Kesihatan

Peranan Probiotik dalam Menjaga Kesihatan Pencernaan Kanak-kanak

, Jakarta - Ibu pastinya tidak asing dengan istilah probiotik. Ini adalah makanan tambahan yang biasanya digunakan untuk memulihkan bakteria baik di dalam badan. Bakteria dalam suplemen probiotik akan membantu memulihkan kesihatan saluran pencernaan, merawat keadaan seperti sindrom iritasi usus, sembelit, penyakit radang usus, intoleransi laktosa (ketidakupayaan badan untuk mencerna laktosa), meningkatkan imuniti dan cirit-birit.

Sebilangan besar orang dewasa menggunakan probiotik tanpa kesan sampingan yang negatif. Namun, bagaimana dengan kanak-kanak? Adakah probiotik mempunyai faedah, terutama untuk kesihatan pencernaan kanak-kanak? Sebelum memutuskan untuk memberi suplemen probiotik kepada kanak-kanak, anda harus terlebih dahulu mengetahui fakta berikut mengenai probiotik:

Baca juga: Kesihatan Pencernaan, Pertumbuhan Awal dan Pembangunan yang Sihat

Apa itu Probiotik?

Selama ini, bakteria sering mendapat reputasi buruk, tetapi tidak semua bakteria menimbulkan kesan negatif. Tubuh memerlukan bakteria tertentu untuk tetap sihat seperti membantu pencernaan, menyerap nutrien, dan melawan kuman lain yang membuat anda sakit.

Di dalam badan, bakteria baik biasanya terdapat di kulit, usus, saluran urogenital, dan air liur. Apabila keseimbangan kuman baik dan buruk dalam tubuh terganggu, jangkitan dan penyakit boleh berlaku. Contohnya, penggunaan antibiotik dapat membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Namun, ia juga dapat menghilangkan beberapa bakteria baik yang mengawal bakteria jahat. Ini memberi peluang kepada organisma jahat lain untuk membiak dan menyerang sel-sel tubuh, yang kemudian boleh menyebabkan jangkitan sekunder seperti jangkitan yis, jangkitan saluran kencing, dan jangkitan usus.

Makanan tambahan probiotik mengandungi bakteria baik hidup yang secara semula jadi terdapat di dalam badan. Mereka mungkin mempunyai satu jenis bakteria, atau campuran beberapa spesies.

Baca juga: Pencernaan yang Sihat Dapat Menjamin Otak Kanak-kanak Berkembang dengan Maksimum

Kebaikan Probiotik untuk Kanak-kanak

Kanak-kanak mengembangkan mikrobioma mereka di rahim. Mikrobioma yang tidak sihat dianggap bertanggungjawab terhadap banyak penyakit. Probiotik berperanan menjaga kesihatan mikrobioma.

Probiotik adalah ubat semula jadi yang popular untuk kanak-kanak. mengikut A.S. Tinjauan Temuduga Kesihatan Nasional, probiotik adalah produk semula jadi ke-3 yang paling banyak digunakan oleh kanak-kanak.

Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan faedah dan risiko penggunaan probiotik pada kanak-kanak, sejauh ini probiotik terbukti mempunyai faedah seperti:

Gambaran keseluruhan mengenai Doktor Keluarga Amerika mendapati bahawa probiotik dapat membantu merawat penyakit radang usus. Mereka juga dapat mengurangkan tempoh cirit-birit yang disebabkan oleh gastroenteritis.

Kajian yang diterbitkan di Pediatrik JAMA mendapati bahawa memberi bayi probiotik dalam tiga bulan pertama kehidupan dapat membantu mencegah kolik, sembelit, dan refluks asid gastrik.

Baca juga: 4 Faedah Probiotik untuk Tempoh Pertumbuhan Si Kecil

Cara Memberi Probiotik kepada Kanak-kanak

Probiotik boleh ditambahkan pada beberapa makanan sihat seperti yogurt dan keju pondok. Mereka juga terdapat dalam makanan fermentasi seperti dadih, kefir dan sauerkraut. Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada makanan tambahan atau makanan probiotik lebih baik, jawapannya tidak jelas. Mendapatkan pemakanan dari makanan keseluruhan biasanya terbaik, tetapi dalam kes probiotik, anak anda mungkin tidak mendapat cukup makanan sendiri. Sebabnya, probiotik dalam makanan mungkin tidak bertahan semasa proses pembuatan dan penyimpanan.

Probiotik biasanya tidak akan membahayakan kanak-kanak yang sihat. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyorkan ibu bapa menunggu sehingga anak mereka berusia lebih dari 1 tahun sebelum memberi probiotik atau berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai cara menggunakannya dengan selamat.

Salah satu probiotik yang boleh anda pilih adalah Lacidophile dari Dexa Medica. Lacidofil adalah suplemen probiotik yang terdiri daripada Lactobacillus helveticus R52 dan Lactobacillus rhamnosus R11 dihasilkan dari Kanada. Dengan mengambil satu sachet probiotik setiap hari atau seperti yang disarankan oleh doktor, anak-anak akan mendapat manfaat untuk kesihatan pencernaan mereka seperti mengelakkan cirit-birit, kembung, intoleransi laktosa (ketidakupayaan tubuh untuk mencerna laktosa) dan meningkatkan imuniti badan.

Sekarang anda juga boleh membeli Lacidophiledengan mudah di . Melalui ciri beli ubat, ibu boleh membuat pesanan secara langsung Lacidophile untuk penghantaran terus ke rumah anda. Tidak sampai satu jam, pesanan akan tiba dengan kemas dan tertutup. Mudah bukan? Ayuh, gunakannya dengan segera untuk mendapatkan Lacidophile untuk kanak-kanak sekarang!

Rujukan:
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2020. Laporan AAP mengenai Penggunaan Probiotik dan Prebiotik pada Kanak-kanak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Probiotik Sihat untuk Kanak-kanak?
Pediatrik JAMA. Diakses pada tahun 2020. Probiotik untuk Mencegah atau Mengubati Tangisan Bayi Berlebihan: Kajian Sistematik dan Analisis Meta.
A.S. Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Statistik Dari Tinjauan Temubual Kesihatan Nasional.