Kesihatan

Bolehkah orang dengan alat kelamin yang tidak jelas mempunyai keturunan?

, Jakarta - Alat kelamin yang tidak jelas atau juga dikenali sebagai hubungan seks berganda adalah gangguan yang jarang berlaku di mana hubungan seks bayi tidak jelas, sama ada lelaki atau perempuan. Alat kelamin yang tidak jelas itu bukan penyakit, tetapi gangguan perkembangan organ seksual pada kanak-kanak. Walaupun tidak mengancam nyawa, alat kelamin yang samar-samar dapat mempengaruhi perkembangan seksual penghidap sebagai orang dewasa, termasuk dari segi mempunyai anak.

Apa itu Kemaluan Bercabang?

Bayi dengan alat kelamin yang tidak jelas mempunyai organ genital yang kelihatan tidak jelas atau tidak jelas, sehingga sukar untuk menentukan jantina. Keadaan ini berlaku kerana alat kelamin bayi tidak terbentuk sepenuhnya semasa dia masih dalam kandungan. Bayi dengan alat kelamin yang tidak jelas boleh mempunyai alat kelamin lelaki dan wanita. Itulah sebabnya gangguan ini juga dikenali sebagai pelbagai jenis kelamin. Di samping itu, terdapat juga keadaan di mana alat kelamin luar tidak sesuai dengan organ genital dalaman atau kromosom seksual bayi.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan bayi mengalami kemaluan yang tidak jelas, termasuk kelainan kromosom atau kelainan hormon. Kelainan perkembangan seksual kerana jumlah kromosom dapat terjadi pada bayi dengan sindrom Turner dan sindrom Klinefelter. Ini kerana kedua-dua sindrom tersebut dapat menyebabkan bayi mengalami kekurangan atau lebihan kromosom di dalam sel, sehingga jantina tidak dapat berkembang dengan baik. Walaupun gangguan perkembangan seksual disebabkan oleh hormon, biasanya terjadi kerana kelainan dalam pengeluaran hormon atau kepekaan organ seksual semasa bayi dalam kandungan terhadap hormon ini.

Baca juga: Ketahui Gejala Kemaluan Berkeluh pada Bayi Perempuan

Jadi, bagaimana jika anak itu mempunyai alat kelamin yang tidak jelas?

Walaupun tidak membawa maut, alat kelamin yang samar-samar dapat mempengaruhi kesejahteraan psikologi dan sosial. Kesan ini bukan hanya dapat dirasakan oleh ibu bapa, tetapi juga pada anak-anak yang menderita gangguan ketika mereka dewasa. Oleh itu, alat kelamin yang tidak jelas perlu dirawat dengan mempertimbangkan pelbagai faktor. Namun, kerana kes ini kompleks dan jarang berlaku, pasukan doktor khas diperlukan untuk mengatasinya.

Biasanya pasukan doktor untuk menangani kes kemaluan yang samar-samar terdiri daripada beberapa pakar, seperti pakar pediatrik, pakar bedah am pediatrik, pakar penjagaan bayi yang baru lahir, pakar urologi pediatrik, pakar sistem endokrin dan kelenjar, ahli genetik, dan psikologi.

Pembedahan adalah pilihan yang paling biasa untuk merawat kemaluan yang tidak jelas. Namun, sebelum menjalani prosedur perubatan, doktor dan ibu bapa bayi perlu memutuskan terlebih dahulu jantina untuk si kecil. Selepas itu, pembedahan akan dilakukan untuk membetulkan kelainan pada organ kelamin bayi. Tindakan ini juga boleh diikuti dengan terapi hormon ketika penghidapnya adalah remaja. Ini bertujuan untuk menolong penderita melalui akil baligh. Kaunseling juga penting dilakukan untuk menjaga kesihatan psikologi dan emosi ibu bapa dan penghidapnya sendiri.

Baca juga: Kepentingan Menjaga Kehamilan untuk Mengelakkan Kemaluan Yang Tidak Sama

Bolehkah Orang dengan Kemaluan Yang Bercabang Mempunyai Anak?

Malangnya, alat kelamin yang samar-samar boleh menyebabkan kemandulan dan fungsi seksual yang terganggu, jadi orang yang menghidapinya cenderung mengalami kesukaran untuk memiliki anak ketika mereka dewasa. Walau bagaimanapun, ibu bapa boleh berbincang dengan pasukan doktor cara terbaik untuk memudahkan fungsi seksual dan mengekalkan kesuburan seksual pada anak mereka sehingga dia dewasa.

Baca juga: Punca kemandulan yang perlu anda ketahui

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan perkembangan seksual ini, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

Klinik Mayo (2019). Kemaluan yang ambigu - Gejala dan Punca.