Kesihatan

Mitos atau Fakta, Implan KB Boleh Membuat Anda Lemak

"Berita bahawa pil perancang boleh membuat lemak badan kelihatan biasa. Begitu juga dengan implan KB atau lebih dikenali sebagai implan KB. Namun, adakah itu benar? "

Jakarta - Implan KB adalah sejenis kontraseptif yang membantu mencegah kehamilan. Alat perancang keluarga ini mempunyai bentuk seperti tiub plastik yang cukup elastik dengan ukuran kecil seperti batang mancis. Cara pemasangannya adalah dengan memasukkannya ke tisu lemak di bahagian atas lengan.

Bagi pasangan yang mempunyai keinginan untuk menunda kehamilan untuk waktu yang lama, implan KB boleh menjadi pilihan yang disyorkan. Sekiranya digunakan dengan betul, alat kontraseptif ini dapat mencegah kehamilan dalam masa tiga tahun.

Mengenai keberkesanan, implan KB cukup menjanjikan. Sebagai contoh, daripada 100 wanita yang menggunakan alat perancang ini, hanya seorang yang boleh hamil. Malangnya, tidak sedikit wanita yang masih enggan menggunakan implan kawalan kelahiran walaupun terbukti berkesan. Salah satu sebabnya ialah kesan yang boleh menjadikan badan menjadi gemuk.

Baca juga: Keraguan menggunakan Implan KB? Perhatikan 4 perkara ini

Benarkah implan kawalan kelahiran menjadikan badan gemuk?

Nampaknya, masih banyak wanita yang percaya bahawa penggunaan alat kontraseptif akan menjadikan badan menjadi gemuk. Apa sahaja jenisnya, termasuk implan. Sebenarnya, itu tidak benar. Hormon progesteron yang terdapat dalam KB implan memang boleh mencetuskan kesan sampingan tertentu ketika dilepaskan, dua di antaranya adalah peningkatan berat badan dan selera makan.

Walaupun begitu, kontraseptif hormon, serta implan di pasaran sekarang mempunyai dosis yang diatur sedemikian rupa. Jadi, penggunaannya tidak akan memberi kesan kepada kenaikan berat badan, tetapi masih berkesan untuk mencegah kehamilan.

Walaupun anda menambah berat badan, jumlahnya tidak akan ketara atau membuat wanita mengalami kegemukan. Sayangnya, tanggapan bahawa kontraseptif jenis implan memicu kegemukan telah berakar di beberapa pemikiran wanita, walaupun berat badan berlebihan dapat terjadi kerana banyak sebab lain.

Baca juga: Ini 6 Pilihan Kontraseptif Semasa Pandemik

Kekurangan aktiviti fizikal, diet dan gaya hidup yang tidak sihat, tekanan yang tidak terkawal, pewarisan genetik, keadaan perubatan dan kesan pengambilan ubat-ubatan tertentu semuanya boleh menyebabkan tubuh bertambah berat badan. Inilah sebabnya, anda masih disarankan untuk bersenam dan makan makanan yang sihat sambil menggunakan sebarang jenis alat kontrasepsi agar berat badan anda tidak meningkat secara drastik.

Walau bagaimanapun, setiap pilihan kontrasepsi juga mempunyai kekurangannya, implan tidak terkecuali. Kontraseptif ini dikatakan tidak dapat mencegah penyakit menular seksual. Jadi, anda harus tetap berhati-hati ketika melakukan hubungan seks dan pastikan tidak menukar pasangan.

Bukan itu sahaja, harga pemasangan implan KB juga dikatakan cukup tinggi. Kedudukannya juga boleh beralih dari lokasi pemasangan asal dan mesti dikeluarkan setelah tiga tahun.

Baca juga: Ketahui 5 Faedah Program Perancangan Keluarga

Sebenarnya, apa sahaja pilihan kontrasepsi, semuanya mempunyai kesan tersendiri. Lebih baik bertanya kepada pakar kandungan anda sebelum memilih rancangan keluarga untuk menunda kehamilan, doktor akan membantu memilih jenis yang sesuai mengikut keperluan dan keadaan badan anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk berunding secara langsung, anda boleh bertanya melalui aplikasi . Cukup muat turunaplikasi di telefon bimbit anda, bila-bila masa anda memerlukan penyelesaian kesihatan, pilih saja doktor. Praktikal dan tidak perlu menunggu lama. Ayuh, tetapkan masa kehamilan dengan kontrasepsi yang betul!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Implan Kawalan Kelahiran Menyebabkan Peningkatan Berat Badan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Implan Kawalan Kelahiran (Implan Kontraseptif).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Implan kontraseptif.