Kesihatan

Selsema Pagi Adakah Tanda-tanda Rhinitis Alergi, Benarkah?

, Jakarta - Selsema, disertai dengan bersin, hidung gatal, kesesakan, dan sakit kepala adalah keadaan biasa yang dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, jika anda selalu mengalami ini setiap pagi, anda harus waspada. Kerana, itu boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap rhinitis alergi.

Seperti namanya, rhinitis alergi adalah keadaan alergi, yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh bereaksi berlebihan ke udara yang dihirup. Apabila mengalami reaksi alahan, sistem imun menyerang zarah-zarah yang memasuki badan. Akibatnya, anda akan mengalami bersin dan gejala lain.

Pada pandangan pertama, gejala rhinitis alergi kelihatan sama dengan selesema biasa. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis penyakit itu berbeza, kerana rhinitis alergi biasanya hanya berlaku pada waktu pagi, dan gejala akan bertambah baik pada waktu tengah hari. Seseorang yang mempunyai rhinitis alergi biasanya sangat sensitif terhadap alergen seperti tungau, habuk rumah, dan kotoran lipas yang dicampur dengan habuk.

Gejala serupa dengan selesema, tetapi rinitis alergi biasanya disebabkan oleh keturunan. Rinitis alergi boleh menyerang seseorang jika dia mempunyai bakat alergi yang diturunkan oleh ibu bapanya. Biasanya rhinitis alergi berlangsung pada waktu pagi selama 15-20 minit. Di negara-negara tropika seperti Indonesia, rinitis alergi boleh berlaku sepanjang tahun. Tidak seperti negara dengan empat musim, alergi ini berlaku pada musim bunga. Walaupun mereka mempunyai simptom yang serupa, rhinitis alergi dan selesema adalah pelbagai jenis penyakit.

Rawatan untuk Rhinitis alergi

Pada asasnya, rawatan alahan yang paling mudah dan tepat adalah menjauhkan diri daripada penyebab alergi. Contohnya, jika penyebab alergi adalah habuk, elakkan tempat yang berdebu. Bersihkan rumah secara berkala sehingga tidak ada habuk, rambut binatang, atau acuan yang boleh menyebabkan alergi.

Ubat seperti antihistamin atau dekongestan boleh digunakan jika anda mempunyai alahan ringan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah penyakit lain, seperti asma, disarankan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum minum ubat. Terutama jika anda hamil atau menyusu.

Selain itu, cara lain yang dapat dilakukan untuk menghilangkan alergi, termasuk hidung gatal yang dirasakan adalah seperti berikut:

1. Semburan Hidung dan Titisan Mata

Orang yang mengalami rinitis alergi boleh menggunakan semburan hidung dan titisan mata untuk mengurangkan gatal-gatal dan gejala lain. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang kerana boleh menyebabkan kesan buruk.

Penggunaan semburan hidung untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan jangkitan kulat pada bahagian belakang hidung. Sementara itu, titisan mata yang digunakan dalam jangka masa panjang boleh mencetuskan kesan pemulihan, iaitu jika anda berhenti menggunakan ubat tersebut setelah jangka masa yang lama, keadaan alergi akan menjadi lebih teruk daripada sebelum menggunakan ubat tersebut.

2. Imunoterapi

Rawatan dengan kaedah imunoterapi juga dapat dilakukan untuk menghilangkan alergi, jika alergi yang terjadi sudah memasuki tahap yang parah. Doktor akan memberikan suntikan alergen ke dalam badan untuk mengurangkan daya tahan tubuh terhadap alergen.

Dalam prosesnya, pada awal terapi, pesakit akan diberikan suntikan alergen selama enam bulan dengan dos 1-3 suntikan setiap minggu. Selama 3-5 tahun, keadaan dan reaksi badan terhadap alahan akan dipantau dengan memeriksanya setiap bulan sehingga alergi hilang atau sembuh sepenuhnya.

Itulah sedikit penjelasan mengenai rinitis alergi. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Bersin Terus? Mungkin Penyebab Rhinitis
  • Hidung tersumbat berpanjangan, awas gejala rhinitis alergi
  • 3 Cara Menyembuhkan Rhinitis Alergi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found