Kesihatan

5 Latihan Paling Disarankan untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Dengan semua perubahan drastik ke mood dan bentuk badan, wanita hamil sangat disarankan untuk bersukan. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Kesihatan Nasional Perpustakaan Perubatan Nasional AS, 85 peratus wanita hamil yang melakukan senaman secara berkala mempunyai risiko penurunan preeklamsia, hipertensi, dan diabetes kehamilan.

Terdapat banyak faedah nyata dari melakukan senaman untuk wanita hamil, mulai dari mengawal berat badan, mengurangkan rasa sakit dan bersiap untuk kelahiran, mengurangkan komplikasi semasa melahirkan anak, dan mempersiapkan mental wanita hamil untuk menerima perubahan dalam tubuh mereka. Sesungguhnya, senaman sangat membantu wanita hamil untuk menerima perubahan yang berlaku selama 9 bulan kehamilan.

Apakah jenis senaman yang paling disyorkan untuk wanita hamil? Anda boleh membacanya di sini.

  1. Berjalan pagi

Berjalan pagi adalah senaman paling mudah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil. Kegiatan udara segar dan berjalan kaki pada waktu pagi akan membantu meningkatkan peredaran darah, merangsang pergerakan otot agar lebih santai, dan membantu meletakkan bayi dengan selesa di rahim. Menurut Garis Panduan Aktiviti Fizikal untuk orang Amerika, wanita hamil disarankan melakukan 15-30 minit berjalan kaki pagi tiga hari seminggu, kemudian meningkatkan durasinya menjadi 60 minit. Wanita hamil boleh meneruskan perjalanan pagi pada trimester ketiga kehamilan. (Baca juga: 6 Petua Berpuasa Untuk Wanita Hamil Yang Tidak Boleh Dipandang Rendah)

  1. Yoga

Yoga adalah senaman yang paling disyorkan untuk wanita hamil. Melalui yoga, wanita hamil bukan sahaja melatih kelenturan, meregangkan otot, tetapi juga melakukan pernafasan. Keseimbangan fizikal dan emosi sangat penting semasa kehamilan, dan yoga adalah latihan yang paling sesuai untuk wanita hamil. Selain mempermudah saluran kelahiran bayi, manfaat yoga juga dapat dirasakan setelah proses kelahiran.

  1. Berenang

Berenang adalah senaman paling lembut yang dapat menenangkan wanita hamil kerana latihan fizikal yang dilakukan di dalam air. Berenang sangat baik untuk mengatasi sakit di pelvis, tulang ekor, lengan, dan paha. Pergerakan berenang adalah dinamik tetapi dapat meminimumkan risiko kecederaan, menjadikan berenang sebagai latihan yang paling disyorkan untuk wanita hamil.

Kekerapan ideal untuk berenang semasa hamil adalah 2-3 kali seminggu dengan jangka masa 30-45 minit. Pastikan wanita hamil mengetahui hadnya dengan berehat ketika merasa letih. Untuk mengelakkan kekejangan, jangan lupa memanaskan badan sebelum mula berenang.

  1. Berbasikal Dalaman

Berbasikal di dalam rumah boleh menjadi latihan yang bermanfaat bagi wanita hamil. Wanita hamil boleh mengayuh mengikut kemampuan dan kelajuan yang diinginkan dengan risiko minimum. Tidak perlu berurusan dengan lalu lintas dan pemandu kenderaan di jalan raya. Perlu diingat, tujuan berbasikal di dalam rumah bukanlah untuk mengejar rekod atau sasaran waktu, tetapi untuk kesihatan. Ibu juga bersenam selama dua, jadi tidak perlu terlalu bersemangat dan mengayuh terlalu cepat.

Sekiranya wanita hamil ingin mengetahui lebih lanjut mengenai senaman dan jangka masa yang tepat semasa kehamilan, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk wanita hamil. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor wanita hamil boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  1. Senamrobik

Senamrobik adalah sukan untuk wanita hamil yang digalakkan, terutamanya apabila disertai dengan muzik. Melakukan aktiviti fizikal semasa mendengar muzik boleh penggalak mood , memperbaiki kombinasi pergerakan motor, dan kelenturan wanita hamil. Walau bagaimanapun, ibu masih harus melakukannya dengan selamat dan mengelakkan bergerak, melompat, berpusing dan pergerakan pantas yang lain.

Bersenam semasa hamil memang baik, tetapi wanita hamil perlu memperhatikan petua ini agar mereka dapat bersenam dengan selamat dan selesa.

  • Mulakan dengan perlahan, jangan bersikap kuat dan ambil masa yang lama. 20-30 minit adalah permulaan yang baik.
  • Jangan lupa memanaskan badan dan menyejukkan badan untuk mengurangkan kejadian kecederaan semasa bersenam.
  • Dengarkan badan anda, latihan yang sedang dilakukan wanita hamil adalah untuk kesihatan agar tidak memecahkan rekod sukan yang biasanya dilakukan. Sekiranya anda merasa letih atau tidak sihat, jangan memaksanya.
  • Jangan biarkan peluh membuat wanita hamil tergelincir, jadi selalu sediakan tuala kecil untuk mengelap peluh.
  • Perhatikan pengambilan air dan nutrien semasa bersenam.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found