Kesihatan

Keibubapaan Beracun Mempengaruhi Kesihatan Mental Kanak-kanak?

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, apabila anda memaksakan kehendak anda dan menganggap bahawa ibu bapa anda selalu betul, ibu anda mungkin akan melalui pola keibubapaan yang salah yang dikenali sebagai keibubapaan beracun . Pola keibubapaan ini adalah keadaan di mana ibu bapa sering mengatur dan menentukan apa yang akan menjadi pilihan anak mereka. Bukan itu sahaja, dalam setiap keputusan yang dibuat kadang-kadang ibu bapa tidak memperhatikan perasaan dan pendapat anak-anak.

Baca juga : Anak-anak sering memberontak, kesan keibubapaan yang salah

Tidak hanya mempengaruhi hubungan ibu bapa-anak, keibubapaan beracun yang tidak ditangani dengan betul boleh mempengaruhi keadaan kesihatan mental kanak-kanak. Keibubapaan ini dapat meningkatkan risiko tekanan, kemurungan, penurunan keyakinan diri, dan membuat anak-anak takut kepada ibu bapa mereka. Untuk itu, tidak ada salahnya mengenali tanda-tanda keibubapaan keibubapaan beracun supaya ibu dan pasangan dapat mengelakkan corak keibubapaan ini, sehingga pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi lebih optimum.

Apakah Keibubapaan Beracun?

Adakah ibu sering berfikir bahawa anak mereka belum dapat membuat keputusan dan selalu meragui kemampuan mereka? Lebih baik memperhatikan gaya keibubapaan yang ibu jalani sekiranya keadaan ini dialami oleh ibu dalam mendidik anaknya. Jangan biarkan ibu membuat gaya keibubapaan yang salah, salah satunya adalah ibu bapa beracun untuk kanak-kanak.

Ibu bapa yang beracun adalah salah satu jenis keibubapaan di mana ibu bapa selalu mahukan kehendak dan keinginan anak-anak mereka diikuti tanpa memikirkan perasaan mereka dan kurang menghormati hak anak untuk memberi pendapat. Sebenarnya, tidak jarang ibu bapa beracun penderaan lisan terhadap kanak-kanak dengan mengucapkan kata-kata yang tidak boleh diterima oleh kanak-kanak.

Lancarkan Garis Kesihatan , keibubapaan keibubapaan beracun Apa yang dilakukan secara konsisten dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, sehingga anak-anak terdedah untuk membentuk pola tingkah laku negatif dalam kehidupan mereka.

Baca juga: Selalunya Keliru, Inilah Perbezaan Antara Keibubapaan Yang Berwibawa Dan Berwibawa

Ini adalah Tanda-tanda Keibubapaan Beracun

Berikut adalah beberapa tanda yang mencirikan keibubapaan: keibubapaan beracun , seperti:

1. Egois dan hanya memikirkan perasaan ibu bapa

Sudah tentu, apa yang ibu bapa lakukan untuk anak-anak mereka adalah perkara terbaik. Namun, pertimbangkan semula hasil yang dirasakan setiap keputusan yang dibuat oleh ibu bapa untuk anak-anak mereka. Adakah anak-anak gembira dan berpuas hati dengan keputusan keputusan ibu bapa mereka? Dengan mementingkan diri sendiri, ibu bapa tidak dapat memenuhi keperluan emosi mereka dan tidak peduli dengan apa yang anak-anak perlukan.

2. Gangguan Fizikal dan Verbal yang kerap

Tanda-tanda lain dari keibubapaan beracun sering disalahgunakan, baik secara fizikal dan lisan. Pelecehan itu boleh berupa teriakan, pemukul, atau ancaman. Bukan hanya itu, gangguan verbal juga dapat dilakukan ibu bapa beracun dengan menggunakan panggilan yang tidak sesuai, mengalihkan kesalahan kepada anak, atau melakukan tindakan secara diam-diam.

3. Sangat Mengawal

Adakah semua tindakan anak-anak di bawah keputusan ibu bapa? Terlalu banyak kawalan terhadap aktiviti anak anda adalah tanda bahawa anda melakukan keibubapaan keibubapaan beracun . Sebaiknya beri kepercayaan dan penghormatan kepada anak setiap keputusan yang dibuat.

Ini adalah beberapa tanda yang menjadi ciri keibubapaan keibubapaan beracun yang harus dielakkan. Pastikan anda menjalani corak keibubapaan yang tepat untuk anak anda agar pertumbuhan dan perkembangan anak dapat berjalan dengan baik.

Keibubapaan Beracun dan Kesihatan Mental Kanak-kanak

Sudah tentu, keibubapaan keibubapaan beracun akan sangat mempengaruhi keadaan anak, seperti hubungan antara ibu bapa dan anak-anak yang tidak baik. Biasanya, kanak-kanak dengan ibu bapa beracun akan meletakkan sekatan antara mereka dan ibu bapa mereka. Di samping itu, komunikasi antara anak-anak dan ibu bapa tidak akan berjalan dengan baik.

Bukan itu sahaja, keibubapaan keibubapaan beracun Ia juga boleh mempengaruhi kesihatan mental anak. Berikut adalah kesan keibubapaan toksik terhadap kesihatan mental kanak-kanak:

1. Gangguan Kecemasan

Lancarkan Kesibukan Kanak-kanak yang mengalami pengasuhan toksik untuk jangka masa yang panjang cenderung untuk mengalami gangguan kecemasan ketika mereka meningkat dewasa.

2. Tekanan

Keibubapaan beracun menyebabkan komunikasi yang lemah antara anak-anak dan ibu bapa. Keadaan ini menjadikan anak kurang selesa untuk meluahkan perasaan atau tidak mendapat perhatian yang optimum. Ini boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami keadaan tertekan yang berisiko meningkatkan kemurungan pada kanak-kanak.

3. Keyakinan Rendah

Ibu bapa yang beracun Ia juga boleh menyebabkan kanak-kanak mempunyai harga diri yang rendah. Ini kerana ibu bapa selalu mengawal keputusan untuk anak-anak mereka.

Baca juga: Mari Ketahui Jenis Keibubapaan yang Betul

Itulah beberapa kesan yang boleh dialami oleh anak-anak dengan ibu bapa yang beracun. Tidak ada salahnya ibu bapa melihat kembali gaya keibubapaan yang diikuti agar hubungan emosi antara ibu bapa dan anak dapat dijalin dengan optimum. Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan secara langsung kepada ahli psikologi mengenai gaya keibubapaan yang sesuai mengikut usia dan watak anak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Memahami dan Berurusan dengan Ibu Bapa Beracun dan Ibu Bapa Bersama.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada 2020. 4 Tanda Anda Merupakan Anak dari Ibu Bapa Beracun.
Kesibukan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Orang Tua Beracun Mempengaruhi Kesihatan Anda.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 12 Menyatakan Hubungan dengan Ibu Bapa adalah Beracun.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found