Kesihatan

Kejang Demam dan Epilepsi, Inilah Perbezaannya

Jakarta - Kejang demam biasanya berlaku sekali, sedangkan epilepsi adalah keadaan neurologi yang dicirikan oleh dua atau lebih kejang yang tidak dipicu oleh demam.

Kejang yang disebabkan oleh demam disebut kejang demam. Kejang demam biasanya berlaku pada bayi dan kanak-kanak yang mengalami kenaikan suhu badan secara tiba-tiba. Perubahan suhu boleh berlaku begitu cepat sehingga anda tidak menyedarinya sehingga tiba-tiba anda mengalami sawan.

Kejang Demam vs Kejang Epilepsi

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, epilepsi adalah keadaan neurologi kronik yang melibatkan kejang berulang yang tidak disebabkan oleh keadaan lain yang diketahui. Mengalami demam demam tidak meningkatkan risiko terkena epilepsi.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kejang adalah:

 1. Barah otak.

 2. Aritmia jantung.

 3. Eklampsia.

 4. Hipoglikemia.

 5. Rabies.

 6. Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba.

 7. Tetanus.

 8. Uremia.

 9. Pukulan.

 10. Jangkitan otak atau cecair tulang belakang.

 11. Masalah jantung.

 12. Reaksi ubat atau reaksi terhadap ubat-ubatan atau alkohol.

Seorang doktor berkemungkinan akan mendiagnosis kanak-kanak dengan epilepsi jika anak itu:

 1. Mengalami satu atau lebih sawan yang tidak dapat dijelaskan.

 2. Doktor berpendapat kanak-kanak itu mungkin mengalami sawan lain.

 3. Kejang kanak-kanak tidak disebabkan secara langsung oleh keadaan perubatan lain, seperti diabetes, jangkitan teruk atau kecederaan otak akut

Kejang Demam Berhenti Tanpa Rawatan

Kejang demam adalah kejang yang boleh berlaku apabila anak kecil demam di atas 38 Celsius. Kejang biasanya berlangsung selama beberapa minit dan berhenti sendiri sementara demam boleh berlanjutan untuk beberapa waktu.

Baca juga: Sebab dan Cara Mengatasi Kejang Demam pada Kanak-kanak

Kejang demam boleh kelihatan serius, tetapi kebanyakan berhenti tanpa rawatan dan tidak menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Sebilangan kanak-kanak mungkin mengantuk selepas satu, sementara yang lain tidak merasakan kesan yang berpanjangan.

Kejang demam berlaku pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun dan paling biasa pada kanak-kanak berumur 12-18 bulan. Kanak-kanak cenderung mengalami sawan demam sekiranya:

 1. Mempunyai sejarah keluarga dari kejang demam.

 2. Kira-kira 1 dari setiap 3 kanak-kanak yang mengalami kejang demam akan mengalami kejang lain, biasanya dalam 1-2 tahun dari yang pertama.

 3. Mengalami kejang demam pertama mereka ketika berusia lebih muda dari 15 bulan.

 4. Sebilangan besar kanak-kanak mengalami sawan demam pada usia mereka 5 tahun.

Kejang demam tidak dianggap epilepsi (gangguan kejang). Kanak-kanak yang mengalami sawan demam hanya mempunyai sedikit risiko untuk terkena epilepsi. Kejang demam biasanya berakhir dalam beberapa minit, tetapi dalam kes yang jarang berlaku boleh bertahan hingga 15 minit.

Baca juga: Inilah cara pengambilan ubat dengan selamat ketika anda demam

Semasa kejang jenis ini, seorang kanak-kanak mungkin gemetar dan berkedut, memutar mata, mengerang menjadi tidak sedarkan diri (pengsan), dan muntah atau kencing (kencing) semasa kejang.

Penting untuk diperhatikan bahawa kejang demam yang kompleks berlangsung lebih dari 10 minit, berlaku lebih dari sekali dalam 24 jam, dan melibatkan pergerakan atau kedutan hanya satu bahagian atau satu sisi badan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kejang demam dan sawan epilepsi, tanya terus ke untuk maklumat yang lebih terperinci.

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada 2019. Kejang demam.
Johns Hopkins. Diakses pada 2019. Epilepsi dan Kejang: Keadaan yang Kita Rawat.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Kejang: Apa itu dan Apa yang Perlu Anda Ketahui Sekiranya Anda Mempunyai Satu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found