Kesihatan

Prosedur Fototerapi untuk Merawat Insomnia

, Jakarta - Kurang tidur tentu dapat meningkatkan pelbagai masalah kesihatan fizikal. Bukan hanya itu, seseorang yang kurang tidur juga sangat mudah terkena gangguan kesihatan mental. Untuk itu, anda harus segera mengatasi gangguan tidur yang boleh anda alami, salah satunya adalah insomnia. Seseorang yang mengalami insomnia akan mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam.

Baca juga: Kedua-dua Gangguan Tidur, Ini Berbeza Dari Insomnia dan Parasomnia

Bermula dari penggunaan jenis ubat tertentu, keadaan mental, hingga gaya hidup yang tidak sihat boleh menjadi penyebab insomnia. Keadaan ringan dapat dirawat dengan beberapa cara yang mudah, tetapi insomnia yang teruk memerlukan rawatan perubatan sehingga keadaan ini dapat dirawat dengan baik. Fototerapi adalah salah satu cara untuk merawat insomnia, terutamanya jika sudah teruk. Ketahui prosedurnya di sini!

Langkah Fototerapi untuk Merawat Insomnia

Sebelum membincangkan prosedur fototerapi yang berkesan untuk ubat insomnia, ada baiknya anda memahami semua gejala insomnia. Dengan cara itu, anda dapat menganggar jika benar bahawa masalah yang berlaku disebabkan oleh insomnia.

Gejala insomnia sangat berbeza pada setiap penghidapnya. Tetapi secara amnya, orang yang mengalami insomnia akan mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam. Tidak jarang, orang yang mengalami insomnia juga akan bangun lebih kerap pada waktu malam tanpa sebab yang jelas. Selain itu, penderita mudah bangun pagi dan tidak merasa segar ketika bangun pagi.

Keadaan ini akan menyebabkan insomnia merasa letih sepanjang hari dan tidak dapat melakukan aktiviti dengan optimum. Ini juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk fokus dan terdedah kepada kecederaan atau kemalangan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai rawatan fototerapi untuk merawat insomnia, segera gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung apabila keadaan insomnia yang anda alami mengganggu aktiviti anda dan mengurangkan kualiti hidup anda. Awak boleh muat turun melalui App Store atau Google Play. Muat turun sekarang!

Baca juga: Kesukaran Tidur pada Waktu Malam, Mengapa Insomnia Berlaku?

Lalu, apakah prosedur fototerapi untuk insomnia?

Insomnia dapat dirawat dengan pelbagai terapi, salah satunya adalah fototerapi. Terapi ini adalah terapi cahaya yang dianggap cukup berkesan untuk mengatasi insomnia. Prosedur untuk melakukan terapi ini agak mudah. Terapi ini juga dapat membantu orang yang mengalami gangguan tidur irama sirkadian dan jenis kemurungan tertentu.

Untuk mengelakkan kesan buruk, cahaya yang keluar harus bersinar secara tidak langsung pada mata. Kotak cahaya ditujukan untuk terapi yang memancarkan cahaya kuat yang serupa dengan cahaya matahari, tetapi tanpa sinar UV yang berbahaya. Pada tahap ini, satu sesi hanya boleh berlangsung 20 hingga 40 minit. Sesi yang lebih lama terbukti lebih bermanfaat.

Fototerapi bertujuan untuk menormalkan waktu tidur orang yang tidak kemas, misalnya pada orang yang mengalami insomnia yang tidur terlalu awal pada waktu malam atau bangun terlalu awal. Sekiranya insomnia tidak terlalu teruk, anda boleh berusaha bangun pagi secara konsisten dan melakukan aktiviti luar dengan terdedah kepada cahaya terang. Anda boleh cuba berjalan di depan rumah atau duduk di bawah sinar matahari pagi.

Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia

Selain itu, insomnia juga dapat diatasi dengan penggunaan beberapa jenis ubat. Walau bagaimanapun, untuk menggunakan ubat jenis ini, anda harus menggunakan preskripsi doktor kerana terdapat risiko kesan sampingan, seperti pening dan pingsan. Anda juga boleh berusaha untuk tetap aktif pada siang hari dan mengurangkan pengambilan alkohol dan kafein pada waktu malam untuk mengelakkan insomnia.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Pilihan Rawatan Insomnia: Fototerapi.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Insomnia.
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2021. Terapi Cahaya untuk Penderita Insomnia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found