Kesihatan

Tidur, Perlu atau Tidak?

Jakarta - Tidur siang tidak hanya diperlukan oleh anak-anak. Malah orang dewasa memerlukan waktu tidur sebentar. Mari lihat kebaikan dan keburukan tidur siang sehingga anda dapat memutuskan sama ada anda memerlukan tidur siang untuk mendapatkan tidur yang sihat pada waktu malam.

(Baca juga: Berapa Banyak Waktu Tidur yang Baik? )

Apabila letih bekerja, badan dan otak memerlukan rehat, jadi jangan ragu untuk berehat beberapa minit di tengah-tengah waktu kerja. Tidur siang memberikan beberapa faedah seperti berehat, mengurangkan keletihan, meningkatkan kewaspadaan, mood , serta reaksi dan ingatan badan.

Tidur siang yang pendek pada siang hari menjadikan seseorang berasa lebih aktif daripada tidur siang yang panjang. Tidur siang juga membantu mengawal tekanan dan mengurangkan hormon stres. Kurang tidur dan keletihan sebenarnya menjadikan seseorang lebih mudah marah dan stres. Salah satu hormon stres, noradrenalin, meningkat sehari selepas kurang tidur, tetapi tidak meningkat pada orang dewasa yang tidur siang.

Walaupun tidur siang cenderung baik, ternyata tidak semua orang sesuai untuk tidur pada waktu siang. Pada sebilangan orang, tidur siang boleh menyebabkan inersia atau merasa geram dan keliru setelah bangun dari tidur siang. Pada orang lain, tidur siang mempengaruhi atau memperburuk kualiti tidur pada waktu malam. Oleh itu ... ketahui kesannya kepada anda sehingga anda dapat memutuskan sama ada anda memerlukan tidur siang atau tidak.

(Baca juga: 5 Makanan Ringan ini Membantu Anda Tidur Lebih lena )

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai sama ada anda memerlukan waktu tidur dan tidur yang sihat, anda boleh meminta doktor pakar melalui perkhidmatan tersebut panggilan video / suara atau berbual dalam aplikasi . Dalam aplikasi , anda juga boleh membeli vitamin dan makanan tambahan melalui Apotek Antar. Dan periksa makmal tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh… muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found