda (Plus 8 Petua Mandi).
masa anjing. Diakses pada tahun 2020. Anjing 101: Segala-galanya Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Mandi Anjing Anda.
PROPLAN Indonesia. Diakses tahun 2020. Petua Memandikan Anjing.