Kesihatan

Terlalu Sering Makan Tempeh Goreng, Inilah Bahaya

, Jakarta - Tempe adalah salah satu makanan yang mudah didapati di Indonesia. Dibuat dari kacang soya yang diberi ragi, makanan ini merupakan sumber protein alternatif yang baik untuk tubuh. Orang Indonesia suka memprosesnya menjadi makanan ringan seperti makanan goreng. Sebenarnya, tempe goreng yang dikonsumsi berlebihan adalah musuh kesihatan.

Leah Cahill, PhD, penolong profesor di Dalhousie University, Kanada mengatakan makanan goreng dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Risiko utama adalah kegemukan, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi. Risiko yang meningkat bukanlah ketika anda memakannya, tetapi kebiasaan memakannya secara berterusan. Melancarkan dari Garis KesihatanInilah bahaya memakan makanan goreng seperti salah satunya tempe.

Baca juga: Ketahui Kesan Lebihan MSG terhadap Kesihatan

Goreng Berkalori Tinggi

Berbanding dengan kaedah memasak yang lain, menggoreng akan menambahkan lebih banyak kalori. Makanan goreng biasanya dilapisi dengan doh atau tepung sebelum digoreng. Selanjutnya, apabila makanan digoreng dalam minyak, mereka kehilangan air dan menyerap lemak, yang meningkatkan kalori di dalamnya.

Jadi, jangan sesekali menghidangkan tempe dengan menggorengnya dengan tepung. Terlalu tempe goreng yang tinggi kalori boleh meningkatkan risiko diabetes.

Tempeh Goreng Biasanya Tinggi Lemak Trans

Lemak trans terbentuk apabila lemak tak jenuh mengalami proses yang disebut hidrogenasi. Pengilang makanan sering menghidrogenkan lemak menggunakan tekanan tinggi dan gas hidrogen untuk meningkatkan jangka hayat dan kestabilannya, tetapi hidrogenasi juga berlaku apabila minyak dipanaskan hingga suhu yang sangat tinggi semasa memasak. Proses ini mengubah struktur kimia lemak, menyukarkan tubuh untuk mengurai, yang seterusnya membawa kepada kesan negatif terhadap kesihatan.

Sebenarnya, lemak trans dikaitkan dengan peningkatan risiko banyak penyakit, termasuk penyakit jantung, barah, diabetes, dan kegemukan. Ini kerana makanan goreng dimasak dalam minyak pada suhu tinggi, sehingga cenderung mengandungi lemak trans.

Lebih-lebih lagi, makanan goreng sering dimasak dalam minyak sayuran atau minyak biji, yang mengandungi lemak trans sebelum dipanaskan. Sebenarnya, setiap kali minyak digunakan semula untuk menggoreng, kandungan lemak trans juga meningkat.

Baca juga: Snek pada waktu malam, ini membahayakan kesihatan

Meningkatkan Risiko Penyakit

Beberapa kajian mendapati hubungan antara makan makanan goreng dan risiko penyakit kronik. Secara amnya, makan lebih banyak makanan bergoreng dikaitkan dengan risiko penyakit berikut:

  • Penyakit jantung. Pengambilan makanan goreng menyebabkan tekanan darah tinggi, kolesterol baik HDL rendah, dan kegemukan. Semua faktor ini adalah faktor risiko penyakit jantung.

  • Diabetes. Mengonsumsi makanan goreng meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2. Kajian mendapati bahawa orang yang makan makanan segera lebih dari dua kali seminggu dua kali lebih mungkin untuk mengalami ketahanan terhadap insulin, berbanding mereka yang memakannya kurang dari sekali seminggu. Mereka yang makan 4-6 hidangan makanan goreng setiap minggu juga mempunyai risiko 39% lebih tinggi terkena diabetes jenis 2, berbanding mereka yang makan kurang dari satu hidangan setiap minggu.

  • Obesiti. Makanan goreng mengandungi lebih banyak kalori daripada yang tidak digoreng, jadi makan banyak dapat meningkatkan pengambilan kalori anda. Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa lemak trans dalam makanan goreng mungkin memainkan peranan penting dalam kenaikan berat badan, kerana ia mempengaruhi hormon yang mengatur selera makan dan penyimpanan lemak.

Makanan Goreng Mengandungi Acrylamide Berbahaya

Acrylamide adalah bahan toksik yang terbentuk dalam makanan semasa memasak pada suhu tinggi, seperti menggoreng, atau membakar. Bahan ini terbentuk oleh tindak balas kimia antara gula dan asid amino yang disebut asparagine.

Makanan berkanji seperti tempe goreng dan makanan bakar biasanya mempunyai kepekatan acrylamide yang lebih tinggi. Kajian haiwan mendapati bahawa ia menimbulkan risiko untuk beberapa jenis barah. Semasa pada manusia, zat ini dikaitkan dengan risiko barah ginjal, endometrium dan ovari, serta beberapa jenis barah lain yang biasa.

Baca juga: Mahu Makanan Ringan Yang Masih Ramping, Anda Boleh!

Melihat kesan negatifnya, adakah anda masih mahu makan tempe goreng selalu? Lebih baik mula perlahan-lahan mengurangkan makanan ringan goreng tempe anda dan menggantinya dengan makanan ringan yang lebih sihat. Anda juga boleh berbual dengan doktor di untuk mengetahui jenis makanan ringan yang sihat, mengenyangkan, dan pastinya sedap dimakan setiap hari.

Rujukan:
Sekolah Kesihatan Awam Harvard. Diakses pada tahun 2020. Makan Makanan Goreng Berkaitan dengan Peningkatan Risiko Diabetes, Penyakit Jantung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Makanan Goreng Buruk Untuk Anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Seberapa buruk bagi anda Makanan Goreng?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found