Kesihatan

Ketahui 5 Punca Mulut Kering pada Bayi Baru Lahir

, Jakarta - Mungkin ibu menyedari kejadian bibir pecah-pecah pada bayi, terutama pada bayi baru lahir. Sebenarnya, keadaan ini bukanlah sesuatu yang berbahaya. Ini adalah masalah biasa bagi kebanyakan bayi baru lahir. Sebenarnya, kebanyakan bayi masih kelihatan selesa dan minum susu ibu dengan baik ketika mengalami keadaan ini.

Ibu tidak perlu panik apabila melihat bayi anda mempunyai bibir yang pecah-pecah, berikut adalah kemungkinan penyebabnya:

  1. Pembuangan Lapisan Kulit

Bayi yang baru lahir biasanya menumpahkan beberapa lapisan kulit selepas kelahiran. Ini dilakukan untuk menyesuaikan diri dengan dunia di luar rahim ibu. Ini adalah proses biasa, dan ia akan menjadikan kulit anda gebu dan kelihatan kering.

Baca juga : Mesti Tahu 6 Cara Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir

  1. Sensitiviti Kulit Bayi

Sebilangan bayi mempunyai kulit yang lebih sensitif daripada yang lain. Kulit bibir sensitif bayi ini akan sangat mudah terkena kesan kosmetik. Contohnya, bibir pecah-pecah berlaku ketika seseorang mencium bayi menggunakan alat solek, yang boleh mencetuskan ruam dan menyebabkan keretakan pada bibir. Kain, tisu, losyen, dan krim penjagaan kulit atau kosmetik boleh mencetuskan reaksi pada bibir beberapa bayi.

  1. Bayi Suka Menghisap dan Menjilat Bibir

Bayi yang baru lahir mempunyai naluri menghisap yang sangat kuat, sehingga mereka dapat terus menghisap atau menjilat bibir. Dia melakukannya ketika dia tidak menyusu. Kebiasaan ini boleh menyebabkan bibir kering, kerana air liur di bibir menguap dan menjadikan permukaan kulit lebih kering.

  1. Kekurangan vitamin

Kekurangan vitamin tertentu pada bayi boleh menyebabkan bibir kering atau pecah-pecah. Pengambilan terlalu banyak vitamin A juga boleh menjadi penyebab masalah ini. Ini tentu membimbangkan kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga : Petua merawat rambut bayi agar tebal

  1. Bayi Dehidrasi

Kemungkinan dehidrasi atau kurang mendapat susu ibu juga boleh menjadi penyebab bibir kering pada bayi. Tambahan jika cuaca panas, keadaan ini boleh mengganggu kelembapan bibir bayi.

Cuaca panas dan kering juga memburukkan keadaan bibir kering pada bayi. Persekitaran yang panas dan kering di sekitar bayi boleh menjadikan bibir bayi mudah kehilangan kelembapan. Cuaca kering adalah penyebab utama bibir kering pada bayi. Selain itu, kebiasaan bayi menjilat bibirnya juga dapat menjadikan bibir bayi menjadi kering.

Bibir kering pada bayi mungkin bukan keadaan yang serius. Namun, ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan pada bayi jika ia berlaku dalam jangka masa yang lama.

Ibu masih perlu menangani bibir yang pecah secepat mungkin, kerana bibir dengan keadaan tertentu boleh memberi kesan buruk ketika bayi menggerakkan bibirnya. Kadang-kadang, bibir yang pecah-pecah ini juga boleh menyebabkan jangkitan serius.

Baca juga : Waspadalah terhadap Gejala Campak pada Bayi

Masalah bibir pecah-pecah pada bayi biasanya dapat disembuhkan dengan menggunakan ubat semula jadi hanya dalam beberapa hari. Namun, jika selain bibir kering dan pecah-pecah ini terdapat tanda-tanda dan gejala lain, ibu perlu menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi tersebut. . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found