Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Hipotensi dan Anemia

, Jakarta - Anemia atau kekurangan darah adalah salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita. Kerana mereka mempunyai gejala yang serupa dengan tekanan darah rendah (hipotensi), iaitu merasa letih dan pening, banyak orang berpendapat bahawa anemia dan tekanan darah rendah adalah sama. Sebenarnya, kedua-dua keadaan ini sebenarnya sangat berbeza. Agar anda dapat melakukan rawatan yang betul, ketahui terlebih dahulu perbezaan antara hipotensi dan anemia di sini.

Perbezaan antara anemia atau hipotensi

Anemia adalah keadaan apabila tahap hemoglobin (zat darah merah) dalam tubuh seseorang berada di bawah julat normal. Itulah sebabnya anemia sering disebut sebagai kekurangan darah. Tahap normal hemoglobin berbeza bagi setiap orang, kerana bergantung pada usia dan jantina. Pada wanita dewasa, tahap normal hemoglobin adalah 12-16 gram per desiliter (gr / dl), sementara pada lelaki dewasa adalah 13.5-18 gram per desiliter.

Seseorang boleh mengalami anemia kerana pelbagai perkara, seperti pengeluaran darah yang rendah kerana pendarahan, kekurangan zat besi, kekurangan vitamin B12, kekurangan asid folik, atau kerana penyakit kronik seperti barah. Biasanya wanita, terutamanya wanita hamil dan menyusui adalah kumpulan orang yang berisiko tinggi mengalami anemia. Itulah sebabnya ibu hamil dan menyusui dianjurkan untuk mengambil lebih banyak makanan berkhasiat tinggi agar pertumbuhan bayi dalam kandungan dapat berlangsung dengan optimum.

Anemia mempunyai gejala yang hampir sama dengan hipotensi, kerana kekurangan darah memang boleh mempengaruhi tekanan darah seseorang menjadi rendah. Gejala anemia bervariasi, mulai dari keletihan, wajah pucat, jantung berdegup kencang, tetapi tidak teratur, sesak nafas, sakit dada, pening, gangguan kognitif, hingga tangan terasa sejuk, serta kaki dan sakit kepala. Gejala tidak hanya serupa, dua masalah kesihatan juga dapat berlaku secara serentak, walaupun mungkin atau tidak.

Baca juga: Tidak Mudah Lelah, Ini 14 Gejala Anemia Kekurangan Besi

Sementara masalah kesihatan lain, yang kadang kala menimpa wanita adalah hipotensi atau tekanan darah rendah. Orang biasa sering menyebutnya dengan istilah darah rendah. Hipotensi adalah keadaan apabila tekanan darah hanya 90 mmHg / 60 mmHg atau kurang. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita merasa pening dan terhuyung-huyung, terutamanya ketika membuat perubahan kedudukan badan secara tiba-tiba. Contohnya, tiba-tiba berdiri dari posisi tidur. Keadaan ini juga dikenali sebagai hipotensi ortostatik.

Hipotensi lebih sering terjadi pada wanita daripada lelaki, kerana pendarahan yang tidak dapat dihindari oleh wanita, seperti haid atau melahirkan anak. Selain itu, hipotensi juga dapat disebabkan oleh kehilangan cairan akibat muntah yang teruk dan cirit-birit serta pendarahan, baik melalui saluran gastrointestinal atau saluran bawah yang terjadi secara tiba-tiba. Ubat tertentu juga boleh menyebabkan tekanan darah rendah, termasuk ubat anti darah tinggi, ubat penenang atau ubat diuresis (yang biasanya digunakan untuk merangsang buang air kecil).

Baca juga: Melangkau Sarapan Boleh Menyebabkan Hipotensi

Perbezaan Rawatan untuk Anemia dan Hipotensi

Kesalahan keadaan hipotensi sebagai anemia menyebabkan ramai penghidap hipotensi mengambil zat besi untuk mengatasinya. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak betul. Pengambilan zat besi secara sembarangan sebenarnya boleh menyebabkan kadar zat besi dalam darah menjadi sangat tinggi, sehingga mencetuskan masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, jika anda mengalami simptom, seperti pening, kelemahan, dan mengejutkan, ketahui terlebih dahulu keadaan apa penyebabnya.

Hipotensi atau tekanan darah rendah dapat dikesan dengan mengukur tekanan darah menggunakan sphygmomanometer. Sementara anemia atau kekurangan darah, dapat diketahui dengan mengukur hemoglobin menggunakan meter Hb.

Sekiranya anda positif menghidap anemia, doktor mungkin memberi anda zat besi atau vitamin B12 dan asid folik, bergantung pada jenis anemia yang anda miliki. Bagi anda yang mengalami hipotensi, anda hanya dinasihatkan untuk berehat secukupnya, elakkan minuman berkafein dan alkohol, dan makan makanan yang kecil tetapi kerap. Dadah juga boleh diberikan kepada orang dengan hipotensi untuk meningkatkan jumlah darah atau menyempitkan arteri untuk meningkatkan tekanan darah.

Baca juga: Mengalami Hipotensi, Inilah 4 Makanan Yang Membantu Meningkatkan Tekanan Darah

Itulah perbezaan antara hipotensi dan anemia. Untuk mengukur tekanan darah, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, pilih saja ciri tersebut Makmal Perkhidmatan , dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda. Jangan lupa muat turun juga ya di App Store dan Google Play sebagai rakan untuk membantu anda menjaga kesihatan anda.