Kesihatan

Ini adalah Tahap Kanser Sarkoma Ewing

, Jakarta - Sarkoma Ewing adalah sejenis barah yang menyerang tulang. Penyakit ini dicirikan oleh munculnya tumor ganas di tulang atau tisu lembut di sekitar tulang. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, sarkoma Ewing adalah jenis penyakit yang sangat jarang berlaku.

Kanser jenis ini boleh muncul dan berkembang di tulang di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, jenis barah ini sering dijumpai di tulang paha, tulang lengan atas, tulang shinbone, dan tulang pelvis. Sama seperti jenis kanser lain, sarkoma Ewing juga berkembang dalam beberapa peringkat.

Baca juga: Bolehkah Kanser Sarkoma Ewing Dicegah?

Tahap Kanser Sarkoma Ewing Yang Perlu Anda Ketahui

Kanser jenis ini agak biasa pada kanak-kanak. Kanser sarkoma Ewing boleh berkembang di mana-mana bahagian tulang. Selain itu, kadang-kadang tumor juga boleh muncul di tisu di sekitar tulang, seperti tisu penghubung, otot, atau tisu lemak. Keadaan ini tidak boleh diabaikan, agar tidak menimbulkan komplikasi.

Sebaliknya, sarkoma Ewing yang dirawat dengan pantas dan cepat cenderung mempunyai peluang penyembuhan yang lebih tinggi. Oleh itu, pemeriksaan dan rawatan perlu dilakukan dengan segera sekiranya gejala barah sarkoma Ewing muncul.

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai penyakit ini. Anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Sebenarnya, gejala penyakit ini boleh berbeza-beza, bergantung pada ukuran dan lokasi tumor. Tetapi secara umum, gejala utama penyakit ini adalah sakit dan bengkak di kawasan di mana tumor muncul. Sarkoma Ewing boleh menyebabkan tumor muncul di lengan, pelvis, kaki, atau dada. Gejala biasanya akan muncul ketika tumor mula tumbuh dan menekan pada tisu di sekitarnya.

Kesakitan yang timbul biasanya akan berlangsung selama beberapa minggu atau bulan. Biasanya, kesakitan bertambah teruk pada waktu malam atau semasa bersenam. Selain sakit, barah ini juga boleh menyebabkan benjolan muncul di permukaan kulit yang terasa panas dan menyebabkan luka ketika disentuh.

Baca juga: Siapa yang Berisiko Kanser Sarkoma Ewing?

Penyakit ini juga dapat dicirikan oleh demam sekejap, keletihan, penurunan selera makan, penurunan berat badan, patah tulang yang tidak dapat dijelaskan, dan kelumpuhan. Keadaan ini juga boleh menyebabkan ketidaksinambungan kencing, jika tumor terletak berhampiran tulang belakang. Kanser sarkoma Ewing terbahagi kepada beberapa peringkat.

Tahap sarkoma Ewing ditentukan bergantung pada sejauh mana penyebaran tumor. Secara sederhana, jenis barah ini terbahagi kepada dua peringkat, iaitu:

  1. Sarkoma Ewing yang dilokalkan

Sarkoma Ewing yang dilokalkan ( sarkoma Ewing tempatan ) adalah peringkat pertama. Pada peringkat ini, tumor mula merebak ke tisu badan yang berdekatan. Tumor biasanya bermula pada otot dan tendon, tetapi tidak merebak ke bahagian lain badan.

  1. Metastasis sarkoma Ewing

Sarkoma Metastatic Ewing adalah tahap yang lebih teruk. Pada peringkat ini, tumor telah merebak ke bahagian lain badan yang jauh dari tempat awal tumor. Pada tahap ini, tumor mungkin terdapat di paru-paru, sumsum tulang, ke hati atau kelenjar getah bening.

Baca juga: Di Mana Di Dalam Badan Bolehkah Kanser Sarkoma Ewing?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tahap barah sarkoma Ewing? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Suara / Panggilan video dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada 2020. Ewing Sarcoma.
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Ewing Sarcoma.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Sarkoma Ewing?