Kesihatan

Mengalami keputihan dengan tanda ini? Ini boleh menjadi Vaginitis

Jakarta - Keputihan adalah lendir yang keluar dari Miss V, fungsinya adalah menjaga kebersihan dan kelembapan organ wanita. Apabila seorang wanita mengalami keputihan, cecair yang dihasilkan oleh vagina dan serviks keluar membawa sel-sel mati dan bakteria. Biasanya keputihan muncul pada wanita yang masih haid. Ketika menopaus semakin hampir, kekerapan keputihan menurun.

Baca juga: Ketahui 6 Tanda-tanda Keputihan Tidak normal

Keputihan menjadi tidak normal jika ada perubahan warna, tekstur, dan bau. Sekiranya ini berlaku, ada kemungkinan anda menghidap penyakit tertentu, salah satunya adalah vaginitis. Oleh itu, disarankan agar anda berbincang dengan doktor sekiranya mengalami keputihan yang tidak normal.

Mengecam Vaginitis

Vaginitis adalah keradangan pada vagina. Tanda khas adalah keputihan yang disertai dengan gatal-gatal, bintik-bintik, dan sakit semasa persetubuhan atau kencing. Vaginitis umumnya disebabkan oleh jangkitan kulat atau bakteria, penyakit kelamin (seperti trichomoniasis, klamidia, dan herpes genital), kerengsaan akibat pendedahan kimia, dan kebiasaan mencuci bahagian dalam vagina.

Seseorang berisiko terkena vaginitis jika mereka menghidap diabetes, memasuki menopaus, melakukan hubungan seks dengan lebih dari satu pasangan seksual, mempunyai penyakit kelamin, menggunakan produk pembersih di kawasan intim, mengambil antibiotik atau steroid, dan memakai pakaian yang lembap atau ketat .

Baca juga: Keputihan semasa kehamilan, normal atau masalah?

Tanda-tanda keputihan yang tidak normal

Keputihan yang tidak normal dilihat pada tekstur, warna, dan aroma. Selain vaginitis, terdapat beberapa penyakit yang dicirikan oleh keputihan yang tidak normal, termasuk:

  • Keputihan kerana jangkitan yis faraj . Keputihan dicirikan oleh tekstur tebal, berbusa, berwarna putih terang, dan disertai dengan rasa gatal dan sensasi terbakar di faraj.

  • Keputihan kerana jangkitan faraj . Pelepasan mempunyai bau amis dan berwarna separa kelabu.

  • Pelepasan akibat trichomoniasis. Keputihan berbau busuk, tebal, berbuih, berwarna kehijauan-kuning, dan disertai dengan gatal dan sakit ketika membuang air kecil.

  • Keputihan kerana gonorea dan klamidia. Tanda itu adalah keputihan yang berbau busuk dan banyak keluar.

  • Keputihan kerana barah serviks dan barah endometrium . Menyebabkan keputihan berwarna coklat atau merah disertai dengan sakit pelvis dan pendarahan pada faraj.

Mencegah Keputihan Tidak normal

Keputihan yang tidak normal dicegah dengan menjaga kebersihan kawasan vagina dengan betul. Bagaimana untuk:

  • Gunakan seluar dalam kapas yang selesa.

  • Bersihkan Miss V dengan kerap menggunakan air suam dan sabun ringan. Elakkan sabun atau pembersih dengan antiseptik dan wangian kerana boleh merengsakan faraj.

  • Bersihkan Miss V dari depan ke belakang (Miss V ke arah dubur) untuk mengelakkan bakteria dari dubur bergerak ke kawasan Miss V.

  • Elakkan kebiasaan menggaru faraj dan vulva kerana berisiko menyebabkan kecederaan dan jangkitan.

  • Jangan menukar pasangan semasa melakukan hubungan seks atau menggunakan kondom untuk mengelakkan dijangkiti penyakit kelamin.

Baca juga: Atasi Keputihan Tidak normal dalam 6 Cara Berikut

Itu keputihan yang tidak normal yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda sering mengalami keputihan di luar haid anda, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi ahli psikologi atau psikiatri pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!