Kesihatan

Sebab untuk Warga Emas Makan Avocado

“Alpukat mempunyai tekstur daging yang lembut dan membawa banyak manfaat untuk menyokong kesihatan tubuh. Bukan hanya enak dimakan, alpukat sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan kanak-kanak, orang dewasa, dan orang tua. "

Jakarta - Dengan bertambahnya usia, ada penurunan fungsi tubuh. Kekebalan juga menurun, jadi tidak menghairankan bahawa orang tua lebih rentan terhadap masalah kesihatan tertentu. Artinya, sangat penting untuk terus menerapkan gaya hidup dan diet yang sihat agar kesihatan tubuh terjaga.

Pengambilan buah adalah salah satu cara menerapkan diet yang sihat untuk orang tua. Alpukat adalah buah yang disyorkan untuk dimakan. Nampaknya, terdapat banyak manfaat buah ini untuk menyokong kesihatan tubuh orang tua, termasuk:

  • Menyokong Kesihatan Kardiovaskular

Alpukat kaya dengan lemak kalium dan tak jenuh tunggal. Nutrien penting lain, seperti kalium, membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan kegagalan buah pinggang. Selain itu, alpukat juga dapat menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik.

Baca juga: Cara Unik dan Sihat untuk Makan Alpukat

  • Menyokong Kesihatan Mata

Alpukat adalah sumber lutein dan zeaxanthin yang sangat bagus. Fitonutrien ini penting untuk kesihatan mata secara keseluruhan. Alpukat juga dapat mengurangkan risiko terkena katarak yang berkaitan dengan usia dan degenerasi makula.

  • Membantu Meringankan Gejala Artritis

Ramai orang dewasa yang lebih tua mengalami sakit sendi kerana degeneratif artritis. Alpukat mengandungi tahap fitosterol, antioksidan dan asid lemak omega-3 yang tinggi yang mempunyai kesan anti-radang dan dapat mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan artritis.

  • Menawarkan Serat dan Lemak yang baik

Alpukat tinggi serat yang dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Di samping itu, serat juga meningkatkan kesegaran dan kesihatan pencernaan secara keseluruhan. Tambahan, lemak sihat dalam alpukat membantu tubuh menyerap nutrien lain, seperti vitamin A, D, E, dan K.

Baca juga: 7 Nutrien Alpukat yang Hebat untuk Kesihatan

  • Mengurangkan Risiko Kanser

Sifat anti-radang dan antioksidan alpukat boleh menurunkan risiko kanser mulut, prostat, dan kulit. Kandungan fitokimia dalam alpukat boleh menyebabkan sel barah berhenti tumbuh dan akhirnya mati. Alpukat juga boleh menjadi pengambilan buah yang baik kerana ia mempunyai kesan yang baik semasa kemoterapi, iaitu peningkatan kadar glutathione antioksidan yang sering hilang selama rawatan.

  • Membantu Mengekalkan Berat yang Sihat

Makan alpukat dapat membantu orang tua makan lebih sedikit kalori kerana serat dalam alpukat menjadikan badan kenyang lebih lama. Bukan hanya itu, kandungan serat dan karbohidrat rendahnya adalah dua perkara yang dapat membantu menurunkan berat badan, sekurang-kurangnya dalam konteks diet sihat berasaskan makanan.

  • Mengandungi Asid Lemak tak jenuh tunggal yang sihat untuk jantung

Alpukat adalah makanan tinggi lemak. Sebenarnya, 77 peratus kalori di dalamnya berasal dari lemak, menjadikannya salah satu makanan berasaskan tumbuhan paling gemuk yang pernah ada. Namun, buah yang satu ini tidak hanya mengandungi lemak. Sebilangan besar lemak dalam alpukat adalah asid oleik, asid lemak tak jenuh tunggal yang merupakan komponen utama minyak zaitun dan dipercayai mempunyai pelbagai manfaat.

Asid oleik dikaitkan dengan pengurangan keradangan dan terbukti mempunyai kesan yang baik pada gen yang berkaitan dengan barah. Lemak dalam alpukat juga tahan terhadap pengoksidaan yang disebabkan oleh panas, menjadikan minyak alpukat sebagai pilihan yang sihat dan selamat untuk memasak.

Baca juga: Kelebihan Avocado Sebagai Topeng Muka Asli

Itulah beberapa kelebihan alpukat yang baik untuk menyokong kesihatan tubuh orang tua. Jangan lupa, pastikan anda sudah muat turunpermohonan Ya, jadi jika gejala yang tidak biasa muncul di badan anda, anda boleh segera meminta doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Kesihatan Alpukat yang Terbukti.
Pembantu Penjagaan Rumah Philadelphia. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Orang yang Anda Cintai Orang Tua Perlu Makan Lebih Banyak Alpukat.