Kesihatan

4 Jenis Latihan Cahaya di Rumah Semasa Pandemik

"Senaman sangat baik untuk menjaga tubuh yang sihat, terutama untuk mengelakkan serangan dari virus korona selama wabak ini. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa jenis senaman di rumah yang sesuai untuk menjaga kesihatan badan dan mental yang sihat. "

, Jakarta - Untuk mengelakkan penyakit COVID-19 yang menyebabkan wabak ini, penting untuk menjaga tubuh tetap dalam keadaan baik. Untuk mengurangkan risiko dijangkiti virus korona, setiap orang disarankan untuk berolahraga di rumah dan bukannya di luar. Walaupun begitu, tidak semua orang tahu jenis senaman yang tepat untuk dilakukan ketika hanya di rumah. Nah, berikut adalah beberapa latihan ringan yang sesuai untuk dilakukan semasa wabak!

Beberapa Latihan Cahaya di Rumah Semasa Pandemik

Apabila anda harus tinggal di rumah dan berusaha untuk tetap sihat sehingga secara fizikal anda kuat melawan virus korona yang mungkin menyerang, penting untuk terus berolahraga secara teratur. Sekiranya anda biasa bersenam di luar rumah, tentu anda keliru dengan aktiviti yang sesuai untuk melakukan aktiviti di dalam rumah.

Baca juga: Berhenti bersenam semasa pandemik, inilah kesannya pada badan

Dengan melakukan senaman, bukan sahaja sistem kekebalan tubuh anda tetap baik, tetapi juga dapat menghilangkan tekanan perasaan yang cenderung timbul dalam tempoh karantina ini. Sebenarnya, bersenam di rumah juga sangat baik untuk menjaga keadaan badan sehingga mengalami pelbagai jenis penyakit yang mungkin timbul kerana terpaksa duduk sepanjang hari di depan komputer untuk menyelesaikan kerja.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa jenis senaman ringan di rumah yang sesuai untuk mengekalkan kecergasan. Berikut adalah beberapa sukan berikut:

1. Lutut ke Siku

Satu senaman ringan di rumah yang senang dilakukan dan juga sihat adalah lutut hingga siku. Pergerakan ini dilakukan dengan membuat lutut kaki kanan bersentuhan dengan siku tangan kiri dan sebaliknya. Anda boleh menyesuaikan kelajuan sendiri. Cuba lakukan selama 1-2 minit untuk satu sesi dan berehat selama 30-60 saat selepas sesi berakhir. Ulangi ini sehingga 5 sesi. Manfaat pergerakan ini dapat meningkatkan degupan jantung dan pernafasan.

2. Papan

Papanjuga merangkumi senaman ringan di rumah yang dapat menyuburkan badan. Letakkan lengan bawah di tangan anda (gunakan alas) dengan siku anda tepat di bawah bahu anda. Pastikan pinggul anda berada di paras kepala. Pegang badan selama 20-30 saat, semakin lama semakin baik, kemudian berehat selama 30-60 saat dan ulangi hingga 5 kali. Pergerakan ini dapat menguatkan perut, lengan, dan kaki.

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai beberapa jenis latihan yang sesuai dilakukan di rumah, doktor dari sedia memberi nasihat yang tepat. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapat akses mudah ke kesihatan tanpa had. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Bilakah waktu terbaik untuk bersenam semasa pandemik?

3. Mencangkung

Anda juga boleh lakukan setinggan untuk bersenam di rumah. Caranya, mulailah meletakkan kaki anda pada jarak pinggul dengan jari kaki anda sedikit menunjuk ke luar. Bengkokkan lutut dengan senyaman yang anda boleh tetapi tumit di lantai dan lutut di atas kaki anda. Bengkokkan dan luruskan kaki anda 10-15 kali, kemudian berehat selama 30-60 saat, dan ulangi 5 kali. Tujuan latihan ini adalah untuk menguatkan kaki dan punggung.

4. Meditasi

Untuk pemulihan, anda boleh melakukan meditasi agar lebih santai dan menenangkan fikiran. Duduk dengan selesa di atas lantai dan silangkan kaki anda, kemudian pastikan punggung anda lurus. Tutup mata anda dan rilekskan badan anda dan perlahan-lahan memperdalam pernafasan anda. Pastikan anda menumpukan pada nafas dan membuang fikiran anda dari perkara lain. Lakukan ini selama 5-10 minit atau lebih.

Baca juga: Ini adalah 3 Trending Sports pada tahun 2022

Itulah empat senaman ringan di rumah yang boleh dilakukan untuk menyuburkan badan dan menghilangkan perasaan tertekan semasa wabak. Untuk melakukan semua pergerakan sukan yang disebutkan, anda memerlukan tikar agar lebih selesa dan mengelakkan lepuh. Pastikan melakukan pergerakan ini secara berkala setiap hari.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Kekal aktif secara fizikal semasa dikuarantin sendiri.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2021. Latihan di Rumah dan Petua Kecergasan: Bersenam tanpa Gim.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found