Kesihatan

4 Faktor yang Meningkatkan Potensi untuk Sindrom Kematian Bayi

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar cerita, atau terjadi di sekitar anda, mengenai bayi yang baru lahir yang mati secara tiba-tiba tanpa mengetahui puncanya. Kematian mendadak pada bayi baru lahir dikenali sebagai sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (Sindrom Kematian Bayi Mendadak) atau SIDS untuk jangka pendek.

Bayi yang berumur kurang dari satu tahun dan dalam keadaan sihat, tiba-tiba mati semasa dia tidur tanpa diketahui sebab. Banyak perkara boleh menjadi penyebab SIDS. Terdapat maklumat yang mengaitkannya dengan kelainan pada bahagian otak yang mengatur pernafasan bayi, keadaan tidur bayi yang menyekat pernafasannya, dan sebagainya.

SIDS telah menjadi penyebab utama kematian bayi pada 30 hari pertama selepas kelahiran. Punca sebenar SIDS masih belum diketahui, tetapi mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

1. Kelewatan Perkembangan Bayi

Dihipotesiskan bahawa SIDS mungkin disebabkan oleh kelewatan atau kelainan dalam perkembangan sel-sel saraf di otak yang penting untuk fungsi jantung dan paru-paru yang normal. Penyelidikan otak bayi yang mati akibat SIDS telah menunjukkan bahawa terdapat kelewatan dalam perkembangan dan fungsi beberapa jalur saraf yang mengikat serotonin di otak. Jalur saraf ini dianggap penting untuk mengatur pernafasan, denyut jantung, dan tindak balas tekanan darah ketika bangun dari tidur.

Gangguan perkembangan ini memberi kesan negatif ketika bayi tidur. Bayi yang normal akan bangun ketika sesuatu mengganggu dia semasa tidur. Contohnya, ada sesuatu yang menyekat saluran udara semasa tidur, bayi secara automatik akan memindahkan bahagian tubuhnya ke tempat yang lebih selesa atau bayi akan bangun. Namun, pada bayi dengan kelainan, refleks yang mengawal pernafasan dan kebangkitan dari tidur terganggu, sehingga bayi tidak dapat mengatasi masalah itu ketika tidur.

2. Berat Lahir Bayi yang Rendah

Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah biasanya berlaku pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau pada anak kembar. Bayi dengan keadaan ini cenderung mempunyai otak yang belum matang, jadi bayi kurang mengawal pernafasan dan degupan jantungnya.

3. Kedudukan Tidur Bayi

Bayi cenderung mengalami kesukaran bernafas ketika tidur di perut atau di sisinya. Ketika bayi berada dalam keadaan rawan, pergerakan udara di dalam mulut menjadi terganggu kerana penyempitan saluran udara. Ini menyebabkan bayi menyedut karbon dioksida yang baru dia hembuskan, sehingga tahap oksigen di dalam badan bayi menjadi kurang dan akhirnya bayi dapat mati. Selain itu, benda-benda yang berada di atas tilam ketika bayi tidur, seperti bantal, selimut, boneka, atau mainan juga dapat menutup mulut dan kehidupan bayi yang mengakibatkan gangguan pernafasan bayi semasa tidur.

4. Hyperthermia (terlalu panas)

Pakaian bayi yang terlalu ketat dan tertutup, atau suhu bilik yang panas dapat meningkatkan metabolisme bayi, sehingga bayi dapat kehilangan kawalan pernafasan. Walau bagaimanapun, suhu panas sebagai penyebab SIDS belum dijelaskan dengan baik. Adakah ini sebagai faktor yang sebenarnya boleh menyebabkan SIDS atau hanya faktor yang menggambarkan penggunaan pakaian atau selimut yang menyekat pernafasan bayi.

Pencegahan SIDS

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bayi anda daripada SIDS. Langkah pencegahan yang boleh anda lakukan adalah:

 1. Letakkan bayi dalam keadaan terlentang.

 2. Gunakan tilam bayi yang tegap dan rata. Tilam yang terlalu lembut boleh membahayakan bayi anda.

 3. Letakkan cadar bayi dengan kemas dan kemas.

 4. Biarkan buaian kosong mungkin. Elakkan meletakkan bantal, guling, atau boneka di tempat tidur.

 5. Jangan menutupi bayi sehingga kepala, maksimum hanya hingga dada atau bahu dan lepaskan tangan bayi dari selimut.

 6. Biarkan bayi menggunakan pacifier semasa tidur. Penggunaan pacifier akan mengurangkan risiko SIDS.

 7. Menyusukan bayi sendirian sekurang-kurangnya 6 bulan akan mengurangkan risiko SIDS.

 8. Letakkan buaian anda di bilik dengan anda selama enam bulan pertama. Namun, jangan tidur di tempat tidur yang sama.

 9. Ketahuilah suhu di dalam bilik Jangan biarkan bayi anda sejuk atau panas.

 10. Elakkan terkena asap rokok semasa bayi dalam kandungan.

Kematian bayi tentunya merupakan perkara yang menyedihkan, terutama bagi ibu bapa. Sokongan daripada rakan kongsi, keluarga, dan rakan sangat penting dan dapat membantu ibu bapa untuk menangani kerugian. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara menjaga bayi, anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

 • Perhatikan 5 Langkah Pencegahan SIDS
 • Sindrom Kematian Bayi Kerana Kelalaian Ibu Bapa
 • Apa yang Perlu Tahu untuk Merawat Bayi Pramatang
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found