Kesihatan

Selain Vitamin C, Inilah 5 Vitamin untuk Meningkatkan Kekebalan tubuh

, Jakarta - Memenuhi keperluan vitamin sangat penting, terutama di tengah wabak penyakit semasa. Vitamin adalah zat penting yang berperanan dalam meningkatkan sistem ketahanan badan. Bukan hanya vitamin C, malah tubuh memerlukan banyak jenis vitamin lain, anda tahu.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Vitamin untuk Memelihara Kekebalan Tubuh

Tubuh memerlukan vitamin, tetapi tidak dapat menghasilkannya sendiri. Untuk itu, anda perlu makan pelbagai makanan sihat untuk memenuhi pengambilan vitamin anda. Bukan hanya dari makanan, anda juga dapat memenuhi pengambilan vitamin dari makanan tambahan agar sistem imun anda sentiasa dalam keadaan optimum.

Ini adalah vitamin yang dapat meningkatkan sistem ketahanan badan

Keperluan vitamin setiap orang berbeza, ini dipengaruhi oleh usia, jantina, dan keadaan kesihatan tertentu. Untuk itu, penting bagi anda untuk mengetahui jumlah vitamin harian yang diperlukan oleh badan anda, terutamanya semasa wabak ini.

Vitamin C sering dikonsumsi untuk meningkatkan daya tahan tubuh, tetapi sebenarnya terdapat banyak jenis vitamin lain yang juga berperanan dalam meningkatkan daya tahan tubuh, iaitu:

1. Vitamin B1 - Tiamin

Selain membantu meningkatkan daya tahan, kandungan vitamin B1 juga dapat menjaga fungsi jantung dan otak dalam keadaan sihat. Vitamin ini diperlukan sebanyak 1 miligram pada lelaki dan 0.8 miligram pada wanita dengan lingkungan umur 19-64 tahun.

2. Vitamin B6 - Pyridoxine

Vitamin B6 akan membantu tubuh dalam menghasilkan antibodi dan sel darah putih untuk meningkatkan sistem ketahanan badan. Selain itu, vitamin B6 juga meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan keupayaan mengikat hemoglobin kepada oksigen dalam darah. Memandangkan pandemik COVID-19 dapat mempengaruhi ketepuan oksigen dalam darah. Temui sebanyak 1.4 miligram untuk lelaki dan 1.2 miligram untuk wanita setiap hari.

3. Vitamin B9 - Asid Folik

Tidak hanya untuk meningkatkan metabolisme DNA, tetapi vitamin B9 juga diperlukan dalam proses peningkatan sistem imun tubuh. Memenuhi keperluan harian vitamin B9 membantu dalam mengekalkan sistem pertahanan badan dan juga meningkatkan simpanan tenaga. Orang dewasa memerlukan 200 mikrogram setiap hari untuk memenuhi keperluan asid folik.

4. Vitamin B12 - Cobalamin

Jenis vitamin ini berguna dalam pembentukan protein, sel darah, dan tisu di dalam badan yang boleh mempengaruhi keadaan imun badan. Untuk itu, penting untuk mengetahui keperluan vitamin B12 yang diperlukan setiap hari agar anda dapat memenuhi keperluan vitamin ini dengan betul. Vitamin ini diperlukan sebanyak 1.5 mikrogram sehari.

5. Vitamin E

Tahukah anda bahawa vitamin E adalah antioksidan yang diperlukan oleh tubuh setiap hari? Vitamin ini dapat melindungi sel dari kerosakan, membantu pembentukan sel darah merah, mengurangkan risiko penyakit pada mata dan sendi, dan dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Pada lelaki dewasa, keperluan vitamin E setiap hari adalah 4 miligram, sementara pada wanita 3 miligram.

Baca juga: Mula Menjaga Ketahanan Tubuh Anda untuk Menghindari Virus

Inilah Cara Yang Boleh Anda Lakukan untuk Memenuhi Keperluan Vitamin

Untuk menjalankan fungsinya dengan betul, tubuh memerlukan vitamin yang dapat diperoleh dengan menjalankan diet yang sihat.

Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk memenuhi keperluan vitamin. Terdapat pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh anda gunakan, seperti pisang, jeruk, kacang, hingga sayur-sayuran hijau. Selain makan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda juga boleh mengambil makanan tambahan untuk memenuhi keperluan vitamin harian anda.

Pilih makanan tambahan yang tepat dan dapat membantu anda memenuhi keperluan vitamin harian anda, seperti: Kardiomin dan Asas . Kedua-dua makanan tambahan dari Darya Varia Laboratoria ini mempunyai kelebihan yang berbeza dan pastinya diperlukan oleh badan.

Kardiomin adalah vitamin dengan kandungan antioksidan tinggi (Vit E 400 IU) yang dipercayai dapat meningkatkan daya tahan tubuh dengan berkesan, seperti vitamin B6, B12, Asid Folik, dan vitamin E. Kardiomin sebanyak 1 kali sehari untuk merasakan kelebihan vitamin ini.

Baca juga: Penjelasan Sistem Kekebalan Kuat Ini Dapat Melawan Virus Corona

Manakala Asas, menjadi salah satu produk yang mengandungi vitamin B dan E yang dapat memenuhi keperluan harian anda. Jangan risau, Asas anda boleh mengambil 1 kali setiap hari dalam jangka masa panjang untuk membantu mengekalkan ketahanan badan anda untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah COVID-19.

Anda boleh mendapatkan makanan tambahan Kardiomin dan Asas tanpa kerumitan! Cara muat turun permohonan dan beli makanan tambahan melalui aplikasi sekarang. Ayuh, apa tunggu lagi, segera memenuhi keperluan vitamin agar sistem ketahanan badan meningkat.

Rujukan:

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Vitamin dan Mineral.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kebaikan dan Kegunaan Vitamin B-Complex.

Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Vitamin dan Mineral.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found