Kesihatan

Mitos atau Fakta, Bolehkah Rambut Kucing Menyebabkan Asma?

Jakarta - Kucing adalah salah satu haiwan yang comel dan menggemaskan. Tidak hairanlah kucing itu adalah haiwan kesayangan ramai orang. Walau bagaimanapun, bagi anda yang menghidap asma, anda tidak boleh menjaga kucing. Sebenarnya, pelbagai bahagian tubuh kucing boleh menjadi sumber utama pencetus asma, seperti bulu, air kencing, dan air liur. Menghirup alergen ini boleh mencetuskan reaksi alergi yang akhirnya menyebabkan gejala asma. Ini adalah ulasan.

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengenai Kampung Cat Race

Adakah benar bahawa rambut kucing mencetuskan asma?

Asma adalah keadaan yang berlaku apabila saluran udara anda sempit dan membengkak dan boleh menghasilkan lendir berlebihan. Keadaan ini boleh menyukarkan anda bernafas, batuk, berdehit ketika bernafas, dan sesak nafas. Punca sebenar asma masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini, salah satunya adalah haiwan peliharaan, seperti kucing.

Sekiranya anda menghidap asma setelah mempunyai haiwan kesayangan tertentu, anda mungkin mengalami alergi terhadap protein yang terdapat pada bulu, air liur, atau air kencing haiwan. Menyentuh atau menghirup alergen ini boleh menyebabkan sistem imun anda berlebihan, menjadikan gejala asma anda bertambah buruk.

Asma yang berlaku selepas terdedah kepada alergen juga dikenali sebagai asma alergi. Disebutkan, kira-kira 60 peratus daripada semua orang yang menghidap asma di Amerika Syarikat mempunyai asma jenis ini. Dari hasil penyelidikan yang dilakukan, kira-kira 30 peratus orang yang mengalami alergi kucing atau anjing, dan jumlah orang yang mengalami alergi kucing adalah dua kali ganda daripada orang yang mengalami alahan anjing.

Bagaimana untuk mengetahui apakah penyebab asma adalah kucing

Anda mungkin tertanya-tanya, bagaimana anda tahu jika penyebab asma anda adalah kucing, dan bukan yang lain? Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menentukan punca asma anda:

1. Perhatikan Gejala

Kebanyakan orang yang alah pada kucing biasanya mengalami reaksi alergi dengan cepat, selalunya dalam beberapa minit berada di sekitar haiwan. Namun, ada juga beberapa orang yang mungkin tidak merasakan simptom sehingga beberapa jam kemudian.

Selain gejala asma, anda mungkin juga mengalami gejala lain, seperti gatal, hidung dan mata yang berair, bersin, dan batuk. Sekiranya anda mempunyai alergi yang teruk terhadap haiwan, anda mungkin mengalami masalah pernafasan yang teruk, degupan jantung yang meningkat, atau pingsan. Reaksi melampau ini disebut anafilaksis.

2. Cuba Jauhi Kucing

Lihat apakah gejala asma anda bertambah baik setelah menjauhi kucing. Sekiranya demikian, anda pasti yakin anda alah kepada haiwan ini. Ingat, memindahkan kucing anda ke bilik lain atau ke luar kadang-kadang tidak dapat mencegah gejala asma, kerana alergen boleh ditinggalkan di permaidani, perabot atau pakaian anda. Walaupun anda memberikan kucing anda kepada orang lain, anda mungkin masih mengalami simptom untuk beberapa waktu.

3. Lakukan ujian alahan

Kaedah paling berkesan untuk menentukan sama ada anda mempunyai alergi kucing atau tidak adalah dengan meminta doktor anda melakukan ujian alergi. Doktor boleh memerintahkan ujian tusukan kulit atau ujian darah.

Baca juga: Ini adalah 6 Jenis Kucing Besar yang menggemaskan

Cara Mengatasi Asma Kerana Alahan Kucing

Sekiranya penyebab asma anda adalah kucing, satu-satunya cara doktor anda akan menasihati anda untuk mencegah berlakunya asma alahan adalah dengan mengeluarkan kucing dari rumah. Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu menjaga kucing, terdapat banyak cara untuk mengatasi gejala asma:

  • Ambil ubat alahan. Antihistamin over-the-counter, seperti cetirizine , diphenhydramine , atau loratadine cenderung berfungsi dengan baik.
  • Gunakan alat sedut. Doktor anda mungkin menetapkan ubat penyedut untuk melegakan simptom dengan cepat.
  • Gunakan semburan hidung. Semburan yang mengandungi kortikosteroid dapat mengurangkan keradangan dan gejala lain.

Sebagai tambahan kepada ubat, anda perlu melakukan perkara berikut untuk mengelakkan gejala asma berulang:

  • Jangan biarkan kucing tidur di tempat tidur anda. Jaga tempat tidur anda bebas dari ketombe, sehingga anda mempunyai sekurang-kurangnya satu kawasan bebas alergen.
  • Gunakan pembersih udara dalaman untuk menghilangkan alergen dari udara dan mengitar semula udara bersih dan bebas alergen ke rumah anda.
  • Bersihkan sofa, permaidani, lantai, dan lain-lain menggunakan pembersih vakum sekerap mungkin.
  • Tukar pakaian setelah bermain dengan kucing.
  • Mandi kucing anda dengan kerap.

Baca juga: Inilah Cara Merawat Anak Kucing yang Baru Lahir

Itulah penjelasan mengenai fakta mengenai rambut kucing yang boleh menyebabkan asma. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh meminta doktor secara langsung dalam permohonan , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Asma Alergi dari Kucing: Apa Yang Boleh Anda Lakukan?
Asma.UK. Diakses pada tahun 2021. Haiwan, haiwan peliharaan dan asma.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found