Kesihatan

8 Perkara Yang Harus Dielakkan Ibu Sekiranya Pernah Mengalami Sesar

Jakarta - Kaedah penyampaian caesar Doktor biasanya dipilih ketika ibu mengalami masalah semasa kehamilannya. Buruh caesar Ini bukan prosedur permainan, anda tahu. Kerana caesar adalah operasi besar yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Pakar mengatakan, tempoh pemulihan melahirkan caesar Ia juga memakan masa yang agak lama daripada penghantaran biasa. Bukan itu sahaja, setelah melahirkan caesar Terdapat pelbagai perkara yang harus anda perhatikan. Inilah perkara-perkara yang harus dielakkan oleh ibu setelah melahirkan: caesar .

1. Elakkan Membawa Barang Berat

pasca- caesar ibu harus mengelakkan semua aktiviti berat dan melakukan atau mengangkat berat selama beberapa minggu. Sebabnya ini akan mengganggu jahitan pembedahan sehingga boleh menyebabkan pendarahan. Jadi, ibu tidak boleh membawa barang yang melebihi berat bayi.

Baca juga: Yang Perlu Anda Ketahui Sekiranya Anda Mempunyai Cesarean

2. Jangan Lakukan Aktiviti Fizikal yang Menyerlahkan

Ibu-ibu yang biasanya mempunyai kecenderungan untuk melakukan pelbagai sukan berat seperti berlari, aerobik, berbasikal, berenang, atau sukan lain, harus menangguhkan sehingga badannya pulih sepenuhnya dan cergas. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa ibu hanya boleh duduk dan berbaring di rumah. Ibu dibenarkan melakukan aktiviti fizikal yang lain seperti berjalan untuk memastikan badan sentiasa aktif.

3. Kurang tidur

Waktu tidur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan pelbagai masalah bagi ibu. Bermula dari badan terasa lemah, mood menurun, dan serangkaian masalah kesihatan yang lain. Tidak dapat dinafikan, sangat sukar untuk mengatur tidur kerana ibu harus menjaga si kecil. Oleh itu, ibu harus berhati-hati dalam mencari masa lapang untuk berehat sendiri. Contohnya, tertidur semasa si kecil tidur.

4. Elakkan Memanjat Tangga

Perkara lain yang perlu anda elakkan selepas pembedahan caesar sedang menaiki tangga. Pakar mengatakan, ini dapat meningkatkan kesan negatif luka pembedahan, bahkan menyebabkan pendarahan. Ibu harus mengelakkan ini sekurang-kurangnya beberapa minggu pertama setelah melakukannya caesar .

Baca juga: Segera Mempunyai Bayi, Pilih Kelahiran Normal atau Caesarean?

5. Berhubungan seks

Operasi caesar boleh menyebabkan perubahan hormon yang membuat anda kurang bersemangat. Oleh itu, badan anda memerlukan masa agar perubahan hormon ini kembali normal. Namun, itu bukan satu-satunya alasan. Pakar mengatakan, ibu tidak boleh melakukan hubungan seks selama enam minggu selepas itu caesar . Nah, setelah enam minggu, biasanya rahim telah kembali normal, aka pulih dan pendarahan telah berhenti sepenuhnya.

6. Jangan Basah

Semasa tempoh rawatan, ibu boleh meminta pertolongan dari keluarganya atau pegawai perubatan untuk membersihkan diri. Contohnya, menukar pembalut sekerap mungkin atau mandi. Namun, dengan catatan bahawa pembalut luka pembedahan telah diganti dengan pembalut kalis air.

Jahitan pembedahan ini biasanya dikeluarkan setelah dua hingga tiga minggu. Pendek kata, ibu perlu memastikan jahitan tetap kering agar luka akan sembuh lebih cepat.

7. Kekurangan Serat dan Minuman

Tidak sedikit ibu yang mengalami sembelit selepas pembedahan. Nah, inilah yang boleh menimbulkan masalah, kerana ketika ibu mendorong dengan kuat, ada kemungkinan ada kesakitan pada luka pembedahan. Untuk mengelakkannya, ibu perlu makan makanan yang mengandungi banyak serat dan memenuhi keperluan cecair badan.

Baca juga: Hati-hati, berikut adalah risiko melahirkan sesar untuk ibu dan anak

8. Elakkan diet yang ketat

Ramai ibu mahu posturnya kembali normal, seolah-olah mereka tidak mempunyai dua badan. Namun, ibu juga perlu ingat, mengikuti diet yang ketat dapat menyukarkan proses pemulihan selepas bersalin. caesar semakin lama. Di samping itu, diet yang ketat juga boleh mempengaruhi kualiti susu ibu untuk bayi.

Nah, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara apa yang harus dielakkan selepas pembedahan caesar , ibu boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found