Kesihatan

6 Petua Standard untuk Seks yang Selamat

, Jakarta - HIV / AIDS adalah penyakit menular seksual yang belum ditemukan penawarnya. Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk berhati-hati dan menjauhkan diri dari perkara-perkara yang dapat membuat anda terkena penyakit ini. Salah satu cara adalah dengan melakukan hubungan seks yang selamat.

Sebabnya, virus HIV dapat ditularkan melalui hubungan intim yang tidak selamat, termasuk sering menukar pasangan dan tidak menggunakan keselamatan ketika melakukan hubungan seks. Kesannya bukan hanya penularan HIV / AIDS, tetapi juga dijangkiti sifilis, gonorea , kepada hepatitis B.

Petua untuk seks selamat

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan hubungan seks. Anda hanya perlu melakukannya dengan lebih selamat, berikut petua yang boleh anda cuba:

  • Setia pada pasangan anda

Dilaporkan dari garis kesihatan, Mempunyai pelbagai pasangan ketika melakukan hubungan seks dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti HIV / AIDS atau penyakit kelamin lain. Jadi, setia kepada pasangan anda dan hanya melakukan hubungan seks dengannya adalah kaedah terbaik untuk mencegah penularan pelbagai penyakit kelamin yang sangat berbahaya.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Keintiman

  • Jujurlah dengan pasangan anda

Walaupun sukar dilakukan, bersikap jujur ​​dengan pasangan anda mengenai sejarah kehidupan seks anda boleh menjadi cara untuk mencegah penularan HIV. Adalah sangat penting untuk memastikan bahawa pasangan anda tidak pernah melakukan hubungan seks dengan orang lain, terutama mereka yang berisiko dijangkiti HIV / AIDS. Bukan hanya anda, kejujuran ini juga penting bagi pasangan.

  • Gunakan Kondom

Menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks adalah sangat penting sebagai langkah pencegahan terhadap penularan jangkitan HIV dan penyakit kelamin lain. Dipetik dari Saluran Kesihatan yang Lebih Baik, Walaupun masih ada kemungkinan kondom merobek dan menyebabkan anda dijangkiti penyakit kelamin, menggunakan kondom semasa hubungan seks mengurangkan risiko penularan.

  • Gunakan Kondom dengan Betul

Menggunakan kondom yang salah atau rosak tidak akan memberikan perlindungan maksimum, sehingga masih dapat meningkatkan risiko penularan HIV. Oleh itu, penting untuk membaca arahan penggunaan kondom dengan betul. Selain itu, simpan kondom di tempat yang tidak terkena cahaya matahari dan perhatikan tarikh luputnya.

Baca juga: Ketahui Jenis Penyakit Menular Seksual

  • Gunakan Pelincir

Semasa persetubuhan, ada kemungkinan kondom rosak, kerana geseran yang terlalu kasar atau ketat. Menggunakan pelincir dapat membantu mengurangkan tekanan pada kondom, sehingga mengelakkan kondom pecah. Pilih jenis kondom yang diperbuat daripada air, kerana jenis kondom lain boleh merosakkan kondom getah getah. Penggunaan pelincir juga penting ketika melakukan hubungan seks dubur untuk mencegah luka yang boleh menjadi cara penularan jangkitan HIV.

  • Lakukan Pap Smear secara berkala

Dilaporkan dari Kesihatan Kanak-kanak Stanford, wanita yang telah melakukan hubungan seks diharuskan melakukan pemeriksaan PAP smear secara berkala. Tidak tanpa sebab, pemeriksaan ini berguna untuk pengesanan awal jika terdapat kelainan pada organ pembiakan dan gejala yang berkaitan dengan barah serviks atau jangkitan kelamin lain. Pemeriksaan dapat dilakukan setiap bulan agar kesihatan organ pembiakan sentiasa terjaga.

Baca juga: Wanita Hamil Menghidap Penyakit Menular Seksual, Ini Mempunyai Kesan pada Janin

Jika anda mempunyai masalah untuk berhubungan seks dengan pasangan anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor yang pakar, sehingga anda mendapat jalan keluar yang tepat. Muat turun dan gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda berbual dengan doktor bila-bila masa, beli ubat tanpa perlu pergi ke farmasi, atau pergi ke hospital terdekat tanpa sebarang masalah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panduan Wanita untuk Asas Seks yang Selamat.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Seks yang Selamat.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Garis Panduan Seks yang Lebih Selamat untuk Remaja.