Kesihatan

Berikut adalah 11 keadaan kesihatan yang menyebabkan gangguan tidur

, Jakarta - Gangguan tidur boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah keadaan kesihatan. Ya, sebenarnya ada beberapa jenis penyakit yang boleh menyukarkan penderita tidur pada waktu malam. Ini boleh berlaku sama ada kerana rasa sakit yang muncul, gejala yang muncul, sehingga keadaan badan berubah kerana sakit. Jadi, apakah penyakit yang boleh menyebabkan gangguan tidur?

Kurang tidur pada waktu malam tidak boleh dipandang ringan. Ini boleh menyebabkan seseorang mengalami penurunan semangat, kesukaran untuk berkonsentrasi, tekanan, dan sakit kepala. Bukan hanya itu, pada orang yang menderita penyakit tertentu, kurang tidur dapat memperburuk keadaan tubuh dan memperlambat proses rawatan penyakit.

Baca juga: Kesukaran Tidur Mungkin Kerana Gangguan Hormon

Penyakit Yang Menyebabkan Kurang Tidur

Terdapat beberapa penyakit atau gangguan kesihatan yang dapat menyebabkan penderita mengalami gangguan tidur, termasuk:

1. Alzheimer

Gangguan tidur boleh berlaku pada orang dengan Alzheimer. Orang yang menderita penyakit ini cenderung mula merasa gelisah dan keliru pada waktu petang, hingga petang. Ini dianggap dapat meningkatkan risiko orang yang menghidap Alzheimer mengalami insomnia, atau sukar tidur pada waktu malam.

2. Artritis

Penghidap artritis juga boleh mengalami gangguan tidur. Ini berlaku kerana kesakitan yang tidak selesa akibat keradangan sendi dan menyebabkan gangguan kualiti tidur.

Baca juga: Petua Mengatasi Gangguan Tidur dengan Alzheimer

3. Penyakit Asma dan Paru-paru

Gejala asma boleh muncul pada bila-bila masa, termasuk di waktu tidur. Sekiranya demikian, gangguan tidur cenderung berlaku. Selain asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik juga boleh menjadi gangguan tidur.

4. Diabetes

Orang yang menghidap diabetes cenderung kerap membuang air kecil, termasuk pada waktu malam. Nah, itulah yang boleh menyebabkan gangguan pada waktu tidur pada waktu malam.

5. Epilepsi

Kejang akibat epilepsi juga boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk semasa tidur. Gejala penyakit ini boleh mengganggu irama tidur dan menyebabkan penghidap bangun pada waktu malam.

6. JERAWAT

Penyakit refluks asid atau GERD juga boleh mengganggu tidur. Ini kerana keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa, pedih ulu hati, dan meningkatkan risiko berdengkur dan apnea tidur.

7. Gagal Jantung

Berbaring atau cuba tidur boleh menyakitkan bagi orang yang mengalami kegagalan jantung. Kerana, keadaan ini membuat penderita harus berjuang untuk bernafas dengan bebas.

8. Penyakit Ginjal

Gangguan tidur cenderung menyerang orang yang mempunyai sejarah penyakit buah pinggang. Ini kerana buah pinggang tidak dapat menapis produk buangan dengan betul. Akibatnya, terdapat ketidakseimbangan kimia dalam aliran darah dan mencetuskan gangguan tidur.

9. Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson mempunyai pelbagai gejala fizikal yang boleh mengganggu, termasuk semasa tidur. Gejala penyakit ini termasuk gegaran, kekakuan, aktiviti motor perlahan, masalah keseimbangan, dan masalah koordinasi. Ini boleh menjadi penyebab gangguan tidur yang serius

10. Pukulan

Orang yang mengalami strok terdedah kepada gangguan tidur. Ini kerana penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan pada pusat otak yang mengawal tidur. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menjadikan tidur lebih sukar.

11. Penyakit Tiroid

Penyakit tiroid boleh mencetuskan gangguan tidur. Kerana, keadaan ini boleh menyebabkan kelenjar terlalu aktif atau terlalu lambat, dan itulah penyebab insomnia.

Baca juga: Ingin Mengatasi Gangguan Tidur? Ayuh, Buat Rekod Tidur Harian

Mengalami gangguan tidur dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sebab Perubatan Anda Mungkin Menghidap Insomnia.
Kesihatan Tidur yang Benar. Diakses pada tahun 2020. Apa jenis masalah perubatan yang menyebabkan insomnia?
Yayasan Tidur. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Insomnia?