Kesihatan

Inilah Cara Merawat Kandang Landak Mini untuk Tetap Kebersihan

, Jakarta - Dalam masa pandemi ini, banyak orang mencari kesibukan di rumah sehingga mereka tidak mudah stres. Salah satu aktiviti yang paling dipilih ialah memelihara haiwan seperti landak mini. Seseorang yang baru memelihara haiwan ini kebingungan memilih kandang yang baik dan menjaga kebersihannya. Anda boleh mengetahui cara merawat kandang landak mini dengan betul di sini!

Kaedah Berkesan untuk Merawat Kandang Landak Mini Menjaga Kebersihannya

Landak mini adalah haiwan peliharaan yang sempurna untuk seseorang yang sabar dan berdedikasi. Haiwan ini dikenali pintar, ramah, dan mudah bergaul dengan pemiliknya yang benar-benar memberi perhatian. Seperti haiwan lain, mengetahui tentang cara menjaga landak mini dapat mengelakkan masalah yang mungkin timbul.

Baca juga: 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Membangkitkan Landak

Anda benar-benar harus memperhatikan makanan yang diberikan, cecair untuk minum, dan kandang. Dalam perbincangan ini, kita akan membincangkan cara yang paling berkesan untuk menjaga kebersihan dan kebersihan kandang, sehingga landak mini haiwan peliharaan anda dilindungi dari penyakit. Jadi, apa yang perlu dilakukan untuk membuat semua perkara ini berlaku? Berikut adalah beberapa cara:

1. Saiz Sangkar

Salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan untuk merawat kandang landak mini adalah bermula dari pemilihan ukuran kandang. Pilihan paling minimum untuk sangkar haiwan kecil ini dengan panjang 120 sentimeter dengan lebar 60 sentimeter. Sebaik-baiknya, semakin besar sangkar semakin baik kelangsungan hidupnya. Kandang yang lebih lebar dapat memberi lebih banyak ruang untuk berkeliaran.

2. Katil Sangkar

Seperti haiwan kecil lain, seprai boleh menjadi salah satu cara untuk merawat kandang landak mini. Bahagian bawah kandang landak harus ditutup dengan tempat tidur. Terdapat banyak jenis tempat tidur untuk dipilih, tetapi bahan yang terbuat dari kertas daur ulang atau serutan kayu sangat digemari oleh pemilik haiwan kecil seperti landak mini. Anda juga harus menggantinya sekurang-kurangnya sekali seminggu, terutamanya jika pangkalannya kotor atau lembap. Ini untuk mengelakkan risiko masalah kesihatan.

Baca juga: Berapa kerapkah anda mesti membersihkan sangkar anjing?

3. Kotak Sampah

Seperti kucing, landak boleh diajar membuang sampah mereka di dalam kotak khas. Kotak ini harus diletakkan di kawasan yang biasa dia gunakan untuk membuang air kecil dan buang air besar. Pelet kotoran lembut dapat digunakan untuk menjaga semua produk akhir makanan bersih dan menghindari bau yang berlebihan. Kaedah ini juga dapat mencegah bakteria yang dikeluarkan dari tinja merebak.

4. Sediakan Semangkuk Air dan Makanan

Umumnya, landak boleh minum melalui air bersih yang berasal dari botol air dengan hujung tirus. Walau bagaimanapun, sebilangan yang lain tidak suka minum dari peranti ini. Alternatif yang boleh digunakan adalah menggunakan bekas air yang agak berat. Untuk makanan, anda memerlukan dua mangkuk, satu untuk makanan lembap dan satu lagi untuk makanan kering. Pastikan perkakas untuk menahan makanan dan air tidak tumpah dengan mudah.

Itulah beberapa cara untuk menjaga kandang landak mini agar tetap bersih dan bersih. Dengan begitu, kesihatan haiwan kesayangan anda dijaga dan dijauhkan dari semua penyakit yang disebabkan oleh bakteria atau virus. Diharapkan haiwan kecil ini dapat mencapai usia maksimum yang boleh dikatakan berumur 10 tahun.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul Memilih Kandang Anjing

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara paling berkesan untuk menjaga kebersihan dan kebersihan kandang landak mini, doktor haiwan dari boleh menjawabnya untuk anda. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan dapatkan akses mudah ke kesihatan tanpa had!

Rujukan:
Lindung Nilai. Diakses pada tahun 2021. Menjaga Landak Pygmy - Penjagaan dan Gaya Hidup Landak.
wikiHow. Diperoleh pada 2021. Cara Merawat Landak.