Kesihatan

Sebab Daun Kelor Dapat Menurunkan Gula Darah

, Jakarta - Daun kelor ( Moringa oleifera ) adalah salah satu tanaman terkenal di Indonesia. Terdapat banyak faedah daun kelor yang telah diketahui sejak zaman kuno, dan banyak kajian ilmiah juga membuktikan kebaikan daun kelor. Tumbuhan yang juga tumbuh di kaki bukit Himalaya dikelaskan sebagai tumbuh dengan cepat. Lebih-lebih lagi, pokok kelor kini dapat menjadi tanaman berharga untuk ditanam di berbagai belahan dunia berkat manfaat kesihatannya.

Salah satu kelebihan pokok kelor adalah menurunkan gula darah. Kelebihan ini juga menjadikan daun kelor ditanam secara meluas. Hasilnya, sekarang anda tidak akan kesulitan mencari produk daun kelor yang biasanya dibungkus ke dalam pil siap minum.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Daun Kelor untuk Kesihatan

Khasiat Daun Kelor untuk Menurunkan Gula Darah

Kelebihan teh daun kelor ini datang kerana kandungan nutrien di dalamnya. Ingat, gula darah tinggi boleh menjadi masalah kesihatan yang serius dan ini adalah gejala utama diabetes. Lama kelamaan, kadar gula dalam darah yang tinggi dapat meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan yang serius, termasuk penyakit jantung. Oleh itu, penting untuk menjaga gula darah dalam had yang sihat.

Beberapa kajian menunjukkan faedah teh daun kelor, iaitu membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, kebanyakan bukti berdasarkan kajian haiwan dan sangat sedikit penyelidikan berdasarkan manusia, dan umumnya berkualiti rendah.

Dalam satu kajian terhadap 30 wanita yang diterbitkan di Jurnal Sains dan Teknologi Makanan menunjukkan bahawa pengambilan 7 gram serbuk daun kelor setiap hari selama tiga bulan mengurangkan kadar gula darah puasa secara purata sebanyak 13.5 peratus.

Satu lagi kajian kecil pada enam orang dengan diabetes mendapati bahawa menambahkan 50 gram daun kelor ke dalam diet dapat mengurangkan kenaikan gula darah sebanyak 21 persen. Para saintis percaya bahawa kesan ini disebabkan oleh sebatian tumbuhan seperti isothiocyanates.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Turunkan Gula Darah dengan Teh Daun Kelor

Oleh kerana faedahnya menurunkan gula darah, maka anda yang mempunyai masalah berkaitan dengan gula darah tinggi perlu mencuba meminumnya. Salah satu cara adalah memprosesnya menjadi teh. Anda juga boleh membuat teh daun kelor sendiri di rumah untuk dinikmati sendiri atau bersama ahli keluarga lain yang juga menghidap diabetes.

Cara membuat teh daun kelor juga tidak sukar dan anda boleh menambahkan beberapa ramuan sihat yang lain. Inilah cara membuat teh daun kelor:

Bahan-bahan:

  • Kelor daun 3-4 tangkai.
  • Satu gelas air panas.
  • Cukup jus lemon dan madu.

Bagaimana cara untuk membuat:

  1. Ambil 3-4 batang daun kelor, dan anda harus memilih yang lama.
  2. Keringkan daun secara semula jadi dengan mengeringkan atau menggunakan alat khas. Anda juga boleh menggantungnya di tempat yang tertutup, kering dan sejuk. Proses membuat daun kering biasanya akan memakan waktu 10 hingga 14 hari, jadi jika anda ingin membuat teh daun kelor, anda harus membuatnya banyak sekaligus.
  3. Sejukkan segera daun kelor bersama dengan batang kering menggunakan pengisar.
  4. Sekiranya halus, tuangkan serbuk daun Moringa ke dalam cawan dan tambahkan air panas.
  5. Tunggu sekitar 5 minit sehingga air berubah warna.
  6. Anda boleh menambah madu dan lemon mengikut citarasa.

Baca juga: Mengalami Gejala Diabetes, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

itulah faedah daun kelor dan cara memprosesnya menjadi teh. Namun, jika anda memerlukan makanan tambahan herba lain selain daun kelor, anda juga boleh membelinya di . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu lagi bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Manfaat Kesihatan Berasaskan Sains dari Moringa oleifera.
Jurnal Sains dan Teknologi Makanan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Tambahan Bubuk Daun (Moringa oleifera) dan Amaranth (Amaranthus tricolor).
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Moringa: Manfaat, Kesan sampingan, dan Risiko.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Kesan Serbuk Daun Moringa oleifera pada Tindak Balas Glukosa Darah Postprandial.