Kesihatan

Difteria Menyebabkan Bengkak di Leher, Kenapa?

, Jakarta - Bengkak di leher umumnya bukan penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, pembengkakan di leher dapat menjadi petunjuk penyakit berbahaya. Sekiranya leher anda terasa tegang dan lebih berat dari sebelumnya, segera bincangkannya dengan doktor anda, OK! Kerana bengkak di leher yang anda rasakan adalah petunjuk difteria. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: 5 Penyakit Yang Diketahui Kerana Benjolan di Leher

Difteria Menyebabkan Bengkak di Leher, Benarkah?

Difteria juga boleh dicirikan oleh pembengkakan di leher. Difteria adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang menyerang selaput lendir hidung dan tekak. Gejala pada orang dengan keadaan ini akan muncul selepas 2-5 hari seseorang terdedah kepada bakteria. Selain bengkak di leher, gejala termasuk pembuangan hidung yang mengandungi darah, sakit kepala, kelemahan, batuk, sakit tekak, dan demam. Selain difteria, bengkak di leher juga dapat menjadi petunjuk penyakit berbahaya lain, seperti:

1. Kanser kelenjar getah bening

Kelenjar getah bening adalah organ kecil yang berbentuk seperti kacang. Organ ini berfungsi untuk menghasilkan dan menyimpan sel darah yang berguna untuk membantu melawan penyakit dan jangkitan di dalam badan. Apabila kelenjar ini membengkak, ini adalah tanda barah di kelenjar getah bening itu sendiri. Kanser yang menyerang kelenjar getah bening adalah barah yang tumbuh akibat mutasi pada limfosit (sejenis sel darah putih) yang sebelumnya normal.

Kanser kelenjar getah bening itu sendiri ditunjukkan oleh gejala, seperti penurunan berat badan, batuk, sesak nafas, gatal, merasa letih, demam tanpa sebab, dan berkeringat malam. Gejala utama yang muncul pada orang dengan keadaan ini adalah kelenjar getah bening di leher.

Baca juga: Terdapat benjolan di leher, perhatikan gejala kelenjar getah bening yang bengkak

2. Kecederaan Otot Leher

Kecederaan otot leher, atau torticollis adalah keadaan yang boleh menyebabkan pembengkakan di leher. Kecederaan otot leher sering berlaku kerana pergeseran tulang belakang di kawasan leher. Kehadiran tumor di kawasan tulang belakang adalah penyebab paling teruk yang boleh berlaku. Kecederaan otot leher kecil dapat diatasi dengan pendakap tulang belakang serviks.

3. Lipoma

Lipoma adalah benjolan lemak yang tumbuh perlahan di antara kulit dan lapisan otot. Benjolan lemak ini biasanya akan terasa lembut dan mudah bergerak jika ditekan oleh jari. Lipoma juga tidak menimbulkan rasa sakit ketika ditekan. Keadaan ini biasanya dialami oleh seseorang yang berumur 40 tahun ke atas. Lipoma bukan barah dan biasanya tidak berbahaya. Namun, jika benjolan ini membesar atau menyebabkan kesakitan, segera bincangkan dengan doktor anda, ya!

4. Gangguan kelenjar getah bening

Bengkak di leher akibat gangguan kelenjar getah bening biasanya disebabkan oleh jangkitan pada kulit kepala, sinus, tekak, amandel, gusi, kelenjar air liur, dan gigi. Jangkitan ini biasanya disebabkan oleh bakteria dan virus. Dalam kes yang jarang berlaku, kelenjar getah bening yang bengkak juga disebabkan oleh adanya sel barah.

Baca juga: Bengkak di kawasan leher, waspada untuk menjadi gejala limfoma

Segera berbincang dengan doktor sekiranya muncul gejala ringan. Jangan tunggu sehingga bengkak di leher yang anda alami menghalang aktiviti harian, malah membahayakan nyawa anda. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!