Kesihatan

Ketahui 4 Fakta mengenai Risin Racun yang Mematikan

, Jakarta - Beberapa hari yang lalu, orang nombor satu di Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, hampir menerima sampul surat yang berisi racun yang mematikan, iaitu ricin. Nasib baik, sebelum sampai ke tangan Trump, surat yang mengandungi racun beras berjaya dijamin oleh pemerintah. Surat itu, yang diduga berasal dari Kanada, kini sedang disiasat oleh FBI dan Secret Service.

Ini bukan kali pertama perkara ini berlaku di AS. Pada 2018, Trump dan beberapa pegawai pemerintah lain juga menerima ancaman serupa. Sementara itu, pada 2014 racun ricin juga ditujukan kepada mantan presiden Barack Obama. Berita baiknya, pakej mematikan tidak pernah sampai ke tangan mereka.

Jadi, apa sebenarnya ricin? Menurut anda apakah bahaya apabila racun ricin memasuki badan? Berikut adalah beberapa fakta mengenai racun ricin yang ditujukan kepada Donald Trump.

Baca juga: Inilah Sebab Keracunan Sianida Boleh Mematikan

1. Berasal dari Benih Kastor

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS, ricin adalah racun yang terdapat secara semula jadi dalam biji kastor. Sekiranya biji kastor dikunyah dan ditelan, ricin yang dikeluarkan di dalam badan boleh menyebabkan kecederaan dan pelbagai masalah kesihatan. Racun ini boleh dibuat dari sisa pemprosesan kacang kastor yang tinggal.

Ricin dapat diproses sedemikian rupa sehingga dapat meracuni seseorang melalui udara, makanan, atau air. Ricin adalah bahan yang stabil dalam keadaan normal, tetapi boleh dinyahaktifkan oleh haba di atas 80 darjah Celsius. Walaupun cukup beracun, ricin telah digunakan dalam penyelidikan eksperimen mengenai ubat-ubatan untuk membunuh sel barah.

2. Cirit-birit hingga Kegagalan Ginjal

Bahaya racun ricin untuk tubuh tidak bergurau, tetapi kesan sampingan yang berlaku boleh berbeza-beza bagi setiap individu. Menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional, Keterukan keracunan (sejauh mana bahan itu dirosakkan oleh badan) berbeza-beza, bergantung pada bagaimana seseorang terdedah kepada ricin.

Apabila ricin memasuki badan secara lisan, kesannya termasuk sakit perut, muntah, cirit-birit, dan pelbagai jenis pendarahan gastrousus, kejutan hipovolemik, dan kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Bahaya Pufferfish, Mempunyai Racun Paling Mematikan Kedua di Dunia

3. Penyedutan dan suntikan lebih berbahaya

Masih menurut jurnal di atas, Ketoksikan Ricin: Aspek Klinikal dan Molekul, bahaya ricin jauh lebih berbahaya apabila seseorang terdedah kepadanya melalui udara atau disuntik ke dalam badan. Toksin yang memasuki badan melalui udara boleh menyebabkan edema paru bukan kardiogenik, radang paru-paru nekrotik, radang interstisial dan alveolar, dan edema.

Sementara ricin yang disuntik ke dalam badan adalah kisah lain. Toksin yang mengalir di dalam badan boleh menyebabkan pembengkakan, hipotensi, dan kematian kelenjar getah bening serantau. eh , tidak bergurau bukankah bahaya racun ricin kepada tubuh?

4. Berbagai Gejala dan Keluhan

Sama seperti kesannya, gejala keracunan ricin juga berbeza bergantung pada pendedahan dan dos racun. Apabila seseorang terkena racun ricin melalui udara, gejala dapat muncul seawal 4-8 jam, dan selewat-lewatnya 24 jam. Walaupun ricin yang masuk ke dalam badan melalui mulut, gejala dapat muncul dalam waktu kurang dari 10 jam.

Jadi, apa simptomnya? Menurut pakar di CDC, gejala keracunan ricin termasuk:

  • Melalui udara: Gejala yang mungkin timbul termasuk kesukaran bernafas (kesukaran bernafas), demam, batuk, mual, dan rasa sesak di dada. Sekiranya terdapat edema paru, gejalanya termasuk berkeringat, kesukaran bernafas, hingga kulit menjadi biru. Edema paru ini boleh menyebabkan tekanan darah rendah, serta kegagalan pernafasan yang boleh menyebabkan kematian.
  • Lisan: racun ricin yang memasuki tubuh melalui orang boleh menyebabkan gejala seperti muntah dan cirit-birit yang boleh disertai dengan darah, dehidrasi teruk, tekanan darah rendah, sawan, hingga darah dalam air kencing. Dalam beberapa hari, hati, limpa, dan ginjal mungkin berhenti berfungsi, menyebabkan kematian.
  • Pendedahan kulit dan mata : Ricin tidak mungkin diserap ke dalam badan melalui kulit normal. Walau bagaimanapun, sentuhan ricin pada kulit dan mata menyebabkan gejala seperti kemerahan dan kesakitan.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah pertolongan cemas untuk keracunan makanan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah keracunan dalam badan? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Akhbar Bersekutu. Diperoleh pada tahun 2020. Sumber AP: Sampul surat yang ditujukan kepada Gedung Putih mengandungi ricin
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2020. Fakta Mengenai Ricin.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Ketoksikan Ricin: Aspek Klinikal dan Molekul