Kesihatan

Tidak menahan nafas selama 10 saat, ini adalah ujian untuk mendiagnosis Corona

, Jakarta - Wabah virus korona saat ini juga telah menyumbang kepada munculnya informasi yang beredar di masyarakat, mulai dari maklumat yang tepat dan berguna, tetapi ada juga sesuatu yang tidak benar, alias tipuan yang sebenarnya menyesatkan. Contohnya, maklumat mengenai ujian mudah untuk mengesan virus korona, dengan menahan nafas selama 10 saat. Benarkah?

Adakah anda tahu maklumat mengenai ujian korona dengan menahan nafas selama 10 saat? Saya tidak tahu dari mana asalnya, tetapi maklumat itu telah disebarkan di aplikasi pesanan WhatsApp . Disebutkan dalam mesej bersiaran Ini bermakna anda boleh memeriksa penyakit korona tanpa perlu pergi ke doktor atau makmal.

Dengan mengambil pendapat doktor Jepang yang namanya juga tidak diungkapkan, ujian untuk mendiagnosis korona dapat dilakukan dengan menarik nafas dan menahannya selama 10 saat, kemudian menghembuskan nafas. Sekiranya anda berjaya melakukannya tanpa batuk, merasa tidak selesa, letih, dan kekejangan di dada, itu bermakna tidak ada virus di paru-paru anda. Dengan kata lain, anda tidak mempunyai virus korona.

Namun, maklumat itu tipu atau tidak benar. Dilaporkan dari Kompas , Ketua Dewan Eksekutif Persatuan Dokter Indonesia, Daeng M. Faqih juga menekankan dan menyatakan bahawa maklumat itu tidak benar dan tidak berasas.

Untuk mendiagnosis virus korona, orang Indonesia disarankan untuk melakukan tes PCR di Laboratorium Badan Penyelidikan dan Pengembangan Kesihatan (Balitbangkes), yang telah diakreditasi oleh Organisasi Kesehatan Dunia (WHO). Hasil ujian ini tepat dan boleh dipercayai, dan dapat diketahui dalam waktu kurang dari 12 jam dari saat sampel diterima.

Baca juga: Ini adalah 5 Fakta Terkini mengenai Virus Corona di Indonesia

Apa itu Ujian PCR dan Apakah Prosedurnya?

Tindak balas rantai polimerase (PCR) atau kadang-kadang disebut sebagai "fotokopi molekul" adalah teknik yang digunakan untuk memperkuat salinan segmen kecil DNA. Ini kerana untuk dapat melakukan analisis molekul dan genetik, sejumlah besar sampel DNA diperlukan.

Setelah diperkuat, DNA yang dihasilkan oleh PCR dapat digunakan dalam berbagai prosedur makmal yang berbeda, salah satunya adalah untuk mengesan virus.

Di Indonesia, ujian PCR untuk mendiagnosis korona telah dilakukan oleh Balitbangkes sejak 1 Februari 2020. Prosedur pemeriksaan yang dilakukan di Makmal Balitbangkes sesuai dengan piawaian WHO dan dilakukan di Makmal Tingkat Biosafety (BSL) 2.

Baca juga: Inilah yang mesti anda perhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Selanjutnya, Ketua Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Teknologi Kesihatan Bioperubatan dan Asas, Vivi Setiawaty menjelaskan bahawa pemeriksaan spesimen di Makmal Badan Penyelidikan dan Pembangunan dimulakan dengan Penerimaan Spesimen, Pemeriksaan Spesimen, dan Pelaporan.

1. Penerimaan Spesimen

Pada tahap penerimaan spesimen, spesimen diambil dari pesakit di hospital rujukan, kemudian dihantar ke Makmal Balitbangkes. Bukan hanya satu spesimen yang diambil, tetapi sekurang-kurangnya 3 spesimen dari 1 pesakit.

Bergantung pada jenis PCR yang dilakukan, pekerja kesihatan dapat mengumpulkan spesimen dengan mengelap ( sapu ) belakang tekak, mengambil sampel air liur, mengumpulkan sampel cecair dari saluran pernafasan bawah, atau mengambil sampel najis.

2. Pemeriksaan Spesimen

Setelah diterima, prosedur seterusnya adalah Pemeriksaan Spesimen. Pada tahap ini, spesimen diekstrak untuk RNA-nya. RNA atau asid nukleik ribosa adalah salah satu daripada tiga makromolekul utama yang bertindak sebagai pembawa bahan genetik. Setelah itu, RNA dicampurkan dengan reagen untuk pemeriksaan menggunakan kaedah Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR).

RT-PCR adalah pemeriksaan yang menggunakan teknologi penguat asid nukleik virus yang bertujuan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan virus atau DNA virus, serta untuk menentukan genotip virus yang dijangkiti.

Selanjutnya, RNA yang telah diperiksa akan dimasukkan ke dalam mesin yang berguna untuk mengalikan makromolekul ini sehingga dapat dibaca dengan spektrofotometer. Hasilnya, jika kawalan positif, maka ia akan muncul dalam bentuk kurva sigmoid, sedangkan jika kawalan negatif , hasilnya tidak berbentuk lengkung (hanya secara melintang).

3. Pelaporan

Setelah keputusan pemeriksaan diperoleh, langkah seterusnya adalah melaporkan hasilnya ke hospital.

Baca juga: Berurusan dengan Virus Corona, Inilah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Boleh Dilakukan

Oleh itu, jika anda ingin mengetahui sama ada anda menghidap virus korona atau tidak, anda boleh memeriksa sendiri di hospital rujukan untuk virus korona di Indonesia. Jangan mudah mempercayai maklumat yang beredar di rangkaian komunikasi media sosial.

Anda boleh meminta fakta kesihatan secara langsung kepada pakar dan doktor yang dipercayai dengan menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan adalah negara saya Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tiada Kes nCoV Positif di Indonesia, Inilah Aliran Pemeriksaan Makmal Balitbangkes.
Penyelidikan Genom Manusia Negara. Diakses pada tahun 2020. Lembaran Fakta Polimerase Chain Reaction (PCR).
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana ujian coronavirus baru berfungsi?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found