Kesihatan

Ubat Perubatan untuk Mengubati Gejala Herpes Genital?

, Jakarta - Herpes genital atau herpes genital adalah jangkitan kelamin yang biasa disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Jangkitan ini boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, seperti sakit, gatal dan luka, di kawasan kemaluan anda.

Malangnya, tidak ada penawar untuk herpes genital sepenuhnya. Namun, ada ubat perubatan yang dapat digunakan untuk meredakan gejala yang mengganggu, serta mengurangkan risiko menjangkiti orang lain. Inilah ulasannya.

Baca juga: 4 Bahaya Simpul Herpes Yang Tidak Tahu Sedikit Orang

Ubat Perubatan untuk Merawat Gejala Herpes Genital

Rawatan dengan ubat antivirus dapat membantu orang yang dijangkiti herpes genital untuk bebas dari gejala penyakit lebih lama. Ubat ini juga dapat mengurangkan keparahan dan jangka masa gejala pada kambuh. Namun, ingat, terapi ubat tidak sembuh, tetapi dapat membuat hidup penderita lebih selesa.

Berikut adalah tiga ubat perubatan utama yang biasanya digunakan untuk merawat gejala herpes genital:

  1. Acyclovir (Zovirax)

Acyclovir adalah ubat antivirus yang sering digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh jenis virus tertentu, termasuk herpes genital. Ubat ini dapat membantu mengurangkan kekerapan gejala berulang, mengurangkan keparahan dan jangka masa jangkitan seksual ini. Acyclovir juga membantu luka sembuh lebih cepat, mencegah luka baru terbentuk dan mengurangkan rasa sakit atau gatal.

Selain itu, pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, asiklovir dapat mengurangi risiko menyebarkan virus ke bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan jangkitan serius.

Walau bagaimanapun, asiklovir juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk sakit perut, penurunan selera makan, mual, muntah, dan cirit-birit. Ubat antivirus ini tidak digalakkan untuk orang yang menghidap penyakit buah pinggang.

  1. Famciclovir (Famvir)

Famciclovir adalah ubat antivirus yang dapat digunakan untuk merawat jangkitan herpes simplex yang menyebabkan luka sejuk di mulut, luka di sekitar dubur, dan herpes genital.

Sama seperti acyclovir, famciclovir juga dapat mengurangkan kekerapan gejala berulang, mengurangkan keparahan dan jangka masa gejala herpes genital. Antivirus ini juga membantu luka sembuh lebih cepat, mencegah luka baru terbentuk dan mengurangkan rasa sakit atau gatal.

Pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, famciclovir dapat mengurangkan risiko menyebarkan virus ke bahagian tubuh yang lain dan menyebabkan jangkitan serius.

Beberapa kesan sampingan famciclovir termasuk sakit kepala, mual, dan cirit-birit. Ubat ini tidak boleh diambil oleh orang yang mempunyai penyakit buah pinggang dan wanita hamil dan menyusui.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil dengan Genital Herpes bersalin normal?

  1. Valacyclovir (Valtrex)

Valacyclovir digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh jenis virus tertentu. Pada kanak-kanak, antivirus ini digunakan untuk merawat luka sejuk di sekitar mulut (disebabkan oleh herpes simplex) dan cacar air (disebabkan oleh varicella zoster).

Pada orang dewasa, valacyclovir digunakan untuk merawat kayap (disebabkan oleh kayap) dan luka sejuk di sekitar mulut. Antivirus ini juga digunakan untuk merawat herpes genital.

Sebagai rawatan untuk herpes genital, valacyclovir berguna untuk mengurangkan gejala yang berulang, mengurangkan keparahan dan tempoh jangkitan, membantu luka sembuh lebih cepat, mencegah luka baru terbentuk, dan mengurangkan rasa sakit atau gatal.

Walau bagaimanapun, valacyclovir boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti mual, muntah, sakit kepala, penurunan selera makan, dan kelemahan. Ubat ini tidak digalakkan untuk orang dengan penyakit buah pinggang dan orang tua.

Ketiga-tiga ubat tersebut berbentuk pil yang diambil secara oral. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk minum ubat hanya jika anda mempunyai simptom. Sementara itu, kes herpes genital yang teruk dapat diatasi dengan asiklovir yang diberikan secara intravena (IV).

Baca juga: Bagaimana Mencegah Penularan Herpes Genital?

Itulah pilihan ubat perubatan untuk merawat gejala herpes genital. Sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala herpes genital, berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, seorang doktor yang pakar dan dipercayai dapat membantu memberikan nasihat kesihatan dan menetapkan ubat-ubatan yang sesuai dengan keadaan kesihatan yang dialami. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Carta Ubat Herpes Genital.
WebMD. Diakses pada 2021. Pilihan Rawatan untuk Herpes Genital.