Kesihatan

Ketahui Jenis Bakteria yang Dapat Dikenalpasti oleh Bakteriologi

, Jakarta - Bakteriologi adalah kajian mengenai bakteria, perubatan, dan bidang lain seperti industri dan pertanian. Ilmu ini mengkaji selok-belok, epidemiologi, sejarah, tinjauan klinikal, dan diagnosis bakteria dari semua aspek. Beberapa aspek dikaji dalam bakteriologi seperti standard makmal, klinikal, dan teknik kultur bakteria. Bakteriologi juga dapat digunakan untuk menguji dan memeriksa keberadaan bakteria dalam tubuh atau objek.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bakteria dan Bakteriologi

Struktur Sedia Ada di Bakteria

Bakteria adalah mikroorganisma sel tunggal yang boleh hidup sebagai organisma bebas, atau sebagai parasit bergantung. Bakteria hanya dapat dilihat menggunakan alat seperti mikroskop, kerana ukurannya sangat kecil. Struktur bakteria terdiri daripada:

 • Kapsul yang merupakan membran halus yang terdiri daripada polisakarida terletak di luar dinding sel. Kapsul ini berfungsi untuk mempertahankan diri daripada antitoksin yang dihasilkan oleh sel inang.

 • Ribosom terdiri daripada protein dan RNA, sebagai tempat sintesis protein.

 • Mesosom terbentuk dari membran sel yang tidak membentuk lipatan. Mesosom itu sendiri berfungsi sebagai tempat pemisahan dua molekul DNA, dan berperanan dalam pembentukan dinding sel baru antara kedua molekul DNA tersebut.

 • Membran sel, yang terdiri daripada lemak dan protein, semipermeable. Membran sel itu sendiri berfungsi mengatur kemasukan dan keluar zat ke dalam sel.

 • DNA yang berfungsi untuk mengawal sintesis protein dan keturunan.

 • Cambuk besar yang berfungsi untuk bergerak. Bahagian ini biasanya melekat pada membran luar di dinding sel.

 • Sitoplasma adalah tempat reaksi metabolik berlaku.

Baca juga: Inilah Prosedur Semasa Menjalani Pemeriksaan Bakteriologi

Jenis Bakteria Baik yang Dapat Dikenalpasti secara Bakteriologi

Bakteria mempunyai banyak jenis, serta sifat dan peranan dalam kehidupan manusia. Bakteria baik boleh mendatangkan faedah, tetapi ada yang boleh menyebabkan penyakit. Itulah sebabnya pemeriksaan bakteriologi ini dilakukan, untuk mengenal pasti kehadiran bakteria dalam suatu objek. Dengan cara itu, dapat diketahui sama ada bakteria yang ada termasuk dalam kumpulan bakteria baik atau bakteria jahat.

Berikut adalah bakteria baik yang dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan bakteriologi, termasuk:

 1. Bakteria Escherichia colie yang membantu proses pembusukan, seperti penguraian sisa-sisa makhluk hidup.

 2. Bakteria Acetobacter yang membantu proses pembuatan cuka.

 3. Bakteria Lactobacillus bulgaricus yang membantu proses pembuatan yogurt.

 4. Bakteria Acetobacter xylinum yang membantu proses pembuatan nata de coco.

 5. Bakteria Lactobacillus casei yang membantu proses pembuatan keju dan yogurt.

 6. Bakteria nitrosokokus dan Nitrosomonas yang membantu proses nitrifikasi menghasilkan ion nitrat yang diperlukan oleh tumbuhan.

 7. Bakteria Clostridium acetobutylicum yang membantu proses pembuatan bahan kimia seperti bahan kimia seperti aseton dan butanol.

 8. Bakteria Methanobacterium yang membantu proses penguraian sampah dan sisa haiwan, sehingga menghasilkan tenaga alternatif metana dalam bentuk biogas.

Baca juga: Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Melakukan Pemeriksaan Bakteriologi

Ingin tahu bakteria baik yang ada di dalam badan anda? Anda boleh melakukan pemeriksaan ini di makmal atau tempat kesihatan yang menyediakan peralatan yang mencukupi untuk memeriksa kehadiran bakteria di dalam badan anda.

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai prosedur di atas, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found