Kesihatan

Ini adalah jenis vaksin yang diberikan kepada anjing angkat

, Jakarta - Adakah anda berhasrat untuk memelihara anjing untuk dijaga di rumah? Nampaknya, prosesnya tidak semudah yang anda sangka. Sebabnya, untuk memastikan keselamatan, anjing angkat perlu mendapatkan vaksin agar tidak menyebarkan penyakit kepada calon pengguna.

Selain itu, strategi untuk vaksinasi di tempat perlindungan dengan haiwan yang dijual di kedai haiwan peliharaan akan sangat berbeza. Pada anjing yang tinggal di tempat perlindungan, kemungkinan dijangkiti penyakit ini sangat tinggi. Program vaksin yang dirancang dengan baik boleh menjadi penyelamat untuk menjaga kesihatan haiwan. Beberapa vaksin memberi perlindungan dalam beberapa hari atau bahkan beberapa jam selepas pemberian ubat, dan secara drastik dapat mengurangkan frekuensi penyakit yang mengancam nyawa.

Vaksin juga dapat mengurangkan frekuensi dan keparahan penyakit baik di tempat perlindungan dan setelah dilepaskan kepada anak angkat. Ini kemudian dapat membantu reputasi tempat perlindungan dan memudahkan peningkatan penggunaan dan hubungan yang lebih baik dengan calon pengadopsi. Langkah ini bahkan memberikan faedah yang jauh melebihi vaksin itu sendiri.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Jenis Vaksin untuk Anjing yang Diadopsi

Sudah tentu, vaksinasi bukanlah peluru ajaib untuk pencegahan penyakit. Walau bagaimanapun, vaksinasi haiwan peliharaan sangat digalakkan untuk mencegah penyakit serius daripada berlaku pada haiwan peliharaan. Vaksinasi juga akan membantu mencegah penyebaran penyakit dari luar atau tempat perlindungan kepada anjing lain di luar tempat perlindungan . Namun, anda juga perlu ingat bahawa vaksin juga akan lebih optimum jika disertai dengan langkah-langkah penyelenggaraan keseluruhan yang baik.

Anjing yang berada di rumah atau anjing yang akan diterima pakai mesti menerima beberapa jenis vaksin, seperti:

  • Vaksin rabies, vaksin ini sering diwajibkan dan terikat oleh undang-undang tempatan.
  • Distemper, vaksin ini melindungi daripada penyebar dan 5 penyakit lain yang berpotensi membawa maut kepada anjing. Penyakit berjangkit pada anjing ini adalah akut hingga subakut dan dapat menyerang saluran pencernaan, pernafasan, dan sistem saraf pusat. Anjing dari semua peringkat umur mudah dijangkiti virus, tetapi anjing muda lebih kerap dijangkiti dan mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi.
  • Bordetella, melindungi haiwan peliharaan daripada bakteria Bronkiseptik Bordetella a. Ia adalah bakteria kecil, gram negatif, berbentuk batang genus Bordetella yang boleh menyebabkan bronkitis berjangkit pada anjing dan haiwan lain. Walaupun sangat jarang menjangkiti manusia, vaksin ini tetap wajib dilakukan.
  • Adenovirus-2 (CAV-2 / hepatitis), Adenovirus anjing 2 menyebabkan penyakit pernafasan setempat pada anjing dan merupakan kemungkinan penyebab sindrom batuk kennel (penyakit pernafasan berjangkit pada anjing).

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda perlu menyuntik vaksin rabies setelah digigit anjing

Di samping itu, terdapat beberapa vaksin dan ujian lain yang diperlukan, seperti parvovirus (CPV), parainfluenza (CPiV), dan uji cacing hati sekurang-kurangnya untuk tahun lalu.

Terdapat juga jenis vaksin yang umumnya tidak wajib (kerana keberkesanan yang tidak terbukti dan / atau risiko penularan penyakit yang rendah di tempat perlindungan), misalnya Koronavirus anjing, Giardia, dan vaksin untuk penyakit yang menimbulkan risiko berjangkit minimum di tempat perlindungan (misalnya leptospirosis, penyakit Lyme).

Baca juga: Hati-hati, Haiwan Peliharaan Juga Mudah Terhadap Virus Corona

Sekiranya anda telah membuat keputusan bulat untuk mengadopsi anjing, anda harus memastikan bahawa anda akan memberi vaksin yang diperlukan oleh anjing tersebut. Ingat, vaksin akan menjadikan anda dan anjing peliharaan anda lebih terlindung dari penyakit. Walau bagaimanapun, jika anda masih bingung mengenai jenis vaksin untuk calon anjing yang akan anda pakai, anda harus membincangkannya dengan doktor haiwan anda terlebih dahulu . Doktor haiwan di akan sentiasa memberikan nasihat kesihatan yang sesuai untuk calon anjing angkat. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Persatuan Hospital Haiwan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cadangan Vaksinasi - Anjing yang Dilindungi.
Bantu Selamatkan Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2020. Vaksin / Ujian Diperlukan untuk Memenuhi Syarat untuk Diadopsi.
UC Davis Veterinary Medicine. Diakses pada tahun 2020. Vaksinasi di Tempat Perlindungan Haiwan.