Kesihatan

Cuaca Mendung, Waspadalah terhadap Gangguan Afektif Musim

, Jakarta - Pernahkah anda tiba-tiba merasa sedih atau sedih ketika cuaca mendung? Cuaca yang tidak mesra bukan sahaja boleh mengganggu aktiviti anda di luar rumah, tetapi juga boleh mempengaruhi mood anda, anda tahu.

Pada musim hujan seperti hari ini di mana cuaca hampir selalu mendung dan tidak ada sinar matahari, beberapa orang boleh menjadi lebih murung daripada biasa. Dalam kes yang teruk, seseorang boleh mengalami kemurungan setiap kali musim sejuk memasuki. Keadaan ini juga dikenali sebagai Gangguan afektif bermusim (S.A.D). Jangan hanya memikirkannya mood buruk Sudah tentu, S.A.D perlu diberi perhatian agar anda sentiasa berada dalam mood dan motivasi sepanjang tahun.

Baca juga: Cuaca Mempengaruhi Mood, Bagaimana Anda Boleh?

Apa itu S.A.D.

Gangguan afektif bermusim atau S.A.D adalah sejenis kemurungan yang berkaitan dengan perubahan musim. SAD bermula dan berakhir pada waktu yang hampir sama setiap tahun, dari akhir musim gugur hingga musim sejuk berakhir. Ini juga dikenali sebagai pola musim sejuk SAD atau kemurungan musim sejuk. Dalam kes yang lebih teruk, sesetengah orang mungkin mengalami episod kemurungan pada musim bunga atau musim panas. Ini dipanggil pola musim panas SAD atau musim panas kemurungan.

SAD bukan sahaja menimbulkan perasaan sedih yang luar biasa, SAD juga dapat mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku seseorang dalam aktiviti harian. Oleh itu, jika anda melihat perubahan ketara dalam mood dan tingkah laku anda setiap kali memasuki musim sejuk atau musim hujan, anda mungkin mengalami gangguan afektif bermusim.

Apa Punca S.A.D?

Punca sebenar SAD masih belum diketahui, tetapi beberapa saintis mencadangkan bahawa hormon tertentu yang dihasilkan jauh di dalam otak mencetuskan perubahan yang berkaitan dengan sikap pada waktu-waktu tertentu dalam setahun. Pakar percaya bahawa gangguan afektif bermusim mungkin berkaitan dengan perubahan hormon ini.

Teori lain adalah bahawa cahaya matahari yang kurang pada musim luruh dan musim sejuk menyebabkan otak membuat kurang serotonin, bahan kimia yang berkaitan dengan jalur otak yang mengatur mood. Apabila laluan sel saraf di otak yang mengatur suasana hati tidak berfungsi secara normal, hasilnya adalah perasaan depresi disertai dengan gejala keletihan dan kenaikan berat badan.

SAD biasanya bermula pada awal dewasa dan lebih biasa pada wanita berbanding lelaki. SAD dikaitkan dengan kekurangan cahaya matahari selama musim sejuk, gangguan mood yang jarang terjadi di negara-negara dengan banyak sinar matahari sepanjang tahun.

Baca juga: Inilah sebab hujan membangkitkan kenangan emosi

Kenali Gejala SAD

Dalam kebanyakan kes, gejala SAD bermula pada akhir musim gugur atau awal musim sejuk dan hilang ketika hari-hari cerah pada musim bunga atau musim panas bermula. Walaupun jarang berlaku, ada juga orang yang mengalami gejala SAD pada musim bunga atau musim panas. Dalam kedua kes tersebut, gejala pada mulanya mungkin ringan dan menjadi lebih parah seiring musimnya berlangsung.

Berikut adalah tanda dan gejala SAD:

 • Rasa tertekan sepanjang hari dan hampir sepanjang hari.
 • Kehilangan minat dalam aktiviti yang biasanya anda gemari.
 • Letih dengan mudah.
 • Mengalami masalah tidur.
 • Mengalami perubahan selera makan atau berat badan.
 • Rasa lesu atau gelisah.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Rasa putus asa, tidak berharga atau bersalah.
 • Pemikiran sering mati atau bunuh diri.

Walaupun gejala khusus untuk SAD muncul pada musim sejuk, termasuk:

 • Tidur berlebihan.
 • Perubahan selera makan, terutamanya keinginan untuk makan makanan yang tinggi karbohidrat.
 • Penambahan berat badan.
 • Keletihan atau tahap tenaga yang rendah.

Walaupun gejala khusus untuk SAD musim panas termasuk:

 • Kesukaran tidur (insomnia).
 • Selera makan yang teruk.
 • Pengurangan berat.
 • Risau.

Cara Mengatasi SAD

Rawatan untuk gangguan afektif bermusim termasuk terapi cahaya, ubat-ubatan dan psikoterapi. Sekiranya anda juga mengalami gangguan bipolar, beritahu doktor anda, kerana terapi cahaya dan antidepresan dapat mencetuskan episod manik.

Doktor juga akan menasihati orang dengan SAD untuk keluar pada waktu pagi untuk mendapatkan lebih banyak cahaya matahari, terutama pada hari-hari yang cerah. Makan makanan yang sihat juga penting untuk mengatasi SAD. Semasa mengalami gangguan ini, anda mungkin ingin makan lebih banyak makanan bergula dan karbohidrat, tetapi juga cuba meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Selain itu, tetap aktif atau bersenam secara teratur juga merupakan kaedah yang ampuh untuk mengatasi SAD. Dr Andrew McCulloch, mantan ketua eksekutif Yayasan Kesihatan Mental, mendedahkan bahawa senaman bersungguh-sungguh selama 30 minit tiga kali seminggu terbukti berkesan melawan kemurungan dan senaman sederhana juga akan memberikan manfaat yang bermanfaat.

Baca juga: Jangan takut matahari, ini adalah kelebihan berjemur

Itulah penjelasan mengenai gangguan afektif bermusim yang sering muncul pada musim dengan sedikit cahaya matahari seperti hari ini. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai gangguan mood ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Muat turun aplikasinya sekarang supaya anda dapat dengan mudah mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gangguan afektif bermusim (SAD).
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan Musim (Gangguan Afektif Musim).
Maklumat NHS. Diakses pada tahun 2021. Adakah anda mempunyai musim sejuk blues?