Kesihatan

Inilah cara penyebaran Rabies yang tidak disedari

, Jakarta - Rabies adalah penyakit zoonosis (penyakit yang ditularkan dari haiwan ke manusia) yang disebabkan oleh virus rabies, genus Lyssavirus , dalam keluarga Rhabdoviridae . Anjing domestik adalah takungan virus yang paling biasa, dengan lebih dari 99 peratus kematian manusia berpunca dari rabies bawaan anjing.

Virus ini dapat disebarkan melalui air liur binatang-binatang rabid dan secara umum memasuki tubuh melalui penyusupan air liur yang mengandung virus dari haiwan rabid ke dalam luka (misalnya calar), atau melalui paparan langsung permukaan mukosa ke air liur haiwan yang dijangkiti. Virus tidak dapat menyusup ke kulit yang utuh. Sebaik sahaja virus sampai ke otak, virus itu akan mereplikasi lebih jauh dan menyebabkan gejala. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga menyatakan bahawa rabies adalah penyakit endemik di semua benua. Dari puluhan ribu kematian yang berlaku setiap tahun akibat rabies, 95 peratus kes dilaporkan di Asia dan Afrika.

Baca juga: 3 Gejala Rabies pada Manusia

Penghantaran Rabies

Rabies disebarkan melalui air liur. Rabies boleh berkembang jika seseorang mendapat gigitan dari haiwan yang dijangkiti dan sebenarnya bukan hanya anjing yang dapat menyebarkannya. Sekiranya air liur haiwan yang dijangkiti masuk ke luka terbuka atau melalui selaput lendir, seperti mata atau mulut, anda akan mengalami gejala. Walau bagaimanapun, virus tidak dapat melalui kulit yang tidak rosak.

Di Amerika Syarikat, rakun, koyote, kelelawar, sigung, dan rubah adalah haiwan yang cenderung menyebarkan virus. Kelawar yang membawa rabies juga dijumpai di semua 48 negeri yang bersebelahan antara satu sama lain.

Mana-mana mamalia boleh menyimpan dan menyebarkan virus, tetapi mamalia yang lebih kecil, seperti tikus, jarang menjadi dijangkiti atau menyebarkan rabies. Contohnya, arnab tidak mungkin menyebarkan rabies. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, penularan virus rabies juga dapat terjadi dari manusia ke manusia, melalui pemindahan organ.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Rabies pada Manusia

Siapa yang berisiko dijangkiti Rabies?

Secara amnya, kebanyakan orang mempunyai risiko terkena rabies. Namun, ada situasi tertentu yang boleh membuat anda berisiko lebih tinggi. Ini termasuk:

  • Tinggal di kawasan yang dihuni oleh kelawar.
  • Melancong ke negara membangun.
  • Tinggal di kawasan luar bandar di mana terdapat lebih banyak pendedahan kepada haiwan liar dan sedikit atau tidak ada akses kepada vaksin dan terapi pencegahan imunoglobulin.
  • Kerap berkhemah dan bersentuhan dengan haiwan liar.
  • Berumur di bawah 15 tahun (rabies paling kerap berlaku pada kumpulan umur ini).

Walaupun anjing bertanggungjawab untuk kebanyakan kes rabies di seluruh dunia, kelawar adalah penyebab kebanyakan kematian rabies di Amerika Syarikat.

Adakah Rabies Boleh Diubati?

Setelah terkena virus rabies, anda boleh menjalani beberapa suntikan untuk mencegah jangkitan. Imunoglobulin rabies, yang memberi anda dosis langsung antibodi rabies untuk melawan jangkitan, akan membantu mencegah virus menyerang sel anda. Oleh itu, mendapatkan vaksin rabies adalah kunci untuk mengelakkan penyakit ini. Vaksin rabies diberikan dalam lima suntikan selama 14 hari.

Doktor haiwan mungkin berusaha mencari haiwan yang menggigit anda sehingga boleh diuji untuk penyakit rabies. Sekiranya haiwan itu tidak lesu, anda tidak perlu mendapat rabies. Namun, jika haiwan itu tidak dijumpai, tindakan paling selamat adalah menyuntik vaksin.

Melakukan vaksinasi rabies secepat mungkin setelah gigitan haiwan adalah kaedah terbaik untuk mencegah jangkitan. Doktor akan merawat luka dengan mencucinya sekurang-kurangnya 15 minit dengan sabun dan air, detergen, atau yodium. Kemudian, mereka akan memberi anda imunoglobulin rabies dan anda akan memulakan satu suntikan untuk vaksin rabies.

Baca juga: 5 Penyakit Berjangkit dari Haiwan

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai rabies, seperti kesan sampingan rawatan, atau cara mencegahnya. Doktor akan memberi anda semua maklumat yang anda perlukan telefon pintar .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rabies.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Rabies.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Rabies.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found