Kesihatan

Adakah Saraf Bekerja Dengan Baik? Ketahui Melalui Ujian Mudah Ini

, Jakarta - Ingin mengetahui kepentingan peranan saraf dalam badan? Saraf, saraf tunjang, dan otak adalah tiga bahagian badan yang sangat penting. Ketiganya berperanan dalam membentuk sistem saraf bersama-sama untuk mengawal semua fungsi badan. Bermula dari pertumbuhan dan perkembangan otak, pemikiran / emosi, proses pembelajaran dan ingatan, pergerakan, keseimbangan dan koordinasi, hingga suhu badan.

Oleh itu, bolehkah anda bayangkan apa yang berlaku apabila fungsi saraf terganggu? Sudah tentu, fungsi badan yang berkaitan dengan perkara di atas juga terganggu. Oleh itu, penting bagi kita untuk sentiasa menjaga kesihatan saraf ini.

Persoalannya, apakah cara untuk mengetahui apakah fungsi saraf baik atau tidak? Nah, melalui ujian saraf di bawah, kita dapat mengetahui sama ada terdapat masalah dengan saraf badan.

Baca juga: Keseleo Kerap 1 daripada 8 Tanda Kerosakan Saraf

1. Uji Imbangan

Ujian saraf satu ini cukup mudah. Cuba berjalan lurus dengan berjinjit. Sekiranya anda dapat berjalan dengan baik, tanpa kesukaran, ini bermakna saraf anda berada dalam keadaan baik. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku apabila terdapat gangguan dalam keseimbangan badan.

2. Ujian Romberg

Ujian saraf ini juga berkaitan dengan keseimbangan badan. Caranya ialah dengan berdiri bersama-sama kaki dan tangan anda lurus di sisi anda. Keadaan saraf yang normal dapat mengekalkan kedudukan ini sama ada dengan mata terbuka atau tertutup. Mungkin ada kalanya ia goyah sedikit. Walau bagaimanapun, keadaan saraf yang tidak normal dapat segera berubah ketika mencuba ujian ini.

3. Sebarkan Lengan Anda

Ujian saraf ini dapat dilakukan dengan berdiri tegak dengan tangan diluruskan di hadapan telapak tangan ke atas. Keadaan normal dapat mengekalkan kedudukan ini sekurang-kurangnya 30 saat. Walau bagaimanapun, tidak normal dapat dicirikan dengan mengubah kedudukan sebelum 30 saat.

4. Lengan Tegak

Sama seperti ujian di atas, tetapi lengan diangkat lurus ke atas dengan telapak tangan ke hadapan. Bagi anda yang mempunyai keadaan saraf yang normal, anda boleh mengekalkan kedudukan ini sekurang-kurangnya 30 saat. Keadaan yang tidak normal boleh berubah kedudukan sebelum 30 saat.

Baca juga: 4 Gangguan Neurologi yang Perlu Anda Ketahui

5. Ujian Refleks Lutut

Orang yang diuji untuk ujian saraf ini duduk dengan kaki mereka tergantung dan mereka menggulung seluar. Kemudian, sediakan tukul dari bahan fleksibel (getah) atau pemegang gunting.

Kemudian, cari lokasi di bahagian bawah antara tulang lutut dan bahagian atas tulang tulang kering, dan rasakan tendon. Pastikan kaki dilonggarkan dan ketuk tendon. Biasanya kaki akan mengetuk (menendang) setiap kali ketukan dibuat. Ketukan lutut kiri dan kanan, biasanya kekuatannya sama.

6. Ujian Titik ke Titik

Ujian dimulakan dengan mengangkat jari di hadapan orang yang diperiksa. Kemudian, minta pemeriksa menyentuh jari pemeriksa dan kemudian menyentuh hidungnya sendiri. Lakukan ini berulang kali beberapa kali.

Kemudian, lakukan dengan mata tertutup. Keadaan saraf yang tidak normal biasanya akan mengakibatkan kekok pergerakan atau hasil yang tidak tepat.

7. Ujian Diskriminasi

Minta orang yang diperiksa menutup mata mereka dalam ujian saraf ini. Kemudian, pemeriksa menyentuh bahagian badan yang diperiksa pada kedua-dua belah pihak dengan kuat pada masa yang sama. Orang yang mempunyai keadaan neurologi normal, akan merasakan sentuhan kuat yang sama di kedua-dua sisi sentuhan. Walau bagaimanapun, keadaan neurologi yang tidak normal tidak berlaku.

Baca juga: Kesemutan yang kerap adalah tanda penyakit ini

Masalah Otot untuk Berkedut

Ingin tahu berapa jenis penyakit saraf atau neurologi? Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus, terdapat lebih dari 600 penyakit saraf yang boleh menyerang manusia. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit neurologi yang agak biasa.

  • Penyakit yang disebabkan oleh gangguan genetik, seperti penyakit Huntington dan distrofi otot.

  • Masalah dengan cara sistem saraf berkembang, seperti spina bifida.

  • Penyakit degeneratif, di mana sel saraf rosak atau mati, seperti penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer.

  • Penyakit saluran darah yang membekalkan darah ke otak, seperti strok.

  • Kecederaan pada saraf tunjang dan otak.

  • Gangguan kejang, seperti epilepsi.

  • Kanser, seperti tumor otak.

  • Jangkitan, seperti meningitis.

Jadi, apakah gejala penyakit neurologi? Pada dasarnya, gangguan saraf boleh mencetuskan banyak keluhan pada penghidapnya. Seperti:

- Atrofi otot.

- Bercakap begitu kabur.

- Gegaran.

- Kekakuan otot.

- Berpeluh terlalu banyak.

- Sakit kepala yang muncul secara tiba-tiba dan degil.

- Hilang ingatan.

- Kehilangan keseimbangan.

- Disfagia.

- Kehilangan penglihatan atau penglihatan berganda.

- Kehilangan atau kelemahan otot.

- Kebas atau kebas.

- Sakit belakang yang memancar ke telapak kaki atau bahagian badan yang lain.

- Mengejang mata atau badan lain yang tidak hilang.

Oleh itu, jika anda mengalami simptom di atas, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada Januari 2020 Penyakit Neurologi.
Sihat Murah. Dr. Handrawan Nadesul.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found