Kesihatan

4 Sebab Sabuk Bersalin Sejati Dapat Membantu Wanita Hamil

, Jakarta - Perut yang semakin besar seiring bertambahnya usia kehamilan menjadikan ibu mudah letih dan boleh mengalami sakit belakang. Nasib baik, sekarang ada tali pinggang bersalin yang dapat membantu menyokong perut ibu, agar ibu dapat menjalankan aktiviti dengan lebih selesa.

Tali pinggang bersalin adalah korset atau tali pinggang yang digunakan untuk menyokong perut dan punggung bawah semasa kehamilan. Alat ini sangat membantu terutama pada trimester kedua dan ketiga, ketika perut ibu semakin besar. Walau bagaimanapun, menggunakan tali pinggang bersalin semasa mengandung bukanlah suatu kemestian. Kepentingan alat ini atau tidak bergantung kepada keadaan kehamilan ibu. Bagi ibu yang sering merasa sakit belakang atau mempunyai keturunan yang lemah, tali pinggang bersalin boleh sangat membantu ibu semasa mengandung. Ayuh, ketahui faedahnya tali pinggang bersalin dan petua untuk penggunaan selamat seperti berikut:

  1. Mengurangkan Sakit

Peningkatan berat badan dan perut yang membesar boleh menyebabkan sakit belakang dan sendi ibu sakit. Wanita hamil tidak selesa melakukan aktiviti seharian. Korset khas untuk wanita hamil ini berguna untuk menolong ibu menanggung beban perut, agar ibu dapat merasa lebih ringan dan lebih selesa semasa melakukan aktiviti dan mengurangkan kesakitan.

  1. Menyokong perut

Semasa aktiviti fizikal seperti sukan, tali pinggang bersalin dapat membantu menyokong rahim dan mengurangkan rasa tidak selesa akibat pergerakan berlebihan. Tetapi ibu juga harus berhati-hati, kerana memakai tali pinggang bersalin yang memampatkan perut dalam jangka masa panjang boleh mengganggu peredaran darah dan memberi kesan buruk kepada tekanan darah. Jadi, gunakan lebih baik tali pinggang bersalin hanya apabila diperlukan.

  1. Menetapkan Postur Yang Baik

Sekiranya selama ini, ibu sering duduk atau berjalan dengan postur bengkok, memakai korset kehamilan dapat membantu memperbaiki postur ibu. Berfungsi untuk menyokong perut dan punggung bawah, tali pinggang bersalin dapat mendorong postur yang betul dan mencegah ketegangan punggung bawah.

  1. Berguna sebagai Penyokong Perut Pasca Kehamilan

Tidak hanya bermanfaat semasa mengandung, menggunakan tali pinggang bersalin Selepas melahirkan juga dapat memberikan manfaat yang baik, termasuk membantu menekan rahim dan perut untuk kembali ke bentuk semula jadi, menekan sayatan setelah bahagian C, juga menguatkan otot perut, meluruskan tulang belakang, dan mengurangkan pembengkakan rahim.

Untuk menggunakan tali pinggang bersalin jangan mengganggu kehamilan dan agar ibu dapat merasakan faedah yang optimum, perhatikan petua berikut:

  • Elakkan memakai korset kehamilan selama lebih dari dua hingga tiga jam agar tidak menimbulkan kebergantungan.
  • Agar otot-otot pelvis ibu tetap kuat, baik semasa kehamilan dan selepas bersalin, lakukan senaman ringan disertai dengan penggunaan tali pinggang bersalin .
  • Bercakap dengan pakar obstetrik anda sebelum memutuskan untuk menggunakan korset kehamilan, kerana wanita dengan peredaran darah yang lemah atau tekanan darah yang tidak normal mungkin disarankan untuk tidak menggunakan korset kehamilan.
  • Tali pinggang bersalin hanya dapat memberikan keselesaan sementara. Oleh itu, jika anda mengalami kesakitan berterusan semasa atau selepas kehamilan, segera berjumpa doktor atau dapatkan terapi fizikal.
  • Untuk penggunaan selepas melahirkan, ibu disyorkan untuk menggunakan tali pinggang bersalin selama 8-9 minggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Wanita hamil boleh membincangkan masalah kesihatan yang mereka alami semasa mengandung melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Sekarang ada juga ciri Makmal Perkhidmatan yang akan memudahkan ibu melakukan beberapa jenis ujian kesihatan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.