Kesihatan

Sebab-Sebab Pemphigoid Bullous Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Bullous pemphigoid adalah keadaan kulit yang jarang berlaku yang menyebabkan lepuh yang cukup besar dan berisi cecair. Lepuh ini boleh tumbuh di kawasan kulit yang sering lentur, seperti perut bawah, paha atas, atau ketiak. Pemphigoid bulosa paling kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua.

Pemphigoid bulosa berlaku apabila sistem imun anda menyerang lapisan tisu nipis di bawah lapisan luar kulit seseorang. Sebab untuk tindak balas imun yang tidak normal ini tidak diketahui, walaupun kadang-kadang boleh dicetuskan dengan mengambil ubat-ubatan tertentu.

Pemphigoid bulosa sering hilang sendiri dalam beberapa bulan, tetapi mungkin diperlukan hingga lima tahun untuk sembuh sepenuhnya. Rawatan biasanya membantu menyembuhkan lepuh dan mengurangkan gatal. Ini mungkin disebabkan oleh ubat kortikosteroid, seperti prednison, dan ubat lain yang menekan sistem imun.

Pemphigoid bulosa boleh mengancam nyawa, terutama bagi seseorang yang sudah berada dalam keadaan kurang sihat. Di samping itu, pemfigoid bulosa kadang-kadang boleh menyebabkan masalah serius dengan risiko utama, seperti:

 • Jangkitan kulit: ini boleh menjadi sangat serius jika masuk ke dalam badan anda.

 • Kesan sampingan rawatan steroid: termasuk tekanan darah tinggi, tulang yang lemah dan risiko jangkitan yang lebih tinggi. Steroid akan digunakan sesedikit mungkin, dan pada dos serendah mungkin, untuk membantu mengelakkan kesan sampingan.

Di samping itu, pastikan anda selalu berusaha untuk menghadiri pemeriksaan yang disarankan oleh doktor. Dengan cara itu masalah dapat dikenal pasti dan ditangani lebih awal.

Baca juga: Lepuh yang kerap pada kulit boleh menjadi bullosa epidermolisis

Punca Pemphigoid Bullous

Bullous pemphigoid adalah penyakit autoimun, yang bermaksud bahawa sistem kekebalan tubuh anda secara salah mula menyerang tisu yang sihat. Dalam kes pemphigoid, sistem kekebalan tubuh membuat antibodi untuk menyerang tisu tepat di bawah lapisan luar kulit pesakit.

Ini menyebabkan lapisan kulit terpisah dan menghasilkan lepuh yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat mengapa sistem kekebalan tubuh bertindak balas dengan cara ini pada orang yang hidup dengan pemphigoid. Dalam kebanyakan kes, tidak ada pencetus khusus untuk pemphigoid. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ia mungkin disebabkan oleh:

 • Ubat-ubatan tertentu.

 • Terapi radiasi.

 • Terapi sinar ultraviolet.

Orang yang mempunyai gangguan autoimun lain didapati mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit pemphigoid. Ia juga lebih biasa pada orang tua daripada kumpulan usia yang lain, dan nampaknya lebih biasa pada wanita daripada lelaki.

Baca juga: Inilah Cara Merawat Epidermolisis Bullosa

Gejala Pemphigoid Bullous

Setelah membincangkan apa yang menyebabkan gangguan itu, berikut adalah tanda dan gejala pemfigoid bulosa yang mungkin berlaku termasuk:

 • Kulit gatal yang berlaku beberapa minggu atau bulan sebelum lepuh terbentuk.

 • Lepuh besar yang tidak mudah pecah apabila disentuh, selalunya di sepanjang lipatan kulit.

 • Kulit di sekitar lepuh adalah normal, kemerahan atau lebih gelap daripada biasa.

 • Ekzema atau ruam pada kulit.

 • Lepuh atau luka kecil di mulut atau membran mukus lain.

Rawatan Pemphigoid Bulosa

Pemphigoid bulosa yang berlaku akhirnya akan hilang sendiri, tetapi boleh bertahan beberapa tahun. Di samping itu, rawatan ini dapat membantu kulit anda sembuh, menghentikan tompok-tompok atau lepuh yang baru muncul, dan mengurangkan risiko kulit anda dijangkiti. Rawatan utama yang boleh dilakukan adalah:

 • Sapukan krim steroid.

 • Ambil tablet steroid.

 • Antibiotik.

Kulit anda akhirnya akan sembuh sendiri tanpa parut, tetapi mungkin sedikit lebih gelap daripada sebelumnya.

Baca juga: 3 Luka Cemas Pertolongan Cemas Yang Keliru

Itulah beberapa perkara yang menyebabkan seseorang menghidap pemphigoid bulosa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!