Kesihatan

Gejala Herpes Zoster yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Herpes zoster atau lebih dikenali sebagai cacar adalah sejenis cacar yang menyebabkan ruam pada kulit dan menyakitkan. Penyebab penyakit ini sama dengan virus yang menyebabkan cacar air, iaitu varicella zoster. Untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk dan dirawat lebih awal, anda perlu mengetahui simptom kayap.

Orang yang menderita cacar air juga berisiko terkena herpes zoster. Sebabnya, virus varicella dapat tinggal di sekitar tulang belakang atau pangkal tengkorak. Sebenarnya, setelah cacar air disembuhkan, virus varicella dapat mengaktifkan semula di kemudian hari dan menyebabkan ruam. Tidak diketahui dengan tepat mengapa virus yang menyebabkan cacar air dapat diaktifkan semula. Namun, ada sejumlah faktor yang dianggap mencetuskannya, yaitu:

  • Umur . Orang dengan cacar yang sudah cukup tua, umumnya lebih dari 50 tahun, akan lebih berisiko terkena herpes zoster.
  • Sistem Imun . Orang yang sistem kekebalannya rendah kerana HIV / AIDS, mengambil ubat-ubatan tertentu, atau menjalani kemoterapi akan lebih mudah terkena ruam.
  • Tekanan . Mengalami tekanan secara fizikal dan emosi juga boleh mencetuskan penyakit ini.

Herpes zoster menyebabkan beberapa gejala. Gejala pertama yang akan segera dirasakan adalah rasa sakit dalam bentuk sensasi terbakar atau rasa sakit seperti ditikam oleh objek tajam. Selain itu, kadang-kadang bahagian tubuh yang terkena virus juga boleh merasa gatal atau mati rasa. Kemudian, ruam akan muncul yang berubah menjadi lepuh berisi air yang gatal seperti nodul cacar air. Lepuh kemudian akan kering dan bertukar menjadi kudis dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, gejala ini hanya muncul di satu sisi badan mengikut saraf yang dijangkiti.

Gejala awal herpes zoster pada setiap orang juga boleh berbeza. Terdapat sebilangan kecil penghidap yang mengalami kesakitan tanpa ruam. Gejala utama juga kadang-kadang disertai dengan gejala lain seperti demam, sakit kepala, malaise, dan kepekaan terhadap cahaya.

Herpes zoster sebenarnya bukan penyakit serius yang boleh membawa maut. Jadi, jangan terlalu risau, kerana penyakit ini akan sembuh dengan sendirinya setelah kira-kira 2-3 minggu. Walau bagaimanapun, anda harus segera menghubungi doktor anda sekiranya anda merasakan simptom yang disebutkan di atas, terutamanya jika anda menghidap cacar air. Dengan merawat gejala seawal mungkin, risiko komplikasi dapat dikurangkan.

Selain itu, herpes zoster juga tidak berjangkit. Namun, jika anda belum pernah mengalami cacar air dan bersentuhan langsung dengan seseorang yang menghidap herpes zoster, anda mungkin dijangkiti virus varicella zoster dan menghidap cacar air.

Cara Merawat Herpes Zoster

Oleh kerana ia dapat sembuh dengan sendirinya, rawatan herpes zoster hanya bertujuan untuk menghilangkan gejala yang timbul dan mencegah komplikasi. Biasanya untuk mempercepat penyembuhan, orang yang diberi ubat antivirus diberikan. Untuk mendapatkan hasil yang berkesan, ubat antivirus harus diambil secepat tiga hari setelah ruam muncul. Di samping itu, terus minum ubat selama 7-10 hari. (Baca juga: Cara Mengatasi Cacar Air pada Bayi)

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, anda juga boleh melakukan cara mudah berikut untuk menghilangkan gejala yang anda alami:

  • Pakai pakaian yang longgar dan lembut seperti kapas.
  • Pastikan ruam bersih dan kering, sehingga kerengsaan dan risiko jangkitan dapat dielakkan.
  • Elakkan menggunakan plaster atau pelekat lain agar tidak menimbulkan kerengsaan.

Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi apabila gejala herpes zoster mula dirasakan. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.