Kesihatan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Flexitarian Diet

, Jakarta - Cara paling berkesan untuk menurunkan berat badan adalah menyesuaikan diet anda dengan betul. Oleh itu, terdapat banyak kaedah diet yang dipilih orang, mulai dari diet karbohidrat, diet Paleo, diet vegetarian, diet eko-Atkins, dan banyak lagi.

Dari banyak kaedah diet yang ada, diet vegetarian adalah kaedah yang paling banyak dipilih. Selain dapat menurunkan berat badan, makan buah-buahan dan sayur-sayuran juga membantu menjadikan tubuh lebih sihat. Namun, tidak banyak orang yang dapat bertahan dengan diet vegetarian, kerana makan daging sama sekali kadang-kadang sukar. Nah, jika anda ingin menurunkan berat badan tetapi masih mahu makan daging, anda boleh mencuba kaedah diet fleksibel.

Baca juga: Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih jenis diet

Apa itu Flexitarian Diet?

Diet flexitarian adalah makanan yang dimulakan oleh ahli diet Dawn Jackson Blatner untuk membantu orang mendapat manfaat daripada diet vegetarian sambil tetap dapat menikmati produk haiwan secara sederhana. Itulah sebabnya kaedah diet ini disebut flexitarian yang merupakan gabungan antara kata-kata fleksibel dan vegetarian.

Walaupun begitu, diet flexitarian mendorong pengikutnya untuk makan makanan berasaskan tumbuhan yang lebih berkhasiat dan makan lebih sedikit daging. Blatner percaya bahawa salah satu kaedah paling berkesan untuk mengurangkan jumlah kalori dalam badan adalah dengan memakan makanan berasaskan tumbuhan.

Berikut adalah asas-asas asas diet flexitarian:

  • Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.
  • Pilih protein dari tumbuhan berbanding haiwan.
  • Bersikaplah fleksibel dalam diet anda dan gabungkan daging dan produk haiwan dari semasa ke semasa.
  • Ambil makanan yang paling kurang diproses dan paling semula jadi.
  • Hadkan gula dan makanan bergula.

Baca juga: 4 Sumber Makanan Protein Tumbuhan yang Baik untuk Tubuh

Bukan Hanya Menurunkan Berat Badan

Diet flexitarian membantu mengurangkan berat badan kerana kaedah diet ini mengesyorkan menghadkan makanan yang diproses yang tinggi kalori. Diet ini juga mendorong orang untuk makan lebih banyak makanan berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah kalori. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang mengikuti diet nabati dapat menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang tidak.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja anda dapat menurunkan berat badan, diet flexitarian dapat memberikan manfaat lain, seperti:

  • Menjaga Kesihatan Jantung

Diet yang kaya dengan serat dan lemak sihat adalah baik untuk menyokong kesihatan jantung. Kajian yang meneliti 45000 orang dewasa lebih dari 11 tahun mendapati bahawa vegetarian mempunyai risiko penyakit jantung 32 peratus lebih rendah daripada bukan vegetarian.

Ini kerana diet vegetarian kaya akan serat dan antioksidan yang dapat menurunkan tekanan darah dan meningkatkan kolesterol baik. Diet flexitarian juga mengutamakan makanan nabati, jadi kemungkinan mempunyai manfaat yang serupa dengan diet vegetarian.

  • Mencegah Diabetes

Diabetes jenis 2 adalah masalah kesihatan yang sangat biasa. Oleh itu, makan makanan sihat, terutama yang berasaskan tumbuhan dapat membantu mencegah dan mengawal penyakit ini.

Ini kerana diet berasaskan tumbuhan membantu menurunkan berat badan dan mengandungi lebih banyak makanan yang tinggi serat dan rendah lemak tidak sihat, dan membatasi gula tambahan.

  • Mencegah barah

Makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, dan kekacang semuanya mempunyai nutrien dan antioksidan yang dapat membantu mencegah barah. Mengikuti diet flexitarian dengan memakan lebih banyak makanan vegetarian dapat mengurangkan risiko barah anda.

Baca juga: Inilah yang berlaku semasa anda makan sayur selama seminggu

Nah, itulah penjelasan mengenai diet fleksitarian yang perlu anda ketahui. Berminat untuk mencuba? Sebelum memutuskan untuk mencuba kaedah diet apa pun, ada baiknya anda terlebih dahulu bercakap dengan pakar melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi pakar pemakanan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan jenis diet yang sesuai untuk keadaan anda dan petua sihat untuk melakukannya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Flexitarian: Panduan Permulaan yang terperinci.